Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Potrawa indyjska

Grupy

Szukaj w grupach

 

Potrawa indyjska

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-18 05:36:37

Temat: Odp: Potrawa indyjska
Od: "Edyta Jaczewska" <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Lia, moze wykorzystasz taki przepis:

Beef Madras:

90 g startego swiezego kokosa
400 g puszka pomidorow w zalewie
2 lyzki startego swiezego imbiru
2 lyzeczki brazowej gorczycy
1 lyzka koncentratu z tamaryndowca
2 lyzki oleju
2 duze (400 g) cebule, pokrojone w plastry
6 zabkow czosnku, rozgniecione
1 lyzka mielonego kminu rzymskiego
1 lyzka mielonej kurkumy
2 lyzeczki mielonej kolendry
2 lyzeczki chilli w proszku
2 lyzeczki slodkiej papryki
10 listkow curry
1 kg wolowiny pokrojonej w kostkę
125 ml wody

- Kokosa, pomidory, imbir gorczyce i tamaryndowca trzeba przerobic na paste
w robocie kuchennym

- Rozgrzac olej w sporym rondlu, podsmazyc cebule i szosnek, mieszajac, az
sie przyrumieni, dodac reszte przypraw, smazyc az zaczna pachniec

- Dodac reszte skladnikow i dusic na malym ogniu, pod przykryciem, okolo 1.5
godz. albo do miekkosci miesa

(Z przypraw, klopot nie do pokonania sprawiaja tylko listki curry, bo ani
swizych ani suszonych w Polsce jeszcze niet, ale cala reszte mozna zdobyc,
przynajmniej mnie sie udalo)

pozdrawiam,
Edyta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-18 06:23:21

Temat: Odp: Potrawa indyjska
Od: "Edyta Jaczewska" <e...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



> Beef Madras:
>
> (Z przypraw, klopot nie do pokonania sprawiaja tylko listki curry, bo ani
> swizych ani suszonych w Polsce jeszcze niet, ale cala reszte mozna zdobyc,
> przynajmniej mnie sie udalo)

Lia, jeszcze mysle o tym przepisie na kupne Madras Knorra...

Aromat i kolor curry bierze sie glownie z takich wlasnie przypraw, jakie
wymienione sa w tym moim (kurkuma, chilli, kolendra, kumin itp), moze warto
byloby jeszcze dodac odrobine zmielonej kozieradki, ktora nadaje curry
charakterystyczny smak goryczki i zapach, jaki ma kazda sklepowa mieszanka
curry. Zwlaszcza ze te listki moga byc nie do przeskoczenia.

Cos kokosowego bedzie tu niezbedne, jesli nie chce Ci sie bawic z "zywym"
kokosem, mozna by uzyc mleczka kokosowego plus troche workow kokosowych
(nie szkodzi, jesli slodkawe, zwlaszcza, ze tamaryndowca, ktory jest taki...
slodko-kwasny warto by zastapic czyms slodkim i paroma lyzeczkami octu
zwyklego lub ryzowego, ale nie winnego).

W innych przepisach typu Madras znalazlam wlasnie jako skladnik ocet. I
mielony czarny pieprz. Zamiast pomidorow w puszce mozna wziac swieze plus
koncentrat, albo przecier, ale pomidorowe w srodku powinno byc. Kostka
rosolu wolowego tez chyba nie zaszkodzi - znajda sie w niej podobne
konserwanty i aromaty identyczne z naturalnymi ;)

pozdrawiam,
Edycja


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-18 08:45:27

Temat: Re: Potrawa indyjska
Od: Lia <L...@a...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2003-07-18 01:46:26 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Izabela Sowula* skreślił te oto słowa:

> No i jestem :-)

Bardzo sie ciesze :)

>
> Nie znam sie na niemieckim tak dobrze, ale jak zwykle w gotowych potrawach sa
> tam na pewno dosmaczacze no i na pierwszy rzut oka ten sos sojowy to nie za
> bardzo mi pasuje do kuchni indyjskiej.

Mi tez... ale chyba poraz pierwszy jadłam cos a la indyjskie, i
specjalistką jeszcze neijestem.
Zapewne były to minimalne ilosci, bo moje Kochanei stwierdziło, ze smakuje
to neimal idealnie jak toco jadł w Nepalu :)

>
> Madras, to rejon poludnia indii, gdzie uzywa sie dosc ostrych przypraw
> (ostrych chilli i moze np. mielona kolendra).


Ooooo, i ta kolendra to zapewne to.

>
> Pomysle jaki przepis podrzucic na ten temat a poki co poczukaj w google pod
> izasow, taki e-mail uzywalam dawniej piszac z onetu.
>
> O ile pamietam podawalm niezly przepis na curry z kurczaka w sosie z mleka
> kokosowego.
> Inne curry kurczacze podawalam rowniez, ale sa bardziej pracochlonne.

Juz googlam Twoje przepisy od wczoraj Izo, i jest to kopalnia wiedzy :)


--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=39102

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-18 08:47:29

Temat: Re: Potrawa indyjska
Od: Lia <L...@a...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2003-07-18 02:14:37 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Izabela Sowula* skreślił te oto słowa:



> Olej - od rodzaju oleju wiele zalezy - my przyzwyczailismy sie do oliwy, ale
> uzyc mozna palmowego lub kukurydzianego, a jesli masz tylko rzepakowy to tez
> bedzie.

No ja własciwie uzywam tylko oliwy z oliwek, wiec bedzie pasowac.


