« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-10-27 09:16:04
Temat: Re: Przepis na gulaszIn article
<b...@j...goo
glegroups.com>,
Olleo <o...@t...pl> wrote:
> Heja,
>
> szukam przepisu na gulasz z marzen - wolowy, gesty od lekko
> rozpadajacego sie miesa, paprykowy, bardzo smaczny. Moze cos
> polecicie?
>
> Jesli ktos ma tez przepis na fajna zupe gulaszowa, to tez chetnie
> przygarne. Moze jakis bogracz? Ma byc paprykowa, dosc gesta i z
> roznymi warzywami.
>
> Poeksperymentowalbym sam, ale zupelnie nie znam sie na obrobce
> cieplnej wolowiny (ze nie wspomne, ze nie wiem jakie kawalki), by
> twarda nie byla ;-)
Pogooglaj sobie po archiwum tej grupy. By?ó too wielokrotnie tu omawiane.
W?adys?aw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-10-27 09:45:45
Temat: Przepis na gulaszHeja,
szukam przepisu na gulasz z marzen - wolowy, gesty od lekko
rozpadajacego sie miesa, paprykowy, bardzo smaczny. Moze cos
polecicie?
Jesli ktos ma tez przepis na fajna zupe gulaszowa, to tez chetnie
przygarne. Moze jakis bogracz? Ma byc paprykowa, dosc gesta i z
roznymi warzywami.
Poeksperymentowalbym sam, ale zupelnie nie znam sie na obrobce
cieplnej wolowiny (ze nie wspomne, ze nie wiem jakie kawalki), by
twarda nie byla ;-)
--
Olleo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-10-27 10:49:46
Temat: Re: Przepis na gulaszUzytkownik "Olleo" <o...@t...pl> napisal w wiadomosci
news:bb6b9df1-d0c8-45dc-a682-224209a9ea02@j4g2000yqa
.googlegroups.com...
> Heja,
>
> szukam przepisu na gulasz z marzen - wolowy, gesty od lekko
> rozpadajacego sie miesa, paprykowy, bardzo smaczny. Moze cos
> polecicie?
>
> Jesli ktos ma tez przepis na fajna zupe gulaszowa, to tez chetnie
> przygarne. Moze jakis bogracz? Ma byc paprykowa, dosc gesta i z
> roznymi warzywami.
Mój pierwszy krok w kuchni wegierskiej byl taki:
http://kuchnia-polska.net/?id=9395
Rózni sie to chyba od kanonu zupy gulaszowej (ot, chociazby maka), o ile
taki istnieje, ale wychodzi na pewno cos, co ci sie spodoba.
--
"Zaluj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-10-27 12:23:53
Temat: Re: Przepis na gulaszOn 27 Paź, 10:45, Olleo <o...@t...pl> wrote:
> Poeksperymentowalbym sam, ale zupelnie nie znam sie na obrobce
> cieplnej wolowiny (ze nie wspomne, ze nie wiem jakie kawalki), by
> twarda nie byla ;-)
> --
> Olleo
Kawałki mniej więcej wielkości pudełka zapałek. Obsmażasz, potem
dusisz. Pamiętaj, żeby nie solić podczas gotowania, bo wołowina nie
będzie miękka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-10-27 13:29:11
Temat: Re: Przepis na gulaszW?adys?aw ¸oE pisze:
> W?adys?aw
zmien kodowanie pokurwienscu
--
pozdrowienia, alojzik
"Why do apple users have to hack everything in order to get it to work???
Iphone, OSx...what a joke. Get a PC...It just works
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-10-27 15:59:02
Temat: Re: Przepis na gulasz> Kawałki mniej więcej wielkości pudełka zapałek. Obsmażasz, potem
> dusisz. Pamiętaj, żeby nie solić podczas gotowania, bo wołowina nie
> będzie miękka.
To kiedy solic? Przed gotowaniem? W ogole?
--
Olleo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-10-27 16:17:03
Temat: Re: Przepis na gulaszOlleo wrote:
> Poeksperymentowalbym sam, ale zupelnie nie znam sie na obrobce
> cieplnej wolowiny (ze nie wspomne, ze nie wiem jakie kawalki), by
> twarda nie byla ;-)
Do tego celu idealny jest wolnowar - bardzo sobie chwale. Wolowina
pozostaje w kawalkach, ale rozplywa sie w ustach. Moje ostatnie odkrycie
to papryka wedzona w proszku jako dodatek - lyzeczka wystarczy, by sos
byl mocno paprykowy i super pachnial. Co do czasu - na malutkim ogniu
(po uprzednim obsmazeniu) trzy godziny beda w sam raz, w wolnowarze tak
z 5, no ale to ma tylko 200 Watt. Kawalki mniej wiecej 2,5 cm na 2,5 cm .
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-10-28 06:11:49
Temat: Re: Przepis na gulaszOn 27 Paź, 16:59, Olleo <o...@t...pl> wrote:
> > Kawałki mniej więcej wielkości pudełka zapałek. Obsmażasz, potem
> > dusisz. Pamiętaj, żeby nie solić podczas gotowania, bo wołowina nie
> > będzie miękka.
>
> To kiedy solic? Przed gotowaniem? W ogole?
> --
> Olleo
Po ugotowaniu, kiedy już zmiękła.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-10-28 07:26:47
Temat: Re: Przepis na gulasz> Po ugotowaniu, kiedy już zmiękła.
No dobra, przypuszczam, ze na takie male kawalki wystarczy, ale co z
taka pieczenia? Jakbym chcial sobie zrobic zamiast wedlin do chleba?
--
Olleo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-10-28 10:53:38
Temat: Re: Przepis na gulaszOlleo pisze:
> No dobra, przypuszczam, ze na takie male kawalki wystarczy, ale co z
> taka pieczenia? Jakbym chcial sobie zrobic zamiast wedlin do chleba?
Marynować 2-3 dni (polać octem, obłożyć pokrojoną cebulą, liściem
laurowym, pieprzem i zielem angielskim, docisnąć deseczką i przechowywać
w lodówce, co około 12h obracać). Potem tę marynatę opłukać dokładnie,
mięso posolić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, następnie dusić w
brytfannie mniej więcej godzinę na każdy kg mięsa. Pod koniec duszenia
można dodać świeżo skrojonej cebulki, grzybów suszonych (wtedy będzie
pieczeń z sosem grzybowym). I na zimno też można spożywać.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |