Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pomysł na...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pomysł na...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 237


« poprzedni wątek następny wątek »

231. Data: 2012-02-10 11:30:23

Temat: Ile tego zaczynu? Było: Pomysł na..
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

> W dniu 2012-02-02 22:31, Qrczak pisze:


Ale to jest strasznie prosty przepis:
- zaczyn
- mąka żytnia (różna)
- woda
- sól
- tak zwana "ptasia karma"


Ile mam dać tego zaczynu do chleba? Połowę ilości mąki?

No i nie wiem, czy dobrze mi się zaczyn udał, zapach ma taki, jakby coś
sfermentowało. Kiedyś kisiłam mąkę na żur i chyba zapach był inny.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


232. Data: 2012-02-10 12:28:30

Temat: Re: Ile tego zaczynu? Było: Pomysł na..
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 10 Feb 2012 12:30:23 +0100, medea napisał(a):


> No i nie wiem, czy dobrze mi się zaczyn udał, zapach ma taki, jakby coś
> sfermentowało.

No właśnie MA fermentować 3-)




--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


233. Data: 2012-02-10 14:43:17

Temat: Re: Ile tego zaczynu? Było: Pomysł na..
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-02-10 13:28, Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 10 Feb 2012 12:30:23 +0100, medea napisał(a):
>
>
>> No i nie wiem, czy dobrze mi się zaczyn udał, zapach ma taki, jakby coś
>> sfermentowało.
> No właśnie MA fermentować 3-)

No właśnie nie jestem pewna, czy to ta właściwa fermentacja. Robiłam
kiedyś zakwas na żur i tamten mi pachniał.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


234. Data: 2012-02-11 00:18:08

Temat: Re: Ile tego zaczynu? Było: Pomysł na..
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 10 Feb 2012 15:43:17 +0100, medea napisał(a):

> W dniu 2012-02-10 13:28, Ikselka pisze:
>> Dnia Fri, 10 Feb 2012 12:30:23 +0100, medea napisał(a):
>>
>>
>>> No i nie wiem, czy dobrze mi się zaczyn udał, zapach ma taki, jakby coś
>>> sfermentowało.
>> No właśnie MA fermentować 3-)
>
> No właśnie nie jestem pewna, czy to ta właściwa fermentacja. Robiłam
> kiedyś zakwas na żur i tamten mi pachniał.

No to może zamaist mlekowej alkoholowa Ci się wkradła, ale ona pachnie
ładnie. Być moze zatem metanowa, przy której wydziela się m.in.
siarkowodór, a on śmierdzi.

--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


235. Data: 2012-02-11 10:41:10

Temat: Re: Pomysł na...
Od: "Majka" <m...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka <i...@g...pl> napisał(a):

> > Jak długo zatem PODGOTOWYWAĆ? 10 minut we wrzątku? Krócej?

> Krócej - licząc od zawrzenia jakieś 5 minut. Mają się w wodzie tylko
> "zeszklić", a nie rozsypać.

Nie rozsypały się w piecy dzięki krótkiemu podgotowaniu, ale... w piecu
musiały pozostać znacznie dłużej, bo prawie 30 minut. Moze to kwestia
niższej temperatury w piecu...

Niemniej dziękuję za poradę powyższą, jak i za przepis.
Efekt był dwojaki:

a/ rodzina, dzieci: zachwyceni 'nowymi' ziemniakami.
Zapach niesamowity, zwłaszcza oleju ze zgniecionym czosnkiem wylanego na
gorące ziemniaki. Przypraw dałam dużo więcej niż w przepisie. Są zamówienia
na kolejne takie ziemniaki.

b/ ja: jedząc doszłam do mało odkrywczego wniosku: to nadal TYLKO ziemniak.
Niewiele mnie ziemniaki tak przyrządzone zaskoczyły, myślałam zwłaszcza o
wnęrzu warzyw, że są zupełnie zwyczajne i nadal takie... ziemniaczane.
Ale to pewnie stąd, że ja ningdy za ziemniakami nie przepadałam.

Majka

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


236. Data: 2012-02-11 10:44:06

Temat: Re: Pomysł na...
Od: "Majka" <m...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

medea <x...@p...fm> napisał(a):

> > Jak długo zatem PODGOTOWYWAĆ? 10 minut we wrzątku? Krócej?

> Maksymalnie 10 minut od wrzucenia do wrzątku. A ja to w ogóle
> podgotowuję 10 min. na parze.


Wszystkim się podobały i smakowały, w całym domu piękny zapach.
Dla mnie to... nadal tylko ziemniaczane ziemniaki.

Niemniej dziękuję za pomoc i poradę, bo pewnie rozgotowałabym te ziemniaki
jeszcze przed włożeniem do piekarnika.

Majka

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


237. Data: 2012-02-11 15:11:46

Temat: Re: Pomysł na...
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 11 Feb 2012 10:41:10 +0000 (UTC), Majka napisał(a):

> Ikselka <i...@g...pl> napisał(a):
>
>>> Jak długo zatem PODGOTOWYWAĆ? 10 minut we wrzątku? Krócej?
>
>> Krócej - licząc od zawrzenia jakieś 5 minut. Mają się w wodzie tylko
>> "zeszklić", a nie rozsypać.
>
> Nie rozsypały się w piecy dzięki krótkiemu podgotowaniu, ale... w piecu
> musiały pozostać znacznie dłużej, bo prawie 30 minut. Moze to kwestia
> niższej temperatury w piecu...
>
> Niemniej dziękuję za poradę powyższą, jak i za przepis.
> Efekt był dwojaki:
>
> a/ rodzina, dzieci: zachwyceni 'nowymi' ziemniakami.
> Zapach niesamowity, zwłaszcza oleju ze zgniecionym czosnkiem wylanego na
> gorące ziemniaki. Przypraw dałam dużo więcej niż w przepisie. Są zamówienia
> na kolejne takie ziemniaki.
>
> b/ ja: jedząc doszłam do mało odkrywczego wniosku: to nadal TYLKO ziemniak.
> Niewiele mnie ziemniaki tak przyrządzone zaskoczyły, myślałam zwłaszcza o
> wnęrzu warzyw, że są zupełnie zwyczajne i nadal takie... ziemniaczane.
> Ale to pewnie stąd, że ja ningdy za ziemniakami nie przepadałam.
>

No jakie mają być, jak nie ziemniaczane?
:-)
Może spróbuj zrobić duszone ziemniaki - są odmienne od tego, co znasz.
http://tiny.pl/hjvtr
Np te:
http://kuchnia.deante.pl/index.php/2010/02/23/ziemni
aki-duszone-po-szewsku/
Słoninę zastąp chudym boczkiem, cebulę czosnkiem - zwiększ ilosc tłuszczu
(zastosuj olej).

--

XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 10 ... 23 . [ 24 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Południowym kucharkom coś z dalekiej północy :)
Pytanie techniczne dot. jajecznicy
iPod Prices, Cheap iPods Prices, iPod Best Price, Buy iPod, Shop iPod, iPod Price Comparison Store
"Cztery słonie...
Forma na szarlotkę

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »