Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przyrządzanie tatara. Re: Przyrządzanie tatara.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Przyrządzanie tatara.

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przyrządzanie tatara.
Date: Tue, 20 Jan 2009 21:17:01 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 61
Message-ID: <18da1614bd08q$.huqkw2ofvuuk.dlg@40tude.net>
References: <1...@4...net>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: bmk79.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1232482622 10904 83.28.230.79 (20 Jan 2009 20:17:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Jan 2009 20:17:02 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:319164
Ukryj nagłówki

Dnia Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100, Als napisał(a):

> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
> otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji jedzenia
> tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się przyrządzać
> tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
> różnych gatunkach wołowiny.

:-O
O nie, co to, to nie: musi być koniecznie polędwica, końskiej co prawda
nie uświadczysz, no ale wołowa.

> Na mój gust taki standard w dodatkach to:
> - żółtko jajka
> - olej / oliwa (no i właśnie, olej czy oliwa?)

Oliwa zawsze lepsza.

> - cebulka (znowu: zwykła? czerwona?)

Jak kto lubi - ja wolę zwykłą.

> - ogórki kiszone

Korniszony, nie kiszone.

> - musztarda
> - sól i czarny pieprz

Obowiązkowo.


> Ale spotkałem też:
> - kapary

Mniam :-)

> - pieczarki marynowane

Ja daję rydzyki :-)

> - czosnek

Chyba nie daję... Nie, zdecydowanie nie.


> - anchois

Jak najbardziej, mniam :-)

> - sok z cytryny

Są różne szkoły i smaki. Wg mnie jest zbędny, skoro jest musztarda i
korniszony.

>
> No i drugie pytanie - jak w lokalu, a nie w domowym zaciszu, jakoś tak
> kulturalnie tego tatara wymieszać? Mnie się to zawsze kojarzy z mieszaniem
> betonu na budowie ;-), a poza tym czasami ucieka z talerza, jak jest mały.

Zgarniać od zewnątrz do centrum talerza - i nie ma problemu.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
20.01 Marek (UK)
20.01 Krzysztof
21.01 Roman Rumpel
21.01 Ikselka
21.01 Misiek
21.01 Ikselka
21.01 Panslavista
21.01 Roman Rumpel
21.01 Roman Rumpel
21.01 Ikselka
21.01 Bluzgacz
21.01 maxter
21.01 Ikselka
21.01 ! CHÓRĄŻY ! TÓRPEDA !
21.01 ! CHÓRĄŻY ! TÓRPEDA !
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?