| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-18 05:36:37
Temat: Odp: Potrawa indyjskaLia, moze wykorzystasz taki przepis:
Beef Madras:
90 g startego swiezego kokosa
400 g puszka pomidorow w zalewie
2 lyzki startego swiezego imbiru
2 lyzeczki brazowej gorczycy
1 lyzka koncentratu z tamaryndowca
2 lyzki oleju
2 duze (400 g) cebule, pokrojone w plastry
6 zabkow czosnku, rozgniecione
1 lyzka mielonego kminu rzymskiego
1 lyzka mielonej kurkumy
2 lyzeczki mielonej kolendry
2 lyzeczki chilli w proszku
2 lyzeczki slodkiej papryki
10 listkow curry
1 kg wolowiny pokrojonej w kostkę
125 ml wody
- Kokosa, pomidory, imbir gorczyce i tamaryndowca trzeba przerobic na paste
w robocie kuchennym
- Rozgrzac olej w sporym rondlu, podsmazyc cebule i szosnek, mieszajac, az
sie przyrumieni, dodac reszte przypraw, smazyc az zaczna pachniec
- Dodac reszte skladnikow i dusic na malym ogniu, pod przykryciem, okolo 1.5
godz. albo do miekkosci miesa
(Z przypraw, klopot nie do pokonania sprawiaja tylko listki curry, bo ani
swizych ani suszonych w Polsce jeszcze niet, ale cala reszte mozna zdobyc,
przynajmniej mnie sie udalo)
pozdrawiam,
Edyta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-18 06:23:21
Temat: Odp: Potrawa indyjska
> Beef Madras:
>
> (Z przypraw, klopot nie do pokonania sprawiaja tylko listki curry, bo ani
> swizych ani suszonych w Polsce jeszcze niet, ale cala reszte mozna zdobyc,
> przynajmniej mnie sie udalo)
Lia, jeszcze mysle o tym przepisie na kupne Madras Knorra...
Aromat i kolor curry bierze sie glownie z takich wlasnie przypraw, jakie
wymienione sa w tym moim (kurkuma, chilli, kolendra, kumin itp), moze warto
byloby jeszcze dodac odrobine zmielonej kozieradki, ktora nadaje curry
charakterystyczny smak goryczki i zapach, jaki ma kazda sklepowa mieszanka
curry. Zwlaszcza ze te listki moga byc nie do przeskoczenia.
Cos kokosowego bedzie tu niezbedne, jesli nie chce Ci sie bawic z "zywym"
kokosem, mozna by uzyc mleczka kokosowego plus troche workow kokosowych
(nie szkodzi, jesli slodkawe, zwlaszcza, ze tamaryndowca, ktory jest taki...
slodko-kwasny warto by zastapic czyms slodkim i paroma lyzeczkami octu
zwyklego lub ryzowego, ale nie winnego).
W innych przepisach typu Madras znalazlam wlasnie jako skladnik ocet. I
mielony czarny pieprz. Zamiast pomidorow w puszce mozna wziac swieze plus
koncentrat, albo przecier, ale pomidorowe w srodku powinno byc. Kostka
rosolu wolowego tez chyba nie zaszkodzi - znajda sie w niej podobne
konserwanty i aromaty identyczne z naturalnymi ;)
pozdrawiam,
Edycja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-18 08:45:27
Temat: Re: Potrawa indyjskaDnia 2003-07-18 01:46:26 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Izabela Sowula* skreślił te oto słowa:
> No i jestem :-)
Bardzo sie ciesze :)
>
> Nie znam sie na niemieckim tak dobrze, ale jak zwykle w gotowych potrawach sa
> tam na pewno dosmaczacze no i na pierwszy rzut oka ten sos sojowy to nie za
> bardzo mi pasuje do kuchni indyjskiej.
Mi tez... ale chyba poraz pierwszy jadłam cos a la indyjskie, i
specjalistką jeszcze neijestem.
Zapewne były to minimalne ilosci, bo moje Kochanei stwierdziło, ze smakuje
to neimal idealnie jak toco jadł w Nepalu :)
>
> Madras, to rejon poludnia indii, gdzie uzywa sie dosc ostrych przypraw
> (ostrych chilli i moze np. mielona kolendra).
Ooooo, i ta kolendra to zapewne to.
>
> Pomysle jaki przepis podrzucic na ten temat a poki co poczukaj w google pod
> izasow, taki e-mail uzywalam dawniej piszac z onetu.
>
> O ile pamietam podawalm niezly przepis na curry z kurczaka w sosie z mleka
> kokosowego.
> Inne curry kurczacze podawalam rowniez, ale sa bardziej pracochlonne.
Juz googlam Twoje przepisy od wczoraj Izo, i jest to kopalnia wiedzy :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=39102
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-18 08:47:29
Temat: Re: Potrawa indyjskaDnia 2003-07-18 02:14:37 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Izabela Sowula* skreślił te oto słowa:
> Olej - od rodzaju oleju wiele zalezy - my przyzwyczailismy sie do oliwy, ale
> uzyc mozna palmowego lub kukurydzianego, a jesli masz tylko rzepakowy to tez
> bedzie.
No ja własciwie uzywam tylko oliwy z oliwek, wiec bedzie pasowac.
> Sos zapewne jest na bazie smazonej cebuli, gdzie po skarmelizowaniu dodaje
> sie czosnek i swiezy imbir(podsmazyc lekko) potem curry, pieprz kajenski (na
> czubku noza), przesmaz krotko, dodaj swiezego pomidora - przesmarz, az sie
> tluszcz zacznie oddzielac od reszty (5-15 min).
> Sol dodaj na koncu i ew soku cytrynowego lub lepiej z limonki dla
> podkreslenia smaku.
> Do tego sosu mozna dodac lekko podgotowanych warzyw (marchew, fasolka,
> oberzyna - ale uprzednio podsmazona - wszystkie pasuja) oraz troche wody i
> siup do pieca (bo sie w piekarniku nie przypali).
Dzieki, na taką kolejnosc bym nie wpadła sama :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=39102
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-18 08:48:52
Temat: Re: Potrawa indyjskaDnia 2003-07-18 07:36:37 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Edyta Jaczewska* skreślił te oto słowa:
> Lia, moze wykorzystasz taki przepis:
>
> Beef Madras:
Dziekuje, na pewno z tego tez skorzystam, bo bardzo mi zasmakowały smaki
tamtego regionu :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=39102
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-18 08:49:53
Temat: Re: Potrawa indyjskaDnia 2003-07-18 08:23:21 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Edyta Jaczewska* skreślił te oto słowa:
> Lia, jeszcze mysle o tym przepisie na kupne Madras Knorra...
Jestes nieoceniona :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=39102
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-18 08:58:24
Temat: Re: Potrawa indyjska
Lia:
> - Speisesalz - czyli w g mnie sól ;)
> - Weizemehl - mąka pszenna
> - Gewurze - no warzywka, ale ma ktos pomysły jakie? z wyglądu nei dało sie
> wywnioskowac, bo było wszystko sproszkowane...
nie. To są przyprawy.
> - Geschmackverstarker Mononatriumglutamat - jak poejrzewam jest to jakas
> chemia polepszająca smak, i ten składnik musze pominac przy własnej wersji;
glutaminian sodu, wzmacniacz smaku.
> - Curry - pytanie, ile tego dodac, zeby nadało kolor, naprawde delikatny
> smak, i zeby nie zepsuc całosci;
no... do smaku, choć prawdziwe curry robi się piechty ;-)
> - pflanzliches Ol - olej;
...roślinny
> - modifizierte Starke - czy to jest mąka ziemniaczana?
tak, albo kukurydziana (lepiej)
> - mąka pszenna - ile jej dac?
aby nie było za gęste. Chyba bym nic nie dał ;-)
> - pflanzliches Fett - macie pomysł jaki to moze byc tłuszcz dokladnie?
może być kokosowy lub palmowy. Ogólnie roślinny.
> - Milchzucker - czy to jest laktoza, czy cos innego? I pewnei mozna
> zastapic normalnym cukrem?
laktoza. Lepiej nie dawaj normalnego cukru, tylko nic ;-)
> - trawka cytrynowa - nei wiem w jakiej formie sie to podaje? podgotowane,
> suszone? swieze?
drobno pokrojone do gotowania.
> - cebula
> - oliwa
> - czosnek
> - Milcheiweiss - tłumaczenie ze białe mleko, jest chyba zbyt łopatoliczne,
> prawda?
białko mleczne. Możesz dać trochę mleka w proszku, zamiast laktozy i
tego białka.
> - Rote - Bete - Extract - jakis barwnik zapewne, czym to zastapic?
sok z buraków czerwonych, barwnik.
Mam też parę przepisów kuchni indyjskiej, ale w formie papierowej, za to
wydanych w New Delhi, czyli bardzo oryginalnych ;-). Chyba już kiedyś
coś podałem, ale jak będę miał czas, to może coś wynajdę podobnego do
twojego przepisu.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-18 09:13:21
Temat: Re: Potrawa indyjskaDnia 2003-07-18 10:58:24 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Waldemar Krzok* skreślił te oto słowa:
> Mam też parę przepisów kuchni indyjskiej, ale w formie papierowej, za to
> wydanych w New Delhi, czyli bardzo oryginalnych ;-). Chyba już kiedyś
> coś podałem, ale jak będę miał czas, to może coś wynajdę podobnego do
> twojego przepisu.
Bede zobowiązana :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=39102
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-18 09:53:33
Temat: Re: Potrawa indyjskaSpróbuj może na www.knorr.de, tam jest dużo przepisów potraw, niestety nie
mogę podać linków, bo wszystkie podstrony mają ten sam adres. Może się co
podobnego znajdzie :)
--
Pozdrawiam
K
przedurlopowa wybitnie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-18 10:05:52
Temat: Re: Potrawa indyjskaLia, jest caly przepis na www.knorr.de rzeczywiście i z tego, co mi wynika,
część skladników zawiera się w tzw. marynacie i/lub sosie Tandori. W każdym
razie:
jest przepis dot. przygotowania tego dania
są inne przepisy, można porównać i pokombinować
--
Pozdrawiam
K
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |