« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2013-05-26 09:13:41
Temat: Re: Pomidorowy obłędW dniu 25.05.2013 15:58, Janek Wlodak pisze:
>
> "Trybun" <Y...@y...com> schrieb im Newsbeitrag
> news:knq4sr$jvt$1@node1.news.atman.pl...
>> Co do tego keczupu na frytkach, - to już jest norma że podają je już
>> zbryzgane. Przynajmniej w tych lokalach które odwiedzam.
>
> Znaczy jak? Bez pytania walą keczupem po frytkach? I ty nie wymagasz
> wymiany tego czegoś?
> JW
Lubię "frytasy" z keczupem, ale jakby mnie tak w lokalu uszczęśliwili na
siłę, bym szybciutko się z nimi pożegnał. Najczęściej podają tam keczup
gdzie tylko kolor ma z pomidorów, reszta to cukier i ocet a tego już
mocno nie lubię.
Ale to prawda. Dziś wszystko upaćkane i to nie tylko w pomidorze.
Wszechobecny jest sos czosnkowy - majonez+suszony czosnek+chińska witaminka.
Zapominamy jak smakuje dobra musztardka z kiełbaską, dobrze starty
chrzan do szynki, i nic więcej.
--
SiTeK - Kross Hexagon v6 2010
*-----------------------------*
Życie jest jak jazda na rowerze.
Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód
///Albert Einstein///
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2013-05-26 12:28:24
Temat: Re: Pomidorowy obłędW dniu 2013-05-25 20:35, Qrczak pisze:
> Dbają po prostu o Twoją prostatę.
i żeby wszyscy byli dłuuugo młodzi :)
Pomidor zawiera dużo przeciwutleniaczy
--
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2013-05-26 20:03:49
Temat: Re: Pomidorowy obłędW dniu 2013-05-25 12:51, Ikselka pisze:
> Dnia Sat, 25 May 2013 12:48:03 +0200, Trybun napisał(a):
>
>> W dniu 2013-05-25 12:24, Ikselka pisze:
>>> Dnia Sat, 25 May 2013 12:14:47 +0200, Trybun napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2013-05-25 12:09, Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Sat, 25 May 2013 12:04:05 +0200, Trybun napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Skąd u niewątpliwych smakoszy bierze się ten zapał do zabijania smaku
>>>>>> prawie kazdej potrawy dodatkiem pomidora pod różną postacią? Idę do
>>>>>> knajpy na kotleta schabowego, do którego oczywiście jakiś imbecyl
>>>>>> zbryzgał mi frytki ketchupem.. Ryba w sosie greckim!! Przecież w tej
>>>>>> bryi pomidorowej ryby nie wyczuje nawet najbardziej wysublimowane
>>>>>> podniebienie. Bigos, leczo dawniej obywało się bez sosu pomidorowego, a
>>>>>> dziś szok gdy ktoś nie dodaje. Tu na grupie czytam że niektórzy nawet
>>>>>> posuwają się do uszlachetniania smaku szparagów... pomidorem...
>>>>> Pomidor.
>>>> Tylko do kanapki, i na sałatkę:-P
>>> I do leczo, CZASEM do bigosu, ryba po grecku też pomidora mieć musi... no
>>> ale keczupem zaocznie bryzgane frytki to jak dla mnie powód do wyjścia.
>>
>> Do niedawna też sobie nie wyobrażałem do mojej sztandarowej potrawy -
>> lecza z cukinii, bez dodatku pomidorowego. Mało tego - on był wręcz
>> podstawowym składnikiem. Aż przyszła chwila że z powodu braku komponentu
>> pomidorowego musiałem zrobić je bez niego. Wyszło tak że już obywam się
>> bez pomidorka. Zdecydowanie lepszy i wyrazistszy smak.
>> Co do tego keczupu na frytkach, - to już jest norma że podają je już
>> zbryzgane. Przynajmniej w tych lokalach które odwiedzam.
>
> Z cukinii to nie jest LECZO, tylko duszonka, którą też robię bez pomidora i
> uwielbiam... I z dyni makaronowej, ale takiem młodziutkiej, jeszcze bez
> ziaren... Mniam :-)
>
Leczo to przede wszystkim pomidory, papryka i cebula i kiełbasa. Cukinia
i dynia (?!) to zapychacze.
Twoja miłość do dyni nic tutaj nie zmieni.
p.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2013-05-26 21:15:58
Temat: Re: Pomidorowy obłędLeczo z założenia ma mieć coś dyniowatego zwykle cukinię,
a że to wypyhacz, to nie pszeczę.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2013-05-26 21:49:48
Temat: Re: Pomidorowy obłędW dniu 26.05.2013 21:15, Stokrotka pisze:
> Leczo z założenia ma mieć coś dyniowatego zwykle cukinię,
> a że to wypyhacz, to nie pszeczę.
>
Kto Ci takich głupot nawciskał do tej durnej łepetyny?
Prawdziwe leczo węgierskie to: pomidory, papryka (świeża i w proszku),
cebula, słonina i tyle.
Jeśli jest podawane jako samodzielne danie a nie dodatek do dania
głównego to dodaje się kiełbasę i/lub jajka.
I tyle, żadnych ani dyniowatych ani innych wypełniaczy.
A jak chcecie robić sobie ratatouille to z łaski swojej nie nazywajcie
tego leczem.
A Ty Stokrotka, zacznij wreszcie się uczyć ortografii, bo od Twoich
wypocin to aż oczy bolą i mózg się lasuje.
GA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2013-05-26 21:51:40
Temat: Re: Pomidorowy obłędDnia Sun, 26 May 2013 21:15:58 +0200, Stokrotka napisał(a):
> Leczo z założenia ma mieć coś dyniowatego zwykle cukinię,
Dziecko drogie, nie masz pojęcia o wyobrażeniu odnośnie leczo.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Leczo
--
XL
"Pierwszy łyk ze szklanki nauk przyrodniczych zmieni ciebie w ateistę,
zaś na dnie szklanki czeka na ciebie Bóg."
Werner Heisenberg, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2013-05-27 09:33:53
Temat: Re: Pomidorowy obłęd
> A Ty Stokrotka, zacznij wreszcie się uczyć ortografii, bo od Twoich
> wypocin to aż oczy bolą i mózg się lasuje.
Zobaczymy kto i kiedy będzie się uczył ortografi, nowej.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2013-05-27 09:35:09
Temat: Re: Pomidorowy obłęd
>Prawdziwe leczo węgierskie to: pomidory, papryka (świeża i w proszku),
>cebula, słonina i tyle.
To zwykły sos pomidorowy, a nie leczo.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2013-05-27 18:08:40
Temat: Re: Pomidorowy obłędDnia Mon, 27 May 2013 09:35:09 +0200, Stokrotka napisał(a):
>>Prawdziwe leczo węgierskie to: pomidory, papryka (świeża i w proszku),
>>cebula, słonina i tyle.
> To zwykły sos pomidorowy, a nie leczo.
>
Ależ jak najbardziej leczo. Z dodatkiem cukinii, bakłażanów i różnych ziół
to już ratatouille, a nie leczo.
--
Pozdrawiam,
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2013-05-27 18:59:21
Temat: Re: Pomidorowy obłęd
>>>Prawdziwe leczo węgierskie to: pomidory, papryka (świeża i w proszku),
>>>cebula, słonina i tyle.
>> To zwykły sos pomidorowy, a nie leczo.
>>
> Ależ jak najbardziej leczo. Z dodatkiem cukinii, bakłażanów i różnych ziół
> to już ratatouille, a nie leczo.
Myślałam, że ratataj od lecza rużni się zasadniczo smakiem, pszyprawami.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
> --
> Pozdrawiam,
> M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |