Data: 2003-07-18 05:36:37
Temat: Odp: Potrawa indyjska
Od: "Edyta Jaczewska" <e...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Lia, moze wykorzystasz taki przepis:
Beef Madras:
90 g startego swiezego kokosa
400 g puszka pomidorow w zalewie
2 lyzki startego swiezego imbiru
2 lyzeczki brazowej gorczycy
1 lyzka koncentratu z tamaryndowca
2 lyzki oleju
2 duze (400 g) cebule, pokrojone w plastry
6 zabkow czosnku, rozgniecione
1 lyzka mielonego kminu rzymskiego
1 lyzka mielonej kurkumy
2 lyzeczki mielonej kolendry
2 lyzeczki chilli w proszku
2 lyzeczki slodkiej papryki
10 listkow curry
1 kg wolowiny pokrojonej w kostkę
125 ml wody
- Kokosa, pomidory, imbir gorczyce i tamaryndowca trzeba przerobic na paste
w robocie kuchennym
- Rozgrzac olej w sporym rondlu, podsmazyc cebule i szosnek, mieszajac, az
sie przyrumieni, dodac reszte przypraw, smazyc az zaczna pachniec
- Dodac reszte skladnikow i dusic na malym ogniu, pod przykryciem, okolo 1.5
godz. albo do miekkosci miesa
(Z przypraw, klopot nie do pokonania sprawiaja tylko listki curry, bo ani
swizych ani suszonych w Polsce jeszcze niet, ale cala reszte mozna zdobyc,
przynajmniej mnie sie udalo)
pozdrawiam,
Edyta
|