Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przepis na ser zolty domowy - obiecalem.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przepis na ser zolty domowy - obiecalem.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-12-06 22:40:22

Temat: Re: Przepis na ser zolty domowy - obiecalem.
Od: "Pawel" <kazin_super_electronic(wytnij-to)@(wytnij-to)wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Szczerze polecam ten żółty ser. Dzięki, żeś mi przepis przypomniał.:-)
> (Robiłam go ostatni raz dobre dwa lata temu). Wprowadziłabym jedynie
drobną
> modyfikację, a mianowicie sody dałabym 1 łyżeczkę od herbaty na 1 kg
twarogu.
> Pozdrawiam Areta
> Ps. Potocznie na twardy ser mówimy ser żółty. Ten też jest żółty, ale to
> dzięki margarynie, czy tam masłu.

co do sody - z tego co mi powiedziano kiedy otrzymywalem ten przepis to ta
soda jest po to zeby w serze zrobily sie dziurki. ale ile w tym prawdy to
nie wiem.
co do zoltosci sera - to prawda otrzymuje on kolor wlasnie dzieki
margarynie.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-12-07 12:17:35

Temat: Re: Przepis na ser zolty domowy - obiecalem.
Od: "harpia" <h...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


> to nie ten ser. ten ser jest twardy i zolty - kroi sie go normalnie w
> plasterki jak ser zolty. to co ty podalas to ser smazony - wyglada i smakuje
> zupelnie inaczej od tego.

To ten sam "ser" dawkujac ilość tłuszczu i żółtka otrzymujesz albo ser, który
można smarować albo kroić.

I po drugie, ser zółty z margaryną, żółtkiem, octem(sic!) dojrzewajacy
godzinke?

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-07 14:51:49

Temat: Re: Przepis na ser zolty domowy - obiecalem.
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pawel napisał(a):

> co do zoltosci sera - to prawda otrzymuje on kolor wlasnie dzieki
> margarynie.
===
Można go zabarwić szafranem lun kurkumą. Żółć będzie ładniejsza.

waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-07 17:44:50

Temat: Re: Przepis na ser zolty domowy - obiecalem.
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>

> co do sody - z tego co mi powiedziano kiedy otrzymywalem ten przepis to ta
> soda jest po to zeby w serze zrobily sie dziurki. ale ile w tym prawdy to
> nie wiem.

To wiem na pewno, że za duża ilość sodki może zepsuć smak. Soda w serze będzie
bardzo wyczuwalna.:-(. W "moim" serze nie robią się dziurki.
Areta
>
>
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-07 17:51:11

Temat: Re: Przepis na ser zolty domowy - obiecalem.
Od: "harpia" <h...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> > co do sody - z tego co mi powiedziano kiedy otrzymywalem ten przepis to ta
> > soda jest po to zeby w serze zrobily sie dziurki. ale ile w tym prawdy to
> > nie wiem.
>
> To wiem na pewno, że za duża ilość sodki może zepsuć smak. Soda w serze
będzie
> bardzo wyczuwalna.:-(. W "moim" serze nie robią się dziurki.

Sody nie dodaje sie po to, aby były dziurki ale, żeby twaróg szybciej zmienił
swą konsystecnje (bez sody to ładnych kilka dni)

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-07 22:45:15

Temat: Re: Przepis na ser zolty domowy - obiecalem.
Od: "Pawel" <kazin_super_electronic(wytnij-to)@(wytnij-to)wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Sody nie dodaje sie po to, aby były dziurki ale, żeby twaróg szybciej
zmienił
> swą konsystecnje (bez sody to ładnych kilka dni)

nie prawda - po raz kolejny pisze ze mylisz przepisy. bez sody wyszlo mi
dokladnie to samo. najpierw sprobuj zrobic ser z mojego przepisu i zobacz
jak on wyglada a potem pisz ;)

pozdrawiam


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-07 22:45:47

Temat: Re: Przepis na ser zolty domowy - obiecalem.
Od: "Pawel" <kazin_super_electronic(wytnij-to)@(wytnij-to)wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> W "moim" serze nie robią się dziurki.

w moim czasem sie robia a czasem nie - jak serek ma focha to sie robia ;)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-08 05:08:22

Temat: Re: Przepis na ser zolty domowy - obiecalem.
Od: "waldek" <A...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pawel wrote:

> bez sody wyszlo mi dokladnie to samo.
===
To po co ta soda?

waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-08 08:52:15

Temat: Re: Przepis na ser zolty domowy - obiecalem.
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



>
> Sody nie dodaje sie po to, aby były dziurki ale, żeby twaróg szybciej zmienił
> swą konsystecnje (bez sody to ładnych kilka dni)
>
Dokładnie mam takie same doświadczenia. Jeśli odłożymy twaróg, żeby zgliwiał,
zrobił się trochę "obślizły"( za to po obróbce ma lepszy "aromat"), to do niego
nie trzeba dodawać sodki. A sodka to jest taki "przyśpieszacz". Areta



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-12-08 11:51:59

Temat: Re: Przepis na ser zolty domowy - obiecalem.
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "harpia" <h...@o...pl>
> Sody nie dodaje sie po to, aby były dziurki ale, żeby twaróg szybciej
zmienił
> swą konsystecnje (bez sody to ładnych kilka dni)

Ser [typu harceńskiego] z sodą dojrzewa 8 dni po uprzednim gliwieniu
przez 1-2 dni a bez niej trwałoby to miesiąc.
--
Pozdrawiam, Jerzy


---

Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.806 / Virus Database: 548 - Release Date: 04-12-05

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jaki blender?
Robot kuchenny SIEMENS MK 52800 - gdzie w W-wie promocja ?
Pierniczki Anki - relacja i errata do przepisu
masa z krowek
Czy polecacie firmę MPM (dot. robotów kuchennych)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »