Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Polenta - jak to się robi? Polenta - jak to się robi?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Polenta - jak to się robi?

Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Jerzy" <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Polenta - jak to się robi?
Date: Fri, 5 Oct 2001 12:21:29 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 35
Message-ID: <9pk1ak$bdp$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: brama.proszynski.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1002277012 11705 193.218.115.254 (5 Oct 2001 10:16:52
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 5 Oct 2001 10:16:52 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:73268
Ukryj nagłówki

Znalazłem przepis na roladę ale mam problem, jak sie robi polentę?

http://gastronomie.pl/przepisy/kwloski/przepisy.html
#rolada
Składniki:
Królik(tuszka), Podroby z królika, Polenta, Świeże zioła, Sól, pieprz,
Wywar z królika, Śmietana, Jajko, Bukiet garni, Koncentrat pomidorowy,
Mleko, Masło,
Karczoch, cukinia, marchew,
Przygotowanie:
Tuszkę królika wyluzować z kości. Skoki zmiksować, dodając jajko i
śmietanę. Zmiksowaną masę przecieramy przez sitko i odstawiamy w chłodne
miejsce. Kości z królika prażymy w piecu, następnie w garnku z dodatkiem
jarzyn sporządzamy wywar. Polentę wsypujemy na gorące mleko i energicznie
mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ciągle mieszając, z dodatkiem
masła. Gorącą polentę "wylewamy" na metalową tackę i delikatnie
rozsmarowujemy do uzyskania jednakowej grubości. Po zastygnięciu
umieszczamy w chłodnym miejscu. Na rozłożonej na folii tuszce z królika
nakładamy wcześniej sporządzony mus z nóżek z dodatkiem podrobów. Całość
rolujemy, nadając owalny kształt. Roladę pieczemy w piecu w systemie
"para" w temp.75oC przez ok. 45 min.

[I jak zastapić to pieczenie czymś zbliżonym?]

Po upieczeniu roladę należy schłodzić. Wystudzoną polentę wykrawamy
okrągłymi pierścieniami. Schłodzoną roladę kroimy w plastry i przekładamy:
polenta, królik, polenta, królik. Tak sporządzoną kompozycję zapiekamy w
piecu, w tym czasie smażymy wątróbki królicze, które umieszczamy na
wierzchu zapieczonej rolady. Całość na talerzu oblewamy obficie sosem z
królika, dekorujemy talerz struganymi, gotowanymi jarzynami (karczochem,
cukinią, marchewką) i świeżymi ziołami.
pozdr. Jerzy




 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
05.10 Agata Solon
05.10 Waldemar Krzok
05.10 {Wilma}
05.10 {Wilma}
05.10 AgataW
05.10 AgataW
05.10 AgataW
05.10 {Wilma}
05.10 Krysia Thompson
05.10 kw
05.10 Beata
05.10 Jerzy
05.10 Waldemar Krzok
05.10 {Wilma}
05.10 AgataW
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"