« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-01-20 20:07:34
Temat: Przyrządzanie tatara.Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji jedzenia
tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się przyrządzać
tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
różnych gatunkach wołowiny. Na mój gust taki standard w dodatkach to:
- żółtko jajka
- olej / oliwa (no i właśnie, olej czy oliwa?)
- cebulka (znowu: zwykła? czerwona?)
- ogórki kiszone
- musztarda
- sól i czarny pieprz
Ale spotkałem też:
- kapary
- pieczarki marynowane
- czosnek
- anchois
- sok z cytryny
No i drugie pytanie - jak w lokalu, a nie w domowym zaciszu, jakoś tak
kulturalnie tego tatara wymieszać? Mnie się to zawsze kojarzy z mieszaniem
betonu na budowie ;-), a poza tym czasami ucieka z talerza, jak jest mały.
--
Pozdrawiam, Als (w mailu nie mam żadnej jedynki)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-01-20 20:17:01
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.Dnia Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100, Als napisał(a):
> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
> otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji jedzenia
> tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się przyrządzać
> tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
> różnych gatunkach wołowiny.
:-O
O nie, co to, to nie: musi być koniecznie polędwica, końskiej co prawda
nie uświadczysz, no ale wołowa.
> Na mój gust taki standard w dodatkach to:
> - żółtko jajka
> - olej / oliwa (no i właśnie, olej czy oliwa?)
Oliwa zawsze lepsza.
> - cebulka (znowu: zwykła? czerwona?)
Jak kto lubi - ja wolę zwykłą.
> - ogórki kiszone
Korniszony, nie kiszone.
> - musztarda
> - sól i czarny pieprz
Obowiązkowo.
> Ale spotkałem też:
> - kapary
Mniam :-)
> - pieczarki marynowane
Ja daję rydzyki :-)
> - czosnek
Chyba nie daję... Nie, zdecydowanie nie.
> - anchois
Jak najbardziej, mniam :-)
> - sok z cytryny
Są różne szkoły i smaki. Wg mnie jest zbędny, skoro jest musztarda i
korniszony.
>
> No i drugie pytanie - jak w lokalu, a nie w domowym zaciszu, jakoś tak
> kulturalnie tego tatara wymieszać? Mnie się to zawsze kojarzy z mieszaniem
> betonu na budowie ;-), a poza tym czasami ucieka z talerza, jak jest mały.
Zgarniać od zewnątrz do centrum talerza - i nie ma problemu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-01-20 20:27:56
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.Cześć Als
Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100 w
<news:1nl3b057s6oa.1eafh1saf7hxt.dlg@40tude.net> napisałeś:
> Od razu się przyznam - lubię tatara.
odradzam oliwe, wprowadza niepotrzebnie swoj wlasny zapach. najlepiej
olej roslinny, jakis (prawie) bezwonny - mięso musi pachniec swoim
zapachem, ktory jest absolutnie wspanialy. nawet piszac te slowa slina
pcha mi sie do ust... :)
--
Pozdrawiam,
Marek
Są rzeczy ważniejsze od pieniędzy, tylko trzeba mieć pieniądze, żeby je
kupić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-01-20 22:34:06
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.Marek (UK) wrote:
> Cześć Als
...........ciach........mięso musi pachniec swoim zapachem, ktory jest
absolutnie wspanialy. nawet piszac te slowa slina
> pcha mi sie do ust... :)
>
calkiem jak moj Bobik :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-01-21 10:23:48
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100, Als napisał(a):
>
>> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
>> otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji jedzenia
>> tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się przyrządzać
>> tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
>> różnych gatunkach wołowiny.
>
> :-O
> O nie, co to, to nie: musi być koniecznie polędwica, końskiej co prawda
> nie uświadczysz, no ale wołowa.
>
Co to to nie
Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo zrazowej.
--
Szukam nowej sygnaturki, a skończył mi się żeń szeń.
Roman Rumpel skype: rumpel.roman
www.rumpel.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-01-21 10:47:02
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.Dnia Wed, 21 Jan 2009 11:23:48 +0100, Roman Rumpel napisał(a):
> Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100, Als napisał(a):
>>
>>> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
>>> otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji jedzenia
>>> tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się przyrządzać
>>> tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
>>> różnych gatunkach wołowiny.
>>
>> :-O
>> O nie, co to, to nie: musi być koniecznie polędwica, końskiej co prawda
>> nie uświadczysz, no ale wołowa.
>>
>
> Co to to nie
>
> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo zrazowej.
Szczerze powiem, że jestem zdziwiona, ale w końcu wszystko jest na tym
świecie mozliwe - może to jakaś nowa, posocjalistyczna szkoła ;-PPP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-01-21 11:20:55
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Użytkownik "Roman Rumpel" <r...@s...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:gl6t3o$897$1@news.onet.pl...
> Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100, Als napisał(a):
>>
>>> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
>>> otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji jedzenia
>>> tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się przyrządzać
>>> tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
>>> różnych gatunkach wołowiny.
>>
>> :-O
>> O nie, co to, to nie: musi być koniecznie polędwica, końskiej co prawda
>> nie uświadczysz, no ale wołowa.
>>
>
> Co to to nie
>
> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo zrazowej.
>
O szlachetnosci tatara swiadczy wlasnie to, ze jest z poledwicy wolowej..
Najszlachetniejszej czesci wolu :-)
Niektorzy dodaja jeszcze szprotki wedzone.. to tak a propos... ja osobiscie
dodaje jeszcze odrobinke maggi lub sosu sojowo-grzybowego (wtedy nie daje
soli).
I pieprz oczywiscie... (niektorzy daja pieprz bialy).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-01-21 11:57:59
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.Dnia Wed, 21 Jan 2009 12:20:55 +0100, Misiek napisał(a):
> Użytkownik "Roman Rumpel" <r...@s...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> news:gl6t3o$897$1@news.onet.pl...
>> Ikselka pisze:
>>> Dnia Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100, Als napisał(a):
>>>
>>>> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
>>>> otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji jedzenia
>>>> tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się przyrządzać
>>>> tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
>>>> różnych gatunkach wołowiny.
>>>
>>> :-O
>>> O nie, co to, to nie: musi być koniecznie polędwica, końskiej co prawda
>>> nie uświadczysz, no ale wołowa.
>>>
>>
>> Co to to nie
>>
>> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo zrazowej.
>>
>
> O szlachetnosci tatara swiadczy wlasnie to, ze jest z poledwicy wolowej..
> Najszlachetniejszej czesci wolu :-)
Właśnie to jest klasyczny tatar :-)
> Niektorzy dodaja jeszcze szprotki wedzone.. to tak a propos... ja osobiscie
> dodaje jeszcze odrobinke maggi lub sosu sojowo-grzybowego (wtedy nie daje
> soli).
> I pieprz oczywiscie... (niektorzy daja pieprz bialy).
Ja daję biały, bo jest łagodniejszy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-01-21 12:29:28
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.On 21 Sty, 12:57, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Wed, 21 Jan 2009 12:20:55 +0100, Misiek napisał(a):
>
>
>
>
>
> > Użytkownik "Roman Rumpel" <r...@s...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> >news:gl6t3o$897$1@news.onet.pl...
> >> Ikselka pisze:
> >>> Dnia Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100, Als napisał(a):
>
> >>>> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
> >>>> otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji jedzenia
> >>>> tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się przyrządzać
> >>>> tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
> >>>> różnych gatunkach wołowiny.
>
> >>> :-O
> >>> O nie, co to, to nie: musi być koniecznie polędwica, końskiej co prawda
> >>> nie uświadczysz, no ale wołowa.
>
> >> Co to to nie
>
> >> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo zrazowej.
>
> > O szlachetnosci tatara swiadczy wlasnie to, ze jest z poledwicy wolowej..
> > Najszlachetniejszej czesci wolu :-)
>
> Właśnie to jest klasyczny tatar :-)
>
> > Niektorzy dodaja jeszcze szprotki wedzone.. to tak a propos... ja osobiscie
> > dodaje jeszcze odrobinke maggi lub sosu sojowo-grzybowego (wtedy nie daje
> > soli).
> > I pieprz oczywiscie... (niektorzy daja pieprz bialy).
>
> Ja daję biały, bo jest łagodniejszy.- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -
Tatar robią z Rosjanina, w/g przysłowia rosyjskiego - "poskrob
Rosjanina, a okaże się, że to Tatar".
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-01-21 13:11:12
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
>>
>> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo zrazowej.
>
> Szczerze powiem, że jestem zdziwiona, ale w końcu wszystko jest na tym
> świecie mozliwe - może to jakaś nowa, posocjalistyczna szkoła ;-PPP
Hmm - nowa posocjalistyczna? Nie bardzo. I nie sil się na etykietki od
razu, jak czegoś nie znasz. Moim zdaniem jest lepszy, a polędwicę
zostawiam na befsztyki albo stroganoff
--
Szukam nowej sygnaturki, a skończył mi się żeń szeń.
Roman Rumpel skype: rumpel.roman
www.rumpel.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |