From: "DAREK S" <D...@P...ONET.PL>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Polecam ten placek
Date: Tue, 18 Jul 2000 21:25:17 +0200
Lines: 46
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
NNTP-Posting-Host: pa35.krosno.ppp.tpnet.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: pa35.krosno.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: 18 Jul 2000 21:25:34 +0200, pa35.krosno.ppp.tpnet.pl
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.k.pl!news.vogel
.pl!pa35.krosno.ppp.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31386
Ukryj nagłówki
HEJ
To jest to co łakomczuchy lubią najbardziej.
PLACEK SNIKERS
CIASTO
1/2kg dobrej mąki
20 dkg masła
2 jajka
15dkg cukru pudru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki miodu rozpuścić w dwóch łyżkach letniego mleka
Wszystkie składniki rozmieszać i zagnieść ciasto (jajka na końcu).
Ciasto podzielić na dwie równe części.
Jedną część ciasta rozwałkować i włożyć do blaszki na to kładziemy usmażone
orzechy.
Piec 15 min.
Drugą część placka upiec i to będzie spód placka.
SMAŻONE ORZECHY
60dkg orzechów włoskich (pokroić drobno nożem)
10dkg cukru
10dkg masła 2 łyżki miodu
Wszystko wrzucić do rondla i ogrzewać na wolnym ogniu przez 10min. na złoty
kolor.
Po upieczeniu placki dobrze skropić spirytusem.Po ostygnięciu placków
kładziemy masę grysikową
(na placek który jest spodem).
MASA
1 1/2 kostki masła
1 surowe żółtko
25dkg cukru pudru
Dobrze utrzeć dodając 5-6 łyżek spirytusu oraz wcześniej ugotowany grysik.
GRYSIK
3 łyżki kopiate grysiku
1 cukier waniliowy 2 szklanki mleka.
SMACZNEGO
--
Darra
d...@p...onet.pl
|