« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-06 22:40:22
Temat: Re: Przepis na ser zolty domowy - obiecalem. > Szczerze polecam ten żółty ser. Dzięki, żeś mi przepis przypomniał.:-)
> (Robiłam go ostatni raz dobre dwa lata temu). Wprowadziłabym jedynie
drobną
> modyfikację, a mianowicie sody dałabym 1 łyżeczkę od herbaty na 1 kg
twarogu.
> Pozdrawiam Areta
> Ps. Potocznie na twardy ser mówimy ser żółty. Ten też jest żółty, ale to
> dzięki margarynie, czy tam masłu.
co do sody - z tego co mi powiedziano kiedy otrzymywalem ten przepis to ta
soda jest po to zeby w serze zrobily sie dziurki. ale ile w tym prawdy to
nie wiem.
co do zoltosci sera - to prawda otrzymuje on kolor wlasnie dzieki
margarynie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-07 12:17:35
Temat: Re: Przepis na ser zolty domowy - obiecalem.
> to nie ten ser. ten ser jest twardy i zolty - kroi sie go normalnie w
> plasterki jak ser zolty. to co ty podalas to ser smazony - wyglada i smakuje
> zupelnie inaczej od tego.
To ten sam "ser" dawkujac ilość tłuszczu i żółtka otrzymujesz albo ser, który
można smarować albo kroić.
I po drugie, ser zółty z margaryną, żółtkiem, octem(sic!) dojrzewajacy
godzinke?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-07 14:51:49
Temat: Re: Przepis na ser zolty domowy - obiecalem.Pawel napisał(a):
> co do zoltosci sera - to prawda otrzymuje on kolor wlasnie dzieki
> margarynie.
===
Można go zabarwić szafranem lun kurkumą. Żółć będzie ładniejsza.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-07 17:44:50
Temat: Re: Przepis na ser zolty domowy - obiecalem.>
> co do sody - z tego co mi powiedziano kiedy otrzymywalem ten przepis to ta
> soda jest po to zeby w serze zrobily sie dziurki. ale ile w tym prawdy to
> nie wiem.
To wiem na pewno, że za duża ilość sodki może zepsuć smak. Soda w serze będzie
bardzo wyczuwalna.:-(. W "moim" serze nie robią się dziurki.
Areta
>
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-07 17:51:11
Temat: Re: Przepis na ser zolty domowy - obiecalem.> > co do sody - z tego co mi powiedziano kiedy otrzymywalem ten przepis to ta
> > soda jest po to zeby w serze zrobily sie dziurki. ale ile w tym prawdy to
> > nie wiem.
>
> To wiem na pewno, że za duża ilość sodki może zepsuć smak. Soda w serze
będzie
> bardzo wyczuwalna.:-(. W "moim" serze nie robią się dziurki.
Sody nie dodaje sie po to, aby były dziurki ale, żeby twaróg szybciej zmienił
swą konsystecnje (bez sody to ładnych kilka dni)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-07 22:45:15
Temat: Re: Przepis na ser zolty domowy - obiecalem.> Sody nie dodaje sie po to, aby były dziurki ale, żeby twaróg szybciej
zmienił
> swą konsystecnje (bez sody to ładnych kilka dni)
nie prawda - po raz kolejny pisze ze mylisz przepisy. bez sody wyszlo mi
dokladnie to samo. najpierw sprobuj zrobic ser z mojego przepisu i zobacz
jak on wyglada a potem pisz ;)
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-07 22:45:47
Temat: Re: Przepis na ser zolty domowy - obiecalem.> W "moim" serze nie robią się dziurki.
w moim czasem sie robia a czasem nie - jak serek ma focha to sie robia ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-08 05:08:22
Temat: Re: Przepis na ser zolty domowy - obiecalem.Pawel wrote:
> bez sody wyszlo mi dokladnie to samo.
===
To po co ta soda?
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-08 08:52:15
Temat: Re: Przepis na ser zolty domowy - obiecalem.
>
> Sody nie dodaje sie po to, aby były dziurki ale, żeby twaróg szybciej zmienił
> swą konsystecnje (bez sody to ładnych kilka dni)
>
Dokładnie mam takie same doświadczenia. Jeśli odłożymy twaróg, żeby zgliwiał,
zrobił się trochę "obślizły"( za to po obróbce ma lepszy "aromat"), to do niego
nie trzeba dodawać sodki. A sodka to jest taki "przyśpieszacz". Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-08 11:51:59
Temat: Re: Przepis na ser zolty domowy - obiecalem.Użytkownik "harpia" <h...@o...pl>
> Sody nie dodaje sie po to, aby były dziurki ale, żeby twaróg szybciej
zmienił
> swą konsystecnje (bez sody to ładnych kilka dni)
Ser [typu harceńskiego] z sodą dojrzewa 8 dni po uprzednim gliwieniu
przez 1-2 dni a bez niej trwałoby to miesiąc.
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.806 / Virus Database: 548 - Release Date: 04-12-05
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |