Data: 2005-08-18 11:43:37
Temat: Re: Pierogi z kukurydzą i z cebulą
Od: "Agusia D." <N...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kinga 'Słowotok' Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:de1m0b$t52$1@inews.gazeta.pl...
> Czy jadł ktoś pierogi z takim nadzieniem? Jeśli tak, to rzeczywiście
> wystarczy wymieszać kukurydzę i surową cebulę, bez podsmażania? Jak to
> smakuje? No i czy trzeba smażyć (jak stoi w przepisie), czy autorowi
> przepisu chodziło po prostu o odsmażanie? A może je upiec?
Witam!
Ja robiłam i jadłam takie pierogi. Smakowały mi i rodzinie. To były empanadas, ciasto
inne niż na pierogi, bo z masłem. Piekłam je w piekarniku. Może podam przepis na
ciasto:
1/2 kg mąki
10 dkg masła
szczypta soli
3/4 szkl. ciepłej wody
Wyrobić gładkie ciasto. Wałkować i lepić pierogi. Smażyć w głębokim tłuszczu lub piec
w piekarniku w temp. ok. 175 st.
Farsz:
puszka kukurydzy
4 cebule (mniej więcej tyle samo co kukurydzy)
1 płaska łyżeczka soli
szczypta pieprzu
Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać kukurydzę, wymieszać, nadziewać empanadas.
Pozdrawiam i życzę smacznego!
Agnieszka i dwa kanarki :-)
--
____________________________
Radio - to cudowny wynalazek!
Jeden ruch ręki - i nic nie słychać.
J. Tuwim
|