Data: 2006-02-03 12:24:47
Temat: Podaję przepis dla zainteresowanych
Od: medea <e...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przepis pochodzi z Kuchni Polskiej:
*Placek drożdżowy ucierany*
*zaczyn:* 8dag drożdży, 1 łyżka cukru, 1 szklanka mleka
*ciasto:* 2 żółtka, 2 całe jaja, 1 i 1/4 szklanki cukru, cukier
waniliowy lub aromat do ciast, 3 szklanki mąki, sól, zaczyn, 25dag masła
lub margaryny, 4 łyzki rodzynek, 2 łyżki smażonej skóki pomarańczowej.
*Zrobic zaczyn:* drożdże rozetrzeć z cukrem, a gdy się rozpuszczą,
wymieszać z letnim mlekiem. *Przyrządzić ciasto:* żółtka i jaja utrzeć z
cukrem i cukrem waniliowym, do utratych dodać przesianą mąkę (ja nie
przesiewałam) i szczyptę soli, wlać zaczyn i wszystko dokładnie utrzeć
(10 minut). Na końcu wlać stopiony letni tłuszcz, ucierać jeszcze 10
minut, dodać bakalie i wymieszać. Płaską formę wysmarować masłem i
posypać mąką, wylac na nią ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym
miejscu na około 5 godzin. Wstawić do letniego piekarnika (około
100st.), a po 15 minutach podwyższyć temperaturę do 180 st. i piec około
50 minut (ja piekłam tylko pół godziny). Polukrować lub posypać cukrem
pudrem. Można je też zrobić z kruszonką.
Pozdrawiam
Ewa
|