Data: 2003-10-24 09:59:47
Temat: Pizza
Od: "Artek" <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Ciasto
> > na pizze teraz robie doslownie w 10 sek robi sie puszyte i miekkie
> > a jakie ciasto lepsze niz Pizzahut mmmm.
> > Robienie nalesników to teraz tylko 2sek wkladam noże ( a nie
> > mixer ) i zero gródek.
>
> Ja mam pytanie nie w kwestii robota, ale tego ciasta na pizzę. Czy
mógłbyś
> podać przepis (kilka próbowałam ale nic specjalnego); i jeszcze proszę o
> informację, którymi nożami to ciasto miętosisz. Pozdrawiam
>
> Milena
Witaj, oo jestem tu nowy i już jestem przydatny hehe ;)
przepis na ciasto wziąłem z przepisów tego Siemensa choć pewnie
jest tradycyjny.
500g maki
1 jajko
szczypta soli
łyżka cukru
4 łyżki oleju
szklanka cieplej wody
najważniejsze drożdże 25g
( te francuskie 42g (taka mała kostka)
z innymi drożdżami zawsze wychodził mi naleśnik )
ja polowe tego rozrabiam z ta ciepła woda a resztę kruszę w ciasto
Wrzucam to wszystko do Siemensika zakładam wcześniej
przystawkę do ciast drożdżowych ( taka z dwoma wygiętymi
prętami ) najpierw na małych obrotach aby wszystko się ładnie połączyło
a później szybsze aż będzie plucha masa jak Cy.... :))).
nie wyjmuje z misy czekam aż dobrze wyrośnie później jak ( jakieś 5-10min)
zwiększy swoja objętość jakieś 2x nakładam na szklana wysmarowana masłem
tace i do piekarnika :)) no oczywiście jeszcze składniki :))
chyba niczego nie pomyliłem najwyżej się poprawie.
pozdrawiam
Artek
|