« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2009-01-22 19:27:37
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.On 22 Sty, 19:46, "Bluzgacz" <p...@w...org> wrote:
> Użytkownik "Panslavista" <p...@g...com> napisał w wiadomości
> news:16060961-e798-410a-b1bb-
>
> Nie bluzgaj do tatara, nie psuj smaku, kulturo mośkowa.
>
> Jak zwykle nie masz nic do powiedzenia w temacie, dziwko bez szkoly.
> Wracaj na Sicz pajacu, bo z Polska nie masz nic wspolnego podszywancu.
> Polak farbowany - najgorsze talatajstwo.
> --
> Bluzgacz
Lepiej mi powiedz kiedy moje dziecko do mnie trafi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2009-01-22 22:27:14
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Użytkownik "Panslavista" <p...@g...com> napisał w wiadomości
news:6c7b7cf2-076d-4566-b1ca-
Lepiej mi powiedz kiedy moje dziecko do mnie trafi.
Kup mu snajperke, to trafi z pewnoscia juz niedlugo.
Moze nawet skutecznie i wtedy te parszywa kozacka morde.
Pseudo-polaku.
--
Bluzgacz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2009-01-23 05:29:12
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.On 22 Sty, 23:27, "Bluzgacz" <p...@w...org> wrote:
> Użytkownik "Panslavista" <p...@g...com> napisał w wiadomości
> news:6c7b7cf2-076d-4566-b1ca-
>
> Lepiej mi powiedz kiedy moje dziecko do mnie trafi.
>
> Kup mu snajperke, to trafi z pewnoscia juz niedlugo.
> Moze nawet skutecznie i wtedy te parszywa kozacka morde.
> Pseudo-polaku.
> --
> Bluzgacz
Sam znajdę Ciebie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2009-01-23 06:04:47
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.In article <gl9onj$ej$1@achot.icm.edu.pl>,
"Krzysztof Tabaczynski" <k...@p...onet.pl> wrote:
> Użytkownik "Lolalny Lemur" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:gl834g$7ga$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> > Als pisze:
> >> W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
> >> różnych gatunkach wołowiny.
> >
> > U nas z polędwicy plus żółtko plus siekana biała plus czarny pieprz.
> > Odrobina oleju do ogarnięcia tego wszystkiego. Ale na prawdę odrobina.
> > Ewentualnie korniszony, ale z rzadka.
>
> W latach 50-tych i 60-tych, przedwojenny jeszcze
> rzeźnik zawsze pytał mojego ojca z czego ma być
> mięso na tatar. I ojcem czasami wybierał
> polędwicę, a czasami inne części...
Moja osobista, oparta na doświadczeniu, opinia jest taka, że jeżeli
mięso na befsztyk tatarski przygotowujemy w klasyczny sposób, tzn.
skrobiąc, to gatunek mięsa jest mniej istotny. Jeżeli natomiast siekamy,
lub nawet mielimy, to w mięsie mogą pozostać różne fragmenty innych
tkanek, więc by tatar był ładny, to lepiej użyć polędwicy.
To czy ma być wołowa, czy końska, to kwestia gustu. Klasyczne źródła
zaliczają jednak befsztyk tatarski do potraw z mięsa wołowego.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2009-01-23 07:16:30
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:mnfx6q1go9y3.usm6ly7ihwmk.dlg@40tude.net...
> Dnia Thu, 22 Jan 2009 15:21:05 +0100, lleeoo napisał(a):
>
>> Misiek pisze:
>>>
>>
>>>>
>>> Jak chcesz to i z karczku zrobisz :-)
>>> A jak bardzo bedziesz chcial to i z wieprzowiny heh... ale klasyczny
>>> jest z poledwicy.. czy tego chcesz czy nie.
>>> Sa tez "tatary" robione z lososia, sledzia itp...
>>>
>>
>> Ale chyba z końskiej nie wołowej.
>
> Konia z rzędem za końską polędwicę!
> Chyba wykroję z któregoś z koni sąsiada - co mu tam, ma ich ze 40 ;-)
Oczywiscie ze z konskiej... NIestety od wiekow nie widzialem jej w
sklepach..
za to przyuwazylem ostatnio sklep w ktorym pojawily sie:
1. kabanosy KONSKIE
2. Kielbasa KONSKA
3. kabanosy ze strusia
4. parowki z krolika
5. mielonka z dzika
6. mielonka z sarniny
7. mielonka z krolika
oprocz pozycji 3 (cena 25 zl za kg) reszta w znosnych cenach... i przede
wszystkim smaczna...
Echhh a pamietam "za czasow komunistycznych" mielismy taki sklep... LAS sie
nazywal i sprzedawali tam wlasnie dziczyzne za czasow kartkowych... Nie dosc
ze tanio dosc to jeszcze smaczne to wszystko bylo...
I komu ten sklep przeszkadzal...
echhhhhhhhhhhhhhhhh
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2009-01-23 09:04:23
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.Dnia Fri, 23 Jan 2009 08:16:30 +0100, Misiek napisał(a):
> za to przyuwazylem ostatnio sklep w ktorym pojawily sie:
> 1. kabanosy KONSKIE
> 2. Kielbasa KONSKA
> 3. kabanosy ze strusia
> 4. parowki z krolika
> 5. mielonka z dzika
> 6. mielonka z sarniny
> 7. mielonka z krolika
> oprocz pozycji 3 (cena 25 zl za kg) reszta w znosnych cenach... i przede
> wszystkim smaczna...
Pytanie czy to ne są wyroby przygotowywane w proporcjach 1:1 (tzn. np. 1
królik i 1 wagon wieprzowiny...).
--
Pozdrawiam, Als (w mailu nie mam żadnej jedynki)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2009-01-23 11:10:05
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.
Użytkownik "Als" <1...@1...pl> napisał w wiadomości
news:ovnl7ma26clq.k72iteznqxs9.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 23 Jan 2009 08:16:30 +0100, Misiek napisał(a):
>
>> za to przyuwazylem ostatnio sklep w ktorym pojawily sie:
>> 1. kabanosy KONSKIE
>> 2. Kielbasa KONSKA
>> 3. kabanosy ze strusia
>> 4. parowki z krolika
>> 5. mielonka z dzika
>> 6. mielonka z sarniny
>> 7. mielonka z krolika
>> oprocz pozycji 3 (cena 25 zl za kg) reszta w znosnych cenach... i przede
>> wszystkim smaczna...
>
> Pytanie czy to ne są wyroby przygotowywane w proporcjach 1:1 (tzn. np. 1
> królik i 1 wagon wieprzowiny...).
>
Na pewno te mielonki sa mieszane... ale w innym stosunku (przynajmniej na
etylkiecie tak jest hehehe)
30 % dziczyzny (lub krolika) w przypadku sarniny i krolika, w przypadku
dzika 50 %...
:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2009-01-23 14:06:54
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.Internauta Als (1...@1...pl) w wiadomości
news:1nl3b057s6oa.1eafh1saf7hxt.dlg@40tude.net nabazgrał(a):
> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
No to już wiem na co wydam kasę w sklepiku :) Nie ma to jak dobry tatarek
... + seta :)
--
"Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
I nie jestem pewien, co do wszechświata." - Albert Einstein.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2009-01-23 17:34:01
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.Dnia Fri, 23 Jan 2009 08:16:30 +0100, Misiek napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:mnfx6q1go9y3.usm6ly7ihwmk.dlg@40tude.net...
>> Dnia Thu, 22 Jan 2009 15:21:05 +0100, lleeoo napisał(a):
>>
>>> Misiek pisze:
>>>>
>>>
>>>>>
>>>> Jak chcesz to i z karczku zrobisz :-)
>>>> A jak bardzo bedziesz chcial to i z wieprzowiny heh... ale klasyczny
>>>> jest z poledwicy.. czy tego chcesz czy nie.
>>>> Sa tez "tatary" robione z lososia, sledzia itp...
>>>>
>>>
>>> Ale chyba z końskiej nie wołowej.
>>
>> Konia z rzędem za końską polędwicę!
>> Chyba wykroję z któregoś z koni sąsiada - co mu tam, ma ich ze 40 ;-)
>
> Oczywiscie ze z konskiej... NIestety od wiekow nie widzialem jej w
> sklepach..
> za to przyuwazylem ostatnio sklep w ktorym pojawily sie:
> 1. kabanosy KONSKIE
> 2. Kielbasa KONSKA
> 3. kabanosy ze strusia
> 4. parowki z krolika
> 5. mielonka z dzika
> 6. mielonka z sarniny
> 7. mielonka z krolika
> oprocz pozycji 3 (cena 25 zl za kg) reszta w znosnych cenach... i przede
> wszystkim