Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pierwsze wędzenie... i KLAPA + rady dla początkujących. Pierwsze wędzenie... i KLAPA + rady dla początkujących.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pierwsze wędzenie... i KLAPA + rady dla początkujących.

Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "brow\(J\)arek" <b...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Pierwsze wędzenie... i KLAPA + rady dla początkujących.
Date: Sat, 21 Jun 2003 15:08:01 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 54
Message-ID: <bd1l76$l6c$2@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pf122.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1056200747 21708 213.76.13.122 (21 Jun 2003 13:05:47
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 21 Jun 2003 13:05:47 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:160541
Ukryj nagłówki

Hej,

Pierwsze szynki uwędzone (skończyłem wczoraj o 24.00). Niestety
wyżerkę będzie z nich mial mój pies, a nie ja i rodzina.

Powód: jak juz pisałem we wcześniejszym wątku mięso najprawdopodobniej
zespuło (nadpsuło) się w czasie marynowania/peklowania.

Znajduję 2 możliwe przyczyny:

1. 3 Panie przygotowujace zalewę (żona, mama i teściowa) nie dały rady
właściwie przeliczyć dkg na gramy i przez pierwsze 24 godizny w
marynacie była mniej więcej 1/5 ilości soli (w stosunku do wymaganej)

2. Nie "docisnęliśmy" mięska. Pokrywka była obciążona cegłami ale samo
mięsko pod nią pływało sobie swobodnie i w efekcie różne jego końce
"wyglądały" czasem ponad marynatkę.

Na dziś jako poczatkujący wędzarz amator sugeruję tym co zamierzają
pójść moim tropem:

1. Na pierwszy raz nie kupujcie - jak my - dwóch 2,5 kilogramowych
szynek - bo troche szkoda jak coś nie wypali.

2. 1000g = 100 dkg = 1 kg

3. Mięso musi być CAŁKOWICIE ZANURZONE w marynacie (no chyba, że sie
mylę)

4. Wędzi sie superowo pod warunkiem zaopatrzenia się w odpowiednią
ilość odpowiedniego trunku (ważne coby nie braklo w czasie wędzenia bo
wtedy można się trochę nudzić).

5. Samo wędzenie (ja oczywiście zacząlem źle ale nastepnym razem juz
chyba pójdzie lepiej): wygrzać i wysuszyć wędzarnię przepalając suchym
drewnem (duży ogień), dopiero potem wjeżdża mięsko, a na ogień
wilgotne trociny.

6. Stare przysłowie pszczół mówi: przy wędzeniu w gorącym dymie
wędzimy tyle godzin ile waży (w kg) kawałek mięsa.

Co jak co ale wyglądały sobie te szyneczki bardzo ładnie - szkoda, że
śmierdziały :-(

Teraz się gotują już 3 godzinę, potem w kostki, a pies już czeka.



--
brow(J)arek pozdrawia (co wędzonego sobie nie pojadł ale za to 6
browarków wytrąbił :-) )



 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
23.06 Tashunko
23.06 brow(J)arek
23.06 Marcin
23.06 Tashunko
23.06 madzia
24.06 Kyllyan
24.06 Tashunko
24.06 darek
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK