Data: 2009-01-22 12:27:30
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Od: "Krzysztof Tabaczynski" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Lolalny Lemur" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
news:gl834g$7ga$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Als pisze:
>> W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
>> różnych gatunkach wołowiny.
>
> U nas z polędwicy plus żółtko plus siekana biała plus czarny pieprz.
> Odrobina oleju do ogarnięcia tego wszystkiego. Ale na prawdę odrobina.
> Ewentualnie korniszony, ale z rzadka.
>
>> No i drugie pytanie - jak w lokalu, a nie w domowym zaciszu, jakoś tak
>> kulturalnie tego tatara wymieszać? Mnie się to zawsze kojarzy z
>> mieszaniem
>> betonu na budowie ;-), a poza tym czasami ucieka z talerza, jak jest
>> mały.
>
> Na własnym talerzu? Widelcem "zawijając" do środka.
Ja wiem, że się miesza nożem i widelcem.
W latach 50-tych i 60-tych, przedwojenny jeszcze
rzeźnik zawsze pytał mojego ojca z czego ma być
mięso na tatar. I ojcem czasami wybierał
polędwicę, a czasami inne części...
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
Nie każdy Żywiec to piwo...
|