« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2012-04-01 08:10:53
Temat: Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagi> Tu masz instrukcję dokładną:
> http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-kulinarne-pr
aktyczne-porady/293-jak-przygotowac-szparagi-krok-po
-kroku
> Gotuję je "na stojąco" w specjalnym garnku z sitkiem, wąskim, a wysokim,
> by miękkie końcówki wystawały nad poziom wody, ale w zwykłym też jest ok.
> Najlepszy do nich jest klasyczny sos holenderski
> http://www.kuchniaplus.pl/kuchnia_przepis_0-0-226_kl
asyczny-sos-holenderski.html
> Wg mnie lepsze są zielone od białych, ale wiele osób woli białe. Dobre tez
> są młodziutkie szparagi na surowo, chyba najbardziej takie lubię :)
Dzięki.
Adres odnośnie gotowania dostałem już tutaj wcześniej.
Co do sosu, to dla mnie wyższa szkoła jazdy. Może kiedyś spróbuję.
Moje wspomnienia dotyczą szparagów z wody polanych masłem
z tartą bułką i od tego zacznę, ale wpierw muszę kupić garnek.
Pozdrawiam
Tomasz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2012-04-01 08:45:27
Temat: Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagiW dniu 2012-04-01 10:10, Tom pisze:
> Adres odnośnie gotowania dostałem już tutaj wcześniej.
> Co do sosu, to dla mnie wyższa szkoła jazdy. Może kiedyś spróbuję.
On tylko wydaje się być trudnym w robocie, ale faktycznie, pomalutku
dojdziesz do wszystkiego.
> Moje wspomnienia dotyczą szparagów z wody polanych masłem
> z tartą bułką i od tego zacznę, ale wpierw muszę kupić garnek.
Dobre też są polane świeżą pachnącą oliwą i pokropione sokiem z cytryny.
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2012-04-01 10:32:35
Temat: Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagiOn 1 Kwi, 10:10, "Tom" <t...@t...com> wrote:
>ale wpierw muszę kupić garnek.
Nie musisz.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2012-04-01 11:19:48
Temat: Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagiW dniu 2012-04-01 10:45, Bbjk pisze:
> W dniu 2012-04-01 10:10, Tom pisze:
>
>> Adres odnośnie gotowania dostałem już tutaj wcześniej.
>> Co do sosu, to dla mnie wyższa szkoła jazdy. Może kiedyś spróbuję.
>
> On tylko wydaje się być trudnym w robocie, ale faktycznie, pomalutku
> dojdziesz do wszystkiego.
>
>> Moje wspomnienia dotyczą szparagów z wody polanych masłem
>> z tartą bułką i od tego zacznę, ale wpierw muszę kupić garnek.
>
> Dobre też są polane świeżą pachnącą oliwą i pokropione sokiem z cytryny.
Tak w ogole to szparagi najlepiej smazyc na oliwie albo oleju wtedy
zachowuja aromat i smak. A tak sie dzieje poniewaz w wodzie rozpuszczaja
sie ich zwiazki aromatyczne a w oleju nie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2012-04-25 15:20:15
Temat: Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagiAm 01.04.2012 00:53, schrieb K:
> W dniu 2012-03-31 21:56, Waldemar Krzok pisze:
>> K wrote:
>>
>>> W dniu 2012-03-31 17:32, Tom pisze:
>>>> Witam,
>>>>
>>>> Jestem noga w gotowaniu, a uwielbiam szparagi.
>>>> Ostatnio widziałem w moim sklepie spożywczym
>>>> i teraz nie mogę o niczym innym myśleć. :-)
>>>>
>>>> Błagam o najprostszy możliwy przepis na szparagi.
>>>>
>>>> Pozdrawiam
>>>> Tomasz
>>>>
>>>
>>> jeszcze nie sezon na szparagi.
>>
>> U nas są już pierwsze szparagi z lokalnego uboju. Tylko kosztują swoje
>> (znaczy 14EUR za kilogram). Importowane są cały rok. Peruwiańskie po 3EUR
>> akurat wczoraj widziałem, ale one nadają się do potrawki z kurczaka,
>> albo do
>> sałatki. Do żarcia solo są trochę za mało szparagowe ;-)
>>
>> Waldek
>>
> Chyba prosto ze szklarni !
Nie, ale mają podgrzewaną pupkę ;-).
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2012-04-26 06:08:39
Temat: Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagiOn 31 Mar, 22:59, "Tom" :
> Dzięki. Jesteście niezawodni. :-)
>
Dorzucę jeszcze od siebie:
białe szparagi (wg mego podniebienia) są znacznie smaczniejsze od
zielonych.
Bywa, że ugotuję ich za dużo i potem nie wiadomo co z nimi zrobić.
Moja wiekowa znajoma podrzuciła mi taki sposób:
lekko obgotować w odzie z solą i cukrem, by były jeszcze twardawe,
wyjąć schłodzić i opanierować w jajku i bułeczce, a potem na masełko.
Mniam! Wtedy nigdy nie zostaje.
pzdr
mal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2012-04-29 21:22:11
Temat: Re: Proszę o najprostszy przepis na szparagiOn 1 Kwi, 10:45, Bbjk <b...@q...pl> wrote:
> W dniu 2012-04-01 10:10, Tom pisze:
>
> > Adres odnośnie gotowania dostałem już tutaj wcześniej.
> > Co do sosu, to dla mnie wyższa szkoła jazdy. Może kiedyś spróbuję.
>
> On tylko wydaje się być trudnym w robocie, ale faktycznie, pomalutku
> dojdziesz do wszystkiego.
Trudne to jest przygotowywanie ciasta francuskiego;)
Sosy emulsyjne sa banalne, jak ktos nie chce byc madrzejszy i isc na
skroty w stylu 'e tam, po co ta laznia wodna, wrzuce do garnka na maly
plomien i bedzie git', albo 'o, troche zoltka mi wpadlo, ale to nie
szkodzi'.
Pozdrawiam,
--
Karol Piotrowski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |