Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przyrządzanie tatara.
Date: Tue, 20 Jan 2009 21:17:01 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 61
Message-ID: <18da1614bd08q$.huqkw2ofvuuk.dlg@40tude.net>
References: <1...@4...net>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: bmk79.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1232482622 10904 83.28.230.79 (20 Jan 2009 20:17:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Jan 2009 20:17:02 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:319164
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100, Als napisał(a):
> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
> otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji jedzenia
> tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się przyrządzać
> tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
> różnych gatunkach wołowiny.
:-O
O nie, co to, to nie: musi być koniecznie polędwica, końskiej co prawda
nie uświadczysz, no ale wołowa.
> Na mój gust taki standard w dodatkach to:
> - żółtko jajka
> - olej / oliwa (no i właśnie, olej czy oliwa?)
Oliwa zawsze lepsza.
> - cebulka (znowu: zwykła? czerwona?)
Jak kto lubi - ja wolę zwykłą.
> - ogórki kiszone
Korniszony, nie kiszone.
> - musztarda
> - sól i czarny pieprz
Obowiązkowo.
> Ale spotkałem też:
> - kapary
Mniam :-)
> - pieczarki marynowane
Ja daję rydzyki :-)
> - czosnek
Chyba nie daję... Nie, zdecydowanie nie.
> - anchois
Jak najbardziej, mniam :-)
> - sok z cytryny
Są różne szkoły i smaki. Wg mnie jest zbędny, skoro jest musztarda i
korniszony.
>
> No i drugie pytanie - jak w lokalu, a nie w domowym zaciszu, jakoś tak
> kulturalnie tego tatara wymieszać? Mnie się to zawsze kojarzy z mieszaniem
> betonu na budowie ;-), a poza tym czasami ucieka z talerza, jak jest mały.
Zgarniać od zewnątrz do centrum talerza - i nie ma problemu.
|