Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.lublin.p
l!not-for-mail
From: "Agusia D." <N...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pierogi z kukurydzą i z cebulą
Date: Thu, 18 Aug 2005 13:43:37 +0200
Organization: lubman
Lines: 39
Message-ID: <de1s8t$ou5$1@news.lublin.pl>
References: <de1m0b$t52$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.182.110.228
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: news.lublin.pl 1124365405 25541 212.182.110.228 (18 Aug 2005 11:43:25 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 18 Aug 2005 11:43:25 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2527
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2527
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:246216
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Kinga 'Słowotok' Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:de1m0b$t52$1@inews.gazeta.pl...
> Czy jadł ktoś pierogi z takim nadzieniem? Jeśli tak, to rzeczywiście
> wystarczy wymieszać kukurydzę i surową cebulę, bez podsmażania? Jak to
> smakuje? No i czy trzeba smażyć (jak stoi w przepisie), czy autorowi
> przepisu chodziło po prostu o odsmażanie? A może je upiec?
Witam!
Ja robiłam i jadłam takie pierogi. Smakowały mi i rodzinie. To były empanadas, ciasto
inne niż na pierogi, bo z masłem. Piekłam je w piekarniku. Może podam przepis na
ciasto:
1/2 kg mąki
10 dkg masła
szczypta soli
3/4 szkl. ciepłej wody
Wyrobić gładkie ciasto. Wałkować i lepić pierogi. Smażyć w głębokim tłuszczu lub piec
w piekarniku w temp. ok. 175 st.
Farsz:
puszka kukurydzy
4 cebule (mniej więcej tyle samo co kukurydzy)
1 płaska łyżeczka soli
szczypta pieprzu
Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać kukurydzę, wymieszać, nadziewać empanadas.
Pozdrawiam i życzę smacznego!
Agnieszka i dwa kanarki :-)
--
____________________________
Radio - to cudowny wynalazek!
Jeden ruch ręki - i nic nie słychać.
J. Tuwim
|