Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jacek Dyduch" <j...@s...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: [P] troszeczkę kuchni kambodżańskiej
Date: Mon, 22 Dec 2003 08:40:37 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <bs67ec$nge$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: qg222.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1072079118 24078 80.55.32.222 (22 Dec 2003 07:45:18
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 22 Dec 2003 07:45:18 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:184180
Ukryj nagłówki
Witam wszystkich świątecznie,
Właśnie wróciłem z wyprawy do Indochin i pragnąłbym się podzielić z szacowną
grupą przepisem kuchni khmerskiej na "chicken amok", czyli curry z kurczaka
z mleczkiem kokosowym. Bardzo smaczne delikatne danie, naprawdę polecam.
Ok. kilogram piersi z kurczaka podsmażamy chwilę na oliwie. Następnie
zalewamy 0,5 litra rosołu i dodajemy trochę pokrojonych warzyw (np.
marchewka, kalafior, fasolka szparagowa) w sumie ok. 0,5 kg. Ja użyłem
mrożonych. Za pomocą nogi miksera ucieramy następnie razem kawałek korzenia
imbiru, dwie cebule, 3 ząbki czosnku, kawałek trawy cytrynowej, łyżkę sosu
rybnego i po łyżeczce kurukumy, curry i cukru. Powstałą pastę dodajemy do
gotującego się kurczaka. Na sam koniec wlewamy do garnka puszkę mleczka
kokosowego. Solimy do smaku. Całość gotujemy jeszcze ok. 40 min. - 1h na
wolnym ogniu. Pod koniec gotowania można dodać jeszcze parę ziemniaków.
Podaje się to z ryżem na sypko.
Składniki "egzotyczne" tzn. sos rybny, mleczko kokosowe, trawę cytrynową w
Warszawie można dostać w sklepach "Asian House" (m.in. Galeria Mokotów i
Okopowa). Mają tam wszystko, nawet liście bananowca :)
Pozdrawiam,
Jacek
|