« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2009-01-21 13:12:33
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.Misiek pisze:
>
ie
>>
>> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo
>> zrazowej.
>>
>
> O szlachetnosci tatara swiadczy wlasnie to, ze jest z poledwicy
> wolowej.. Najszlachetniejszej czesci wolu :-)
Ja piszę o smaku, nie o szlachetności. Nie odmawiam nikomu prawa od
robienia tatara z polędwicy, ale wolę innego.
--
Szukam nowej sygnaturki, a skończył mi się żeń szeń.
Roman Rumpel skype: rumpel.roman
www.rumpel.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2009-01-21 13:22:35
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.Dnia Wed, 21 Jan 2009 14:11:12 +0100, Roman Rumpel napisał(a):
>>>
>>> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo zrazowej.
>>
>> Szczerze powiem, że jestem zdziwiona, ale w końcu wszystko jest na tym
>> świecie mozliwe - może to jakaś nowa, posocjalistyczna szkoła ;-PPP
>
> Hmm - nowa posocjalistyczna? Nie bardzo.
Raczej jednak tak: z braków zaopatrzeniowych wzięły się inne gatunki
wołowiny w tatarze, ujętym zwlaszcza w knajpianych menu.
> I nie sil się na etykietki od
> razu, jak czegoś nie znasz.
Tatara nie znam? - żartujesz sobie.
> Moim zdaniem jest lepszy,
Tia, i na pewno robisz go z mielonego mięsa...
Bo nie wyobrażam sobie, żebyś ligawę czy zrazową ustrugał na miazgę łyżką,
jak w klasycznym przepisie. A to ważne - wszelkie włókienka i resztki
scięgien czy powięzi zostają wyeliminwane. Czyli - tylko polędwica. To nie
wymysł, lecz praktyczne względy, prócz smakowych.
:->
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2009-01-21 15:46:13
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Użytkownik "Roman Rumpel" <r...@s...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:gl76tl$a04$1@news.onet.pl...
> Hmm - nowa posocjalistyczna? Nie bardzo. I nie sil się na etykietki od
> razu, jak czegoś nie znasz. Moim zdaniem jest lepszy, a polędwicę
> zostawiam na befsztyki albo stroganoff
Nie rozmawiaj z tym przyglupem.
Ona poza bigosem nie potrafi niczego zrobic, a do tego o jej guscie
kulinarnym sadzi fakt, ze najbardziej z majonezow lubi Kielecki hehehe.
Zawsze bede to wspominal, bo to o czyms swiadczy i jeszcze ma czelnosc mowic
cos o gustach w kuchni albo dawac rady...
Uwazaj, bo to zwykly troll.
--
Bluzgacz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2009-01-21 15:59:17
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.Dnia 21-01-2009 o 11:47:02 Ikselka <i...@g...pl> napisał(a):
> Dnia Wed, 21 Jan 2009 11:23:48 +0100, Roman Rumpel napisał(a):
>
>> Ikselka pisze:
>>> Dnia Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100, Als napisał(a):
>>>
>>>> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
>>>> otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji
>>>> jedzenia
>>>> tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się
>>>> przyrządzać
>>>> tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
>>>> różnych gatunkach wołowiny.
>>>
>>> :-O
>>> O nie, co to, to nie: musi być koniecznie polędwica, końskiej co
>>> prawda
>>> nie uświadczysz, no ale wołowa.
>>>
>>
>> Co to to nie
>>
>> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo
>> zrazowej.
>
> Szczerze powiem, że jestem zdziwiona, ale w końcu wszystko jest na tym
> świecie mozliwe - może to jakaś nowa, posocjalistyczna szkoła ;-PPP
Kiedyś jadłem tatara ale zamiast oleju było przemielone zmieszkanie z
mięsem masło-też w/g mnie ciekawa kompozycja była..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2009-01-21 16:16:27
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.Dnia Wed, 21 Jan 2009 16:59:17 +0100, maxter napisał(a):
> Dnia 21-01-2009 o 11:47:02 Ikselka <i...@g...pl> napisał(a):
>
>> Dnia Wed, 21 Jan 2009 11:23:48 +0100, Roman Rumpel napisał(a):
>>
>>> Ikselka pisze:
>>>> Dnia Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100, Als napisał(a):
>>>>
>>>>> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
>>>>> otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji
>>>>> jedzenia
>>>>> tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się
>>>>> przyrządzać
>>>>> tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
>>>>> różnych gatunkach wołowiny.
