Data: 2009-01-21 12:29:28
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Od: Panslavista <p...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 21 Sty, 12:57, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Wed, 21 Jan 2009 12:20:55 +0100, Misiek napisał(a):
>
>
>
>
>
> > Użytkownik "Roman Rumpel" <r...@s...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> >news:gl6t3o$897$1@news.onet.pl...
> >> Ikselka pisze:
> >>> Dnia Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100, Als napisał(a):
>
> >>>> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
> >>>> otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji jedzenia
> >>>> tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się przyrządzać
> >>>> tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
> >>>> różnych gatunkach wołowiny.
>
> >>> :-O
> >>> O nie, co to, to nie: musi być koniecznie polędwica, końskiej co prawda
> >>> nie uświadczysz, no ale wołowa.
>
> >> Co to to nie
>
> >> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo zrazowej.
>
> > O szlachetnosci tatara swiadczy wlasnie to, ze jest z poledwicy wolowej..
> > Najszlachetniejszej czesci wolu :-)
>
> Właśnie to jest klasyczny tatar :-)
>
> > Niektorzy dodaja jeszcze szprotki wedzone.. to tak a propos... ja osobiscie
> > dodaje jeszcze odrobinke maggi lub sosu sojowo-grzybowego (wtedy nie daje
> > soli).
> > I pieprz oczywiscie... (niektorzy daja pieprz bialy).
>
> Ja daję biały, bo jest łagodniejszy.- Ukryj cytowany tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -
Tatar robią z Rosjanina, w/g przysłowia rosyjskiego - "poskrob
Rosjanina, a okaże się, że to Tatar".
|