Data: 2001-03-21 18:39:51
Temat: Program kulinarny - normy i kalorie (dlugie)
Od: "Marta" <m...@b...com.pl-no_spam>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wiem, ze to malo kulinarne, ale chba jstescie jedyna grupa, ktora moze mi
pomoc.
Moj maz ma problem: jako prace dyplomowa pisze program, ktory jest ksiazka
kucharska dla restauracji i innych duzych "wyrobni" jadla (np statkow
pasazerskich itp). Wszystko bylo dobrze dopoki nie spotkal sie z promotorem,
z ktorego to spotkania wynika, ze programik ma raczej przeliczac rozne
wartosci. Problemy sa nastepujace:
1. Wszystkie ilosci typu sztuki, lyzeczki itp. musi poprzerabiac na gramy,
co stanowi problem o tyle, ze 1 pomidor bedzie wazyl inaczej niz 1
grejpfrut, ale jesli ktos w przepisie wpisze 1 jablko ma to byc przeliczane
na gramy. Druga trudnoscia jest to, ze oddawana wersja programu ma nie miec
bazy danych tzn nie mozna "zaladowac" danych typu 1 jablko to 18 gram :)
Macie moze jakis pomysl co z tym zrobic?
2. Czy istnieja jakies normy regulujace objetosc/pojemnosc lyzeczki, kropli,
lyzki ? Bardzo sa potrzebne, bo chyba lepiej podaj objetosc (w ml) niz w
gramach dla kazdej substancji inaczej.
3. Program ten ma rowniez obliczac kalorie, a przeciez to nie tylko kalorie
poszczegolnych skladnikow "do kupy", ale rowniez wynikajace z obrobki. A
moze sie myle? Moze, jezeli cos smazymy to jest to wartosc kaloryczna
skladnikow no i tluszczu na ktorym sie smazy? Jak wiec mozna policzyc
wartosc kaloryczna danej potrawy?
Bardzo bede wdzieczna za wszelka pomoc :))))
--
Pozdrowienia,
Marta Mrozik-Jadacka
... Always look on the bright side of life ...
|