>>>>
>>>> :-O
>>>> O nie, co to, to nie: musi być koniecznie polędwica, końskiej co
>>>> prawda
>>>> nie uświadczysz, no ale wołowa.
>>>>
>>>
>>> Co to to nie
>>>
>>> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo
>>> zrazowej.
>>
>> Szczerze powiem, że jestem zdziwiona, ale w końcu wszystko jest na tym
>> świecie mozliwe - może to jakaś nowa, posocjalistyczna szkoła ;-PPP
>
> Kiedyś jadłem tatara ale zamiast oleju było przemielone zmieszkanie z
> mięsem masło-też w/g mnie ciekawa kompozycja była..
W sumie to ileż się daje tego oleju/oliwy? - tyle, aby tylko nadać połysk i
gładkość potrawie. Może być i masło, czemu nie, ale raczej nie mam ochoty
spróbowac, chyba konserwatystka jestem...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2009-01-21 18:06:28
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.Ikselka pisze:
>>
>> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo zrazowej.
>
> Szczerze powiem, że jestem zdziwiona, ale w końcu wszystko jest na tym
> świecie mozliwe - może to jakaś nowa, posocjalistyczna szkoła ;-PPP
nie pierdol klucho, polędwicę morzna zastompić zrazówką i jest ok, a jak
ci nie smakuje to rzryj te sfoje pomyje z kapuchy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2009-01-21 18:08:11
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.Roman Rumpel pisze:
>
>>>
>>> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo
>>> zrazowej.
>>
>> Szczerze powiem, że jestem zdziwiona, ale w końcu wszystko jest na tym
>> świecie mozliwe - może to jakaś nowa, posocjalistyczna szkoła ;-PPP
>
> Hmm - nowa posocjalistyczna? Nie bardzo. I nie sil się na etykietki od
> razu, jak czegoś nie znasz. Moim zdaniem jest lepszy, a polędwicę
> zostawiam na befsztyki albo stroganoff
>
>
o właśnie, mądże powiedziane
aha, nie odpisuj temu trolowi Ixelka, bo to co wypisuje to żenada do
sześcianu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2009-01-21 18:10:03
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.Panslavista pisze:
>
> Tatar robią z Rosjanina, w/g przysłowia rosyjskiego - "poskrob
> Rosjanina, a okaże się, że to Tatar".
poskrob Panslaviste, a okarze sie rze to Hazar
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2009-01-21 18:10:33
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.Marek (UK) pisze:
> Cześć Als
> Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100 w
> <news:1nl3b057s6oa.1eafh1saf7hxt.dlg@40tude.net> napisałeś:
>
>> Od razu się przyznam - lubię tatara.
>
> odradzam oliwe, wprowadza niepotrzebnie swoj wlasny zapach. najlepiej
> olej roslinny, jakis (prawie) bezwonny - mięso musi pachniec swoim
> zapachem, ktory jest absolutnie wspanialy. nawet piszac te slowa slina
> pcha mi sie do ust... :)
>
mmmmm :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2009-01-21 21:04:07
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.Als pisze:
> W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
> różnych gatunkach wołowiny.
U nas z polędwicy plus żółtko plus siekana biała plus czarny pieprz.
Odrobina oleju do ogarnięcia tego wszystkiego. Ale na prawdę odrobina.
Ewentualnie korniszony, ale z rzadka.
> No i drugie pytanie - jak w lokalu, a nie w domowym zaciszu, jakoś tak
> kulturalnie tego tatara wymieszać? Mnie się to zawsze kojarzy z mieszaniem
> betonu na budowie ;-), a poza tym czasami ucieka z talerza, jak jest mały.
Na własnym talerzu? Widelcem "zawijając" do środka.
LL
--
Nasze: http://picasaweb.google.com/Elske72
*Lemury porozumiewaja sie za pomoca roznych dzwiekow
- niektore przypominaja odglosy wielorybow i policyjna
syrene, inne, jak u lemura wari, smiech szalenca.*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |