Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przyrządzanie tatara.
Date: Wed, 21 Jan 2009 17:16:27 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 37
Message-ID: <okay0mxv5vne.15qwl5cuo5hu0$.dlg@40tude.net>
References: <1...@4...net>
<18da1614bd08q$.huqkw2ofvuuk.dlg@40tude.net> <gl6t3o$897$1@news.onet.pl>
<c3biafd5mczj.1pm4u6bbq4weq$.dlg@40tude.net>
<op.un36o4d4154j6i@max-31ce176b172>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: blz138.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1232554589 4986 83.28.219.138 (21 Jan 2009 16:16:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 21 Jan 2009 16:16:29 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:319185
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 21 Jan 2009 16:59:17 +0100, maxter napisał(a):
> Dnia 21-01-2009 o 11:47:02 Ikselka <i...@g...pl> napisał(a):
>
>> Dnia Wed, 21 Jan 2009 11:23:48 +0100, Roman Rumpel napisał(a):
>>
>>> Ikselka pisze:
>>>> Dnia Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100, Als napisał(a):
>>>>
>>>>> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
>>>>> otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji
>>>>> jedzenia
>>>>> tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się
>>>>> przyrządzać
>>>>> tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
>>>>> różnych gatunkach wołowiny.
>>>>
>>>> :-O
>>>> O nie, co to, to nie: musi być koniecznie polędwica, końskiej co
>>>> prawda
>>>> nie uświadczysz, no ale wołowa.
>>>>
>>>
>>> Co to to nie
>>>
>>> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo
>>> zrazowej.
>>
>> Szczerze powiem, że jestem zdziwiona, ale w końcu wszystko jest na tym
>> świecie mozliwe - może to jakaś nowa, posocjalistyczna szkoła ;-PPP
>
> Kiedyś jadłem tatara ale zamiast oleju było przemielone zmieszkanie z
> mięsem masło-też w/g mnie ciekawa kompozycja była..
W sumie to ileż się daje tego oleju/oliwy? - tyle, aby tylko nadać połysk i
gładkość potrawie. Może być i masło, czemu nie, ale raczej nie mam ochoty
spróbowac, chyba konserwatystka jestem...
|