> Sos zapewne jest na bazie smazonej cebuli, gdzie po skarmelizowaniu dodaje
> sie czosnek i swiezy imbir(podsmazyc lekko) potem curry, pieprz kajenski (na
> czubku noza), przesmaz krotko, dodaj swiezego pomidora - przesmarz, az sie
> tluszcz zacznie oddzielac od reszty (5-15 min).
> Sol dodaj na koncu i ew soku cytrynowego lub lepiej z limonki dla
> podkreslenia smaku.
> Do tego sosu mozna dodac lekko podgotowanych warzyw (marchew, fasolka,
> oberzyna - ale uprzednio podsmazona - wszystkie pasuja) oraz troche wody i
> siup do pieca (bo sie w piekarniku nie przypali).

Dzieki, na taką kolejnosc bym nie wpadła sama :)


--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=39102

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-18 08:48:52

Temat: Re: Potrawa indyjska
Od: Lia <L...@a...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2003-07-18 07:36:37 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Edyta Jaczewska* skreślił te oto słowa:

> Lia, moze wykorzystasz taki przepis:
>
> Beef Madras:

Dziekuje, na pewno z tego tez skorzystam, bo bardzo mi zasmakowały smaki
tamtego regionu :)


--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=39102

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-18 08:49:53

Temat: Re: Potrawa indyjska
Od: Lia <L...@a...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2003-07-18 08:23:21 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Edyta Jaczewska* skreślił te oto słowa:

> Lia, jeszcze mysle o tym przepisie na kupne Madras Knorra...

Jestes nieoceniona :)


--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=39102

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-18 08:58:24

Temat: Re: Potrawa indyjska
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora



Lia:
> - Speisesalz - czyli w g mnie sól ;)
> - Weizemehl - mąka pszenna
> - Gewurze - no warzywka, ale ma ktos pomysły jakie? z wyglądu nei dało sie
> wywnioskowac, bo było wszystko sproszkowane...
nie. To są przyprawy.

> - Geschmackverstarker Mononatriumglutamat - jak poejrzewam jest to jakas
> chemia polepszająca smak, i ten składnik musze pominac przy własnej wersji;
glutaminian sodu, wzmacniacz smaku.

> - Curry - pytanie, ile tego dodac, zeby nadało kolor, naprawde delikatny
> smak, i zeby nie zepsuc całosci;
no... do smaku, choć prawdziwe curry robi się piechty ;-)

> - pflanzliches Ol - olej;
...roślinny

> - modifizierte Starke - czy to jest mąka ziemniaczana?
tak, albo kukurydziana (lepiej)

> - mąka pszenna - ile jej dac?
aby nie było za gęste. Chyba bym nic nie dał ;-)

> - pflanzliches Fett - macie pomysł jaki to moze byc tłuszcz dokladnie?
może być kokosowy lub palmowy. Ogólnie roślinny.

> - Milchzucker - czy to jest laktoza, czy cos innego? I pewnei mozna
> zastapic normalnym cukrem?
laktoza. Lepiej nie dawaj normalnego cukru, tylko nic ;-)

> - trawka cytrynowa - nei wiem w jakiej formie sie to podaje? podgotowane,
> suszone? swieze?
drobno pokrojone do gotowania.

> - cebula
> - oliwa
> - czosnek
> - Milcheiweiss - tłumaczenie ze białe mleko, jest chyba zbyt łopatoliczne,
> prawda?
białko mleczne. Możesz dać trochę mleka w proszku, zamiast laktozy i
tego białka.

> - Rote - Bete - Extract - jakis barwnik zapewne, czym to zastapic?
sok z buraków czerwonych, barwnik.

Mam też parę przepisów kuchni indyjskiej, ale w formie papierowej, za to
wydanych w New Delhi, czyli bardzo oryginalnych ;-). Chyba już kiedyś
coś podałem, ale jak będę miał czas, to może coś wynajdę podobnego do
twojego przepisu.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-18 09:13:21

Temat: Re: Potrawa indyjska
Od: Lia <L...@a...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2003-07-18 10:58:24 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Waldemar Krzok* skreślił te oto słowa:

> Mam też parę przepisów kuchni indyjskiej, ale w formie papierowej, za to
> wydanych w New Delhi, czyli bardzo oryginalnych ;-). Chyba już kiedyś
> coś podałem, ale jak będę miał czas, to może coś wynajdę podobnego do
> twojego przepisu.

Bede zobowiązana :)

--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=39102

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-18 09:53:33

Temat: Re: Potrawa indyjska
Od: "Kinga Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Spróbuj może na www.knorr.de, tam jest dużo przepisów potraw, niestety nie
mogę podać linków, bo wszystkie podstrony mają ten sam adres. Może się co
podobnego znajdzie :)

--
Pozdrawiam

K

przedurlopowa wybitnie

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-18 10:05:52

Temat: Re: Potrawa indyjska
Od: "Kinga Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Lia, jest caly przepis na www.knorr.de rzeczywiście i z tego, co mi wynika,
część skladników zawiera się w tzw. marynacie i/lub sosie Tandori. W każdym
razie:
jest przepis dot. przygotowania tego dania
są inne przepisy, można porównać i pokombinować

--
Pozdrawiam

K

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Czy ktos zna NORMALNY przepis na gofry
ciasto na ostro
Fasolka szparagowa na zimę.
ziemniaki z mikrofali
pytanie o śliwki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »