Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinte
rnet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Edyta Jaczewska" <e...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: Potrawa indyjska
Date: Fri, 18 Jul 2003 08:23:21 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <bf83s1$l80$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <o...@L...pyry.net> <bf75aj$5o4$1@nemesis.news.tpi.pl>
<1cuta837u0el6$.dlg@Lia.pyry.net>
NNTP-Posting-Host: qq242.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1058509506 21760 80.50.236.242 (18 Jul 2003 06:25:06
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 18 Jul 2003 06:25:06 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:165127
Ukryj nagłówki
> Beef Madras:
>
> (Z przypraw, klopot nie do pokonania sprawiaja tylko listki curry, bo ani
> swizych ani suszonych w Polsce jeszcze niet, ale cala reszte mozna zdobyc,
> przynajmniej mnie sie udalo)
Lia, jeszcze mysle o tym przepisie na kupne Madras Knorra...
Aromat i kolor curry bierze sie glownie z takich wlasnie przypraw, jakie
wymienione sa w tym moim (kurkuma, chilli, kolendra, kumin itp), moze warto
byloby jeszcze dodac odrobine zmielonej kozieradki, ktora nadaje curry
charakterystyczny smak goryczki i zapach, jaki ma kazda sklepowa mieszanka
curry. Zwlaszcza ze te listki moga byc nie do przeskoczenia.
Cos kokosowego bedzie tu niezbedne, jesli nie chce Ci sie bawic z "zywym"
kokosem, mozna by uzyc mleczka kokosowego plus troche workow kokosowych
(nie szkodzi, jesli slodkawe, zwlaszcza, ze tamaryndowca, ktory jest taki...
slodko-kwasny warto by zastapic czyms slodkim i paroma lyzeczkami octu
zwyklego lub ryzowego, ale nie winnego).
W innych przepisach typu Madras znalazlam wlasnie jako skladnik ocet. I
mielony czarny pieprz. Zamiast pomidorow w puszce mozna wziac swieze plus
koncentrat, albo przecier, ale pomidorowe w srodku powinno byc. Kostka
rosolu wolowego tez chyba nie zaszkodzi - znajda sie w niej podobne
konserwanty i aromaty identyczne z naturalnymi ;)
pozdrawiam,
Edycja
|