Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pierogi z kukurydzą i z cebulą

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pierogi z kukurydzą i z cebulą

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-08-18 09:56:26

Temat: Pierogi z kukurydzą i z cebulą
Od: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy jadł ktoś pierogi z takim nadzieniem? Jeśli tak, to rzeczywiście
wystarczy wymieszać kukurydzę i surową cebulę, bez podsmażania? Jak to
smakuje? No i czy trzeba smażyć (jak stoi w przepisie), czy autorowi
przepisu chodziło po prostu o odsmażanie? A może je upiec?

http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5408293,
P_KOBIETA_PRZEPISY.html


Nie chcę się narobić jak głupia a potem wyrzucać, bo się nie udało albo
nikomu nie smakuje.



--
KingAM

'just one year of love is better than a lifetime alone'
[Freddie Mercury]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-08-18 10:01:05

Temat: Re: Pierogi z kukurydzą i z cebulą
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kinga 'Słowotok' Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl>
napisał w wiadomości news:de1m0b$t52$1@inews.gazeta.pl...
> Czy jadł ktoś pierogi z takim nadzieniem? Jeśli tak, to rzeczywiście
> wystarczy wymieszać kukurydzę i surową cebulę, bez podsmażania? Jak to
> smakuje? No i czy trzeba smażyć (jak stoi w przepisie), czy autorowi
> przepisu chodziło po prostu o odsmażanie? A może je upiec?
>
>
http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5408293,
P_KOBIETA_PRZEPISY.html
>
>
> Nie chcę się narobić jak głupia a potem wyrzucać, bo się nie udało albo
> nikomu nie smakuje.

to zdaje się danie z kuchni meksykańskiej - te pierogi, i ma swoją nazwę ,
jakoś na "p", ale nie pamiętam... w każdym razie robiłam, tyle że piekłam te
pierogi w piekarniku i mi w konsumpcji przeszkadzała właśnie ta cebula,
zdecydowanie nie odpowiadał mi smak jaki powstał, myślę, że gdybym tę cebulę
wcześniej zrumieniła to byłoby smaczniejsze.
Kolejnej próby nie podejmowałam;-)

pozdrawiam
Basia
>
>
>
> --
> KingAM
>
> 'just one year of love is better than a lifetime alone'
> [Freddie Mercury]
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-08-18 11:43:37

Temat: Re: Pierogi z kukurydzą i z cebulą
Od: "Agusia D." <N...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kinga 'Słowotok' Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:de1m0b$t52$1@inews.gazeta.pl...
> Czy jadł ktoś pierogi z takim nadzieniem? Jeśli tak, to rzeczywiście
> wystarczy wymieszać kukurydzę i surową cebulę, bez podsmażania? Jak to
> smakuje? No i czy trzeba smażyć (jak stoi w przepisie), czy autorowi
> przepisu chodziło po prostu o odsmażanie? A może je upiec?

Witam!
Ja robiłam i jadłam takie pierogi. Smakowały mi i rodzinie. To były empanadas, ciasto
inne niż na pierogi, bo z masłem. Piekłam je w piekarniku. Może podam przepis na
ciasto:
1/2 kg mąki
10 dkg masła
szczypta soli
3/4 szkl. ciepłej wody
Wyrobić gładkie ciasto. Wałkować i lepić pierogi. Smażyć w głębokim tłuszczu lub piec
w piekarniku w temp. ok. 175 st.
Farsz:
puszka kukurydzy
4 cebule (mniej więcej tyle samo co kukurydzy)
1 płaska łyżeczka soli
szczypta pieprzu
Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać kukurydzę, wymieszać, nadziewać empanadas.

Pozdrawiam i życzę smacznego!
Agnieszka i dwa kanarki :-)

--
____________________________
Radio - to cudowny wynalazek!
Jeden ruch ręki - i nic nie słychać.
J. Tuwim

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-08-18 12:29:38

Temat: Re: Pierogi z kukurydzą i z cebulą
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora



>Witam!
>Ja robiłam i jadłam takie pierogi. Smakowały mi i rodzinie.

Czyli jak ze wszystkim - kwestia gustu;-) Mi ta cebula zdecydowanie
przeszkadzała.

Dzięki za przypomnienie nazwy, nie wiem dlaczego wydawało mi się, że zaczyna
się od literki'p'.

pozdrawiam serdecznie
Basia




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-08-18 21:02:07

Temat: Re: Pierogi z kukurydzą i z cebulą
Od: "Marek" <m...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Czy jadł ktoś pierogi z takim nadzieniem? Jeśli tak, to rzeczywiście
> wystarczy wymieszać kukurydzę i surową cebulę, bez podsmażania? Jak to
> smakuje?

To sa argentynskie pierogi emapnadas. Cebule koniecznie podsmazam. I Smaze
na glebokim tluszczu a ciasto polfrancuskie (maka i smalec dobrze ugniecione
i ubiete w celu napowietrzenia). Pieczone nie sa takie smaczne. Moja rodzina
reaguje entuzjazmem na slowo 'emapnadas'.

Polecam,

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-08-18 21:08:02

Temat: Re: Pierogi z kukurydzą i z cebulą
Od: "Marek" <m...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Ja robiłam i jadłam takie pierogi. Smakowały mi i rodzinie. To były
empanadas, ciasto inne niż na pierogi, bo z masłem.

...Podalem ponizej ze ze smalcem. Oczywiscie z maslem a smazylem na glebokim
tluszczu. Oj dawno nie robilem.

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

co sadzicie o ........
Prosty przepis na podgrzybki
rodzaje mąki
Ciasto z porzeczkami
jaja gotowane bez skorupki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »