| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-08-18 09:56:26
Temat: Pierogi z kukurydzą i z cebuląCzy jadł ktoś pierogi z takim nadzieniem? Jeśli tak, to rzeczywiście
wystarczy wymieszać kukurydzę i surową cebulę, bez podsmażania? Jak to
smakuje? No i czy trzeba smażyć (jak stoi w przepisie), czy autorowi
przepisu chodziło po prostu o odsmażanie? A może je upiec?
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5408293,
P_KOBIETA_PRZEPISY.html
Nie chcę się narobić jak głupia a potem wyrzucać, bo się nie udało albo
nikomu nie smakuje.
--
KingAM
'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-08-18 10:01:05
Temat: Re: Pierogi z kukurydzą i z cebulą
Użytkownik "Kinga 'Słowotok' Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl>
napisał w wiadomości news:de1m0b$t52$1@inews.gazeta.pl...
> Czy jadł ktoś pierogi z takim nadzieniem? Jeśli tak, to rzeczywiście
> wystarczy wymieszać kukurydzę i surową cebulę, bez podsmażania? Jak to
> smakuje? No i czy trzeba smażyć (jak stoi w przepisie), czy autorowi
> przepisu chodziło po prostu o odsmażanie? A może je upiec?
>
>
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5408293,
P_KOBIETA_PRZEPISY.html
>
>
> Nie chcę się narobić jak głupia a potem wyrzucać, bo się nie udało albo
> nikomu nie smakuje.
to zdaje się danie z kuchni meksykańskiej - te pierogi, i ma swoją nazwę ,
jakoś na "p", ale nie pamiętam... w każdym razie robiłam, tyle że piekłam te
pierogi w piekarniku i mi w konsumpcji przeszkadzała właśnie ta cebula,
zdecydowanie nie odpowiadał mi smak jaki powstał, myślę, że gdybym tę cebulę
wcześniej zrumieniła to byłoby smaczniejsze.
Kolejnej próby nie podejmowałam;-)
pozdrawiam
Basia
>
>
>
> --
> KingAM
>
> 'just one year of love is better than a lifetime alone'
> [Freddie Mercury]
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-08-18 11:43:37
Temat: Re: Pierogi z kukurydzą i z cebulą
Użytkownik "Kinga 'Słowotok' Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:de1m0b$t52$1@inews.gazeta.pl...
> Czy jadł ktoś pierogi z takim nadzieniem? Jeśli tak, to rzeczywiście
> wystarczy wymieszać kukurydzę i surową cebulę, bez podsmażania? Jak to
> smakuje? No i czy trzeba smażyć (jak stoi w przepisie), czy autorowi
> przepisu chodziło po prostu o odsmażanie? A może je upiec?
Witam!
Ja robiłam i jadłam takie pierogi. Smakowały mi i rodzinie. To były empanadas, ciasto
inne niż na pierogi, bo z masłem. Piekłam je w piekarniku. Może podam przepis na
ciasto:
1/2 kg mąki
10 dkg masła
szczypta soli
3/4 szkl. ciepłej wody
Wyrobić gładkie ciasto. Wałkować i lepić pierogi. Smażyć w głębokim tłuszczu lub piec
w piekarniku w temp. ok. 175 st.
Farsz:
puszka kukurydzy
4 cebule (mniej więcej tyle samo co kukurydzy)
1 płaska łyżeczka soli
szczypta pieprzu
Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać kukurydzę, wymieszać, nadziewać empanadas.
Pozdrawiam i życzę smacznego!
Agnieszka i dwa kanarki :-)
--
____________________________
Radio - to cudowny wynalazek!
Jeden ruch ręki - i nic nie słychać.
J. Tuwim
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-08-18 12:29:38
Temat: Re: Pierogi z kukurydzą i z cebulą
>Witam!
>Ja robiłam i jadłam takie pierogi. Smakowały mi i rodzinie.
Czyli jak ze wszystkim - kwestia gustu;-) Mi ta cebula zdecydowanie
przeszkadzała.
Dzięki za przypomnienie nazwy, nie wiem dlaczego wydawało mi się, że zaczyna
się od literki'p'.
pozdrawiam serdecznie
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-08-18 21:02:07
Temat: Re: Pierogi z kukurydzą i z cebulą> Czy jadł ktoś pierogi z takim nadzieniem? Jeśli tak, to rzeczywiście
> wystarczy wymieszać kukurydzę i surową cebulę, bez podsmażania? Jak to
> smakuje?
To sa argentynskie pierogi emapnadas. Cebule koniecznie podsmazam. I Smaze
na glebokim tluszczu a ciasto polfrancuskie (maka i smalec dobrze ugniecione
i ubiete w celu napowietrzenia). Pieczone nie sa takie smaczne. Moja rodzina
reaguje entuzjazmem na slowo 'emapnadas'.
Polecam,
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-08-18 21:08:02
Temat: Re: Pierogi z kukurydzą i z cebuląWitam!
Ja robiłam i jadłam takie pierogi. Smakowały mi i rodzinie. To były
empanadas, ciasto inne niż na pierogi, bo z masłem.
...Podalem ponizej ze ze smalcem. Oczywiscie z maslem a smazylem na glebokim
tluszczu. Oj dawno nie robilem.
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |