Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pomidorowy obłęd

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pomidorowy obłęd

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 134


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2013-05-26 09:13:41

Temat: Re: Pomidorowy obłęd
Od: Eres <r...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 25.05.2013 15:58, Janek Wlodak pisze:
>
> "Trybun" <Y...@y...com> schrieb im Newsbeitrag
> news:knq4sr$jvt$1@node1.news.atman.pl...
>> Co do tego keczupu na frytkach, - to już jest norma że podają je już
>> zbryzgane. Przynajmniej w tych lokalach które odwiedzam.
>
> Znaczy jak? Bez pytania walą keczupem po frytkach? I ty nie wymagasz
> wymiany tego czegoś?
> JW
Lubię "frytasy" z keczupem, ale jakby mnie tak w lokalu uszczęśliwili na
siłę, bym szybciutko się z nimi pożegnał. Najczęściej podają tam keczup
gdzie tylko kolor ma z pomidorów, reszta to cukier i ocet a tego już
mocno nie lubię.


Ale to prawda. Dziś wszystko upaćkane i to nie tylko w pomidorze.
Wszechobecny jest sos czosnkowy - majonez+suszony czosnek+chińska witaminka.

Zapominamy jak smakuje dobra musztardka z kiełbaską, dobrze starty
chrzan do szynki, i nic więcej.


--
SiTeK - Kross Hexagon v6 2010
*-----------------------------*
Życie jest jak jazda na rowerze.
Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód
///Albert Einstein///

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2013-05-26 12:28:24

Temat: Re: Pomidorowy obłęd
Od: Jawi <t...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2013-05-25 20:35, Qrczak pisze:
> Dbają po prostu o Twoją prostatę.
i żeby wszyscy byli dłuuugo młodzi :)
Pomidor zawiera dużo przeciwutleniaczy

--



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2013-05-26 20:03:49

Temat: Re: Pomidorowy obłęd
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2013-05-25 12:51, Ikselka pisze:
> Dnia Sat, 25 May 2013 12:48:03 +0200, Trybun napisał(a):
>
>> W dniu 2013-05-25 12:24, Ikselka pisze:
>>> Dnia Sat, 25 May 2013 12:14:47 +0200, Trybun napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2013-05-25 12:09, Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Sat, 25 May 2013 12:04:05 +0200, Trybun napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Skąd u niewątpliwych smakoszy bierze się ten zapał do zabijania smaku
>>>>>> prawie kazdej potrawy dodatkiem pomidora pod różną postacią? Idę do
>>>>>> knajpy na kotleta schabowego, do którego oczywiście jakiś imbecyl
>>>>>> zbryzgał mi frytki ketchupem.. Ryba w sosie greckim!! Przecież w tej
>>>>>> bryi pomidorowej ryby nie wyczuje nawet najbardziej wysublimowane
>>>>>> podniebienie. Bigos, leczo dawniej obywało się bez sosu pomidorowego, a
>>>>>> dziś szok gdy ktoś nie dodaje. Tu na grupie czytam że niektórzy nawet
>>>>>> posuwają się do uszlachetniania smaku szparagów... pomidorem...
>>>>> Pomidor.
>>>> Tylko do kanapki, i na sałatkę:-P
>>> I do leczo, CZASEM do bigosu, ryba po grecku też pomidora mieć musi... no
>>> ale keczupem zaocznie bryzgane frytki to jak dla mnie powód do wyjścia.
>>
>> Do niedawna też sobie nie wyobrażałem do mojej sztandarowej potrawy -
>> lecza z cukinii, bez dodatku pomidorowego. Mało tego - on był wręcz
>> podstawowym składnikiem. Aż przyszła chwila że z powodu braku komponentu
>> pomidorowego musiałem zrobić je bez niego. Wyszło tak że już obywam się
>> bez pomidorka. Zdecydowanie lepszy i wyrazistszy smak.
>> Co do tego keczupu na frytkach, - to już jest norma że podają je już
>> zbryzgane. Przynajmniej w tych lokalach które odwiedzam.
>
> Z cukinii to nie jest LECZO, tylko duszonka, którą też robię bez pomidora i
> uwielbiam... I z dyni makaronowej, ale takiem młodziutkiej, jeszcze bez
> ziaren... Mniam :-)
>

Leczo to przede wszystkim pomidory, papryka i cebula i kiełbasa. Cukinia
i dynia (?!) to zapychacze.
Twoja miłość do dyni nic tutaj nie zmieni.


p.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2013-05-26 21:15:58

Temat: Re: Pomidorowy obłęd
Od: "Stokrotka" <o...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Leczo z założenia ma mieć coś dyniowatego zwykle cukinię,
a że to wypyhacz, to nie pszeczę.

--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2013-05-26 21:49:48

Temat: Re: Pomidorowy obłęd
Od: GalAnonim <s...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 26.05.2013 21:15, Stokrotka pisze:
> Leczo z założenia ma mieć coś dyniowatego zwykle cukinię,
> a że to wypyhacz, to nie pszeczę.
>
Kto Ci takich głupot nawciskał do tej durnej łepetyny?
Prawdziwe leczo węgierskie to: pomidory, papryka (świeża i w proszku),
cebula, słonina i tyle.
Jeśli jest podawane jako samodzielne danie a nie dodatek do dania
głównego to dodaje się kiełbasę i/lub jajka.
I tyle, żadnych ani dyniowatych ani innych wypełniaczy.
A jak chcecie robić sobie ratatouille to z łaski swojej nie nazywajcie
tego leczem.

A Ty Stokrotka, zacznij wreszcie się uczyć ortografii, bo od Twoich
wypocin to aż oczy bolą i mózg się lasuje.

GA

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2013-05-26 21:51:40

Temat: Re: Pomidorowy obłęd
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 26 May 2013 21:15:58 +0200, Stokrotka napisał(a):

> Leczo z założenia ma mieć coś dyniowatego zwykle cukinię,

Dziecko drogie, nie masz pojęcia o wyobrażeniu odnośnie leczo.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Leczo
--
XL
"Pierwszy łyk ze szklanki nauk przyrodniczych zmieni ciebie w ateistę,
zaś na dnie szklanki czeka na ciebie Bóg."
Werner Heisenberg, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2013-05-27 09:33:53

Temat: Re: Pomidorowy obłęd
Od: "Stokrotka" <o...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


> A Ty Stokrotka, zacznij wreszcie się uczyć ortografii, bo od Twoich
> wypocin to aż oczy bolą i mózg się lasuje.

Zobaczymy kto i kiedy będzie się uczył ortografi, nowej.

--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2013-05-27 09:35:09

Temat: Re: Pomidorowy obłęd
Od: "Stokrotka" <o...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


>Prawdziwe leczo węgierskie to: pomidory, papryka (świeża i w proszku),
>cebula, słonina i tyle.
To zwykły sos pomidorowy, a nie leczo.

--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2013-05-27 18:08:40

Temat: Re: Pomidorowy obłęd
Od: Fragile <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 27 May 2013 09:35:09 +0200, Stokrotka napisał(a):

>>Prawdziwe leczo węgierskie to: pomidory, papryka (świeża i w proszku),
>>cebula, słonina i tyle.
> To zwykły sos pomidorowy, a nie leczo.
>
Ależ jak najbardziej leczo. Z dodatkiem cukinii, bakłażanów i różnych ziół
to już ratatouille, a nie leczo.

--
Pozdrawiam,
M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2013-05-27 18:59:21

Temat: Re: Pomidorowy obłęd
Od: "Stokrotka" <o...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora



>>>Prawdziwe leczo węgierskie to: pomidory, papryka (świeża i w proszku),
>>>cebula, słonina i tyle.
>> To zwykły sos pomidorowy, a nie leczo.
>>
> Ależ jak najbardziej leczo. Z dodatkiem cukinii, bakłażanów i różnych ziół
> to już ratatouille, a nie leczo.

Myślałam, że ratataj od lecza rużni się zasadniczo smakiem, pszyprawami.

--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
> --
> Pozdrawiam,
> M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 10 ... 14


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

JAJCA
Polskie Knajpy
Czas szparagów...
Bułeczka :-/
Polska Kuchnia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »