Data: 2001-12-13 00:07:51
Temat: Piers kurza Picatta
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ach, jakie to bylo pyszne. Wczoraj w restauracji podali to danie,
obgadalam je z kucharzem, i oto relacja:
Piers kurza pokrojona w poprzeczne platy, 1 cm grubosci
maka
jajko
maslo/oliwa
1/2 szklanki wytrawnego bialego wina
1/2 szklanki rosolu
1 lyzka maki
1/2 lyzeczki soku z cytryny
1 lyzka kaparow
sol, pieprz
Ugotowac makaron al dente.
Przygotowac salate.
Podgrzac talerze w piecu.
Piers kurza pokroic w platy, te lekko rozbic. Maczac w mace-jajku-mace.
Smazyc na dosc goracym masle i oliwie, pol na pol, az zlote po obu
stronach. Zdjac mieso z patelni, podgrzac patelnie, az zacznie
skwierczec, dodac wino. Zeskrobac dno patelni, dodac kapary, sok z
cytryny, sol i pieprz (nalepiej bialy) do smaku, wymieszac, zagrzac do
malutkiego wrzenia przez 2 minuty. Make wymieszac z rosolem bez grudek,
dolac ciagle mieszajac do sosu i gotowac na malym ogniu, az zgestnieje,
okolo minuty.
Na cieplych talerzach ulozyc makaron, polac sosem, obok ulozyc mieso.
Osobno podac salate i wino.
Na deser mielismy wloska wersje chruscikow - pizelle, ale na to nie mam
przepisu.
(Aldo's, Santa Barbara, Gianni D'Oro)
Magdalena Bassett
|