Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przyrządzanie tatara.
Date: Wed, 21 Jan 2009 12:57:59 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 34
Message-ID: <a9evpsb81qz5.s767ikw3mgpe$.dlg@40tude.net>
References: <1...@4...net>
<18da1614bd08q$.huqkw2ofvuuk.dlg@40tude.net> <gl6t3o$897$1@news.onet.pl>
<gl70ib$3tf$1@atlantis.news.neostrada.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: blz138.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1232539080 6190 83.28.219.138 (21 Jan 2009 11:58:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 21 Jan 2009 11:58:00 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:319172
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 21 Jan 2009 12:20:55 +0100, Misiek napisał(a):
> Użytkownik "Roman Rumpel" <r...@s...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> news:gl6t3o$897$1@news.onet.pl...
>> Ikselka pisze:
>>> Dnia Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100, Als napisał(a):
>>>
>>>> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
>>>> otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji jedzenia
>>>> tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się przyrządzać
>>>> tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
>>>> różnych gatunkach wołowiny.
>>>
>>> :-O
>>> O nie, co to, to nie: musi być koniecznie polędwica, końskiej co prawda
>>> nie uświadczysz, no ale wołowa.
>>>
>>
>> Co to to nie
>>
>> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo zrazowej.
>>
>
> O szlachetnosci tatara swiadczy wlasnie to, ze jest z poledwicy wolowej..
> Najszlachetniejszej czesci wolu :-)
Właśnie to jest klasyczny tatar :-)
> Niektorzy dodaja jeszcze szprotki wedzone.. to tak a propos... ja osobiscie
> dodaje jeszcze odrobinke maggi lub sosu sojowo-grzybowego (wtedy nie daje
> soli).
> I pieprz oczywiscie... (niektorzy daja pieprz bialy).
Ja daję biały, bo jest łagodniejszy.
|