« poprzedni wątek | następny wątek » |
61. Data: 2014-11-22 11:08:19
Temat: Re: Pomysły na wołowinęPoza tym - piernik był składnikiem sosu szarego, staropolskiego. Więc staropolskie
katarzynki bez polewy będą pasowały jak najbardziej.
Piernik do sosu - czy do ryby - do dziś można kupić zwłaszcza na Górnym Śląsku.
Pamiętam, że na jakimś jarmarku kupiłam do spróbowania - jest jak normalny piernik,
tyle że bez bakalii i czekolady. Słodkawy, a nawet słodki.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
62. Data: 2014-11-22 12:23:11
Temat: Re: Pomysły na wołowinęDnia 2014-11-21 17:30, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
> Qrczak pisze:
>
>>> Przejeżdżającym przez Kielce szczególnie polecam sieć sklepów mięsnych
>>> Zychowicz, Kamiński - w środkowej części tygodnia łącznie z piątkiem.
>>
>> Policzki mają?
>
> Policzki wołowe wczoraj widziałem w Biedronce.
Nie ma.
No i aż tak daleko nie doleciałam.
Q
--
- ja tu chciałam być wolnym ptakiem, a za niedługo bede kurą domową :P
- i gołębiem pocztowym ;d
- czemu gołębiem?
- no ktoś musi latać po piwo ;d
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
63. Data: 2014-11-22 14:43:54
Temat: Re: Pomysły na wołowinęDnia Sat, 22 Nov 2014 02:08:19 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
> Poza tym - piernik był składnikiem sosu szarego, staropolskiego. Więc staropolskie
katarzynki bez polewy będą pasowały jak najbardziej.
Dokładnie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
64. Data: 2014-11-22 14:54:37
Temat: Re: Pomysły na wołowinęDnia Wed, 19 Nov 2014 21:09:43 +0100, XL napisał(a):
> Przejeżdżającym przez Kielce szczególnie polecam sieć sklepów mięsnych
> Zychowicz, Kamiński
SiecI - dwie różne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
65. Data: 2014-11-22 15:50:53
Temat: Re: Pomysły na wołowinę
Użytkownik "XL" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:xsuisbspsf0q.1240n59hcnhvc$.dlg@40tude.
net...
Dnia Sat, 22 Nov 2014 02:08:19 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
> Poza tym - piernik był składnikiem sosu szarego, staropolskiego. Więc
> staropolskie katarzynki bez polewy będą pasowały jak najbardziej.
Dokładnie.
*******************
Właśnie teraz jest najlepsza pora na zagniecenie piernika na szary sos do
karpia (i nie tylko)...
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
66. Data: 2014-11-22 16:38:18
Temat: Re: Pomysły na wołowinęDnia Sat, 22 Nov 2014 15:50:53 +0100, Stefan napisał(a):
> Użytkownik "XL" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:xsuisbspsf0q.1240n59hcnhvc$.dlg@40tude.
net...
>
> Dnia Sat, 22 Nov 2014 02:08:19 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>
>> Poza tym - piernik był składnikiem sosu szarego, staropolskiego. Więc
>> staropolskie katarzynki bez polewy będą pasowały jak najbardziej.
>
> Dokładnie.
>
> *******************
> Właśnie teraz jest najlepsza pora na zagniecenie piernika na szary sos do
> karpia (i nie tylko)...
O, dzięki za przypomnienie, no fakt! Karpia w sosie nie robię, ale piernik
dojrzewający zrobię w tym roku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
67. Data: 2014-11-23 11:27:38
Temat: Re: Pomysły na wołowinęDnia 2014-11-22 12:23, obywatel Qrczak uprzejmie donosi:
> Dnia 2014-11-21 17:30, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
>> Qrczak pisze:
>>
>>>> Przejeżdżającym przez Kielce szczególnie polecam sieć sklepów mięsnych
>>>> Zychowicz, Kamiński - w środkowej części tygodnia łącznie z piątkiem.
>>>
>>> Policzki mają?
>>
>> Policzki wołowe wczoraj widziałem w Biedronce.
>
> Nie ma.
> No i aż tak daleko nie doleciałam.
Z braku policzków na obiad dziś równie długo duszone w sosie
winno-grzybowym elementy z jagniątka.
Miodzio!
Q
--
- ja tu chciałam być wolnym ptakiem, a za niedługo bede kurą domową :P
- i gołębiem pocztowym ;d
- czemu gołębiem?
- no ktoś musi latać po piwo ;d
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
68. Data: 2014-11-23 14:45:07
Temat: Re: Pomysły na wołowinęQrczak pisze:
>>>>> Przejeżdżającym przez Kielce szczególnie polecam sieć sklepów mięsnych
>>>>> Zychowicz, Kamiński - w środkowej części tygodnia łącznie z piątkiem.
>>>>
>>>> Policzki mają?
>>>
>>> Policzki wołowe wczoraj widziałem w Biedronce.
>>
>> Nie ma.
>> No i aż tak daleko nie doleciałam.
>
> Z braku policzków na obiad dziś równie długo duszone w sosie
> winno-grzybowym elementy z jagniątka.
> Miodzio!
Uprzejmie donoszę, że są. W moim rejonowym owadzie braków dzisiaj nie
stwierdziłem. Inne festiwalowe elementa też w ilościach znacznych.
Jarek
--
Biedroneczko, leć do nieba, przynieś mi kawałek chleba.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
69. Data: 2014-11-23 17:23:25
Temat: Re: Pomysły na wołowinęW dniu 2014-11-23 11:27, Qrczak pisze:
> Dnia 2014-11-22 12:23, obywatel Qrczak uprzejmie donosi:
>> Dnia 2014-11-21 17:30, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
>>> Qrczak pisze:
>>>
>>>>> Przejeżdżającym przez Kielce szczególnie polecam sieć sklepów
>>>>> mięsnych
>>>>> Zychowicz, Kamiński - w środkowej części tygodnia łącznie z piątkiem.
>>>>
>>>> Policzki mają?
>>>
>>> Policzki wołowe wczoraj widziałem w Biedronce.
>>
>> Nie ma.
>> No i aż tak daleko nie doleciałam.
>
> Z braku policzków na obiad dziś równie długo duszone w sosie
> winno-grzybowym elementy z jagniątka.
> Miodzio!
U mnie golonki w kapuście!
Ale to nie będzie moje ulubione danie.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
70. Data: 2014-11-28 09:43:04
Temat: Re: Pomysły na wołowinęW dniu 2014-11-20 13:36, FEniks pisze:
>> Jeszcze trochę: gdzieniegdzie ten piernik nazywa się Fischkuchen. Z
>> rybą ma to o tyle wspólnego, że służy do robienia sosu do ryby. Inne
>> nazwy to Frühstückskuchen. W sprzedaży są na ogół (przynajmniej w
>> Berlinie) jako zapakowane w folię "brykiety" formatu mniej więcej
>> 5x5x20cm. W sklepach na ogół w okolicach panierki.
>
> Bardzo cenne informacje. Łatwiej mi będzie wytłumaczyć mężowi, co ma
> przywieźć. ;)
A w Aldim by nie było? Ponoć otworzyli w naszym pięknym grodzie.
--
Nie sztuka być wielkim kucharzem mając kasę i kuchnię wielką
jak studio TV. Sztuką jest tworzyć dzieła kucharskie na 4m. kw.,
bez spiżarni i z lodówką, w której zwykle spore luzy ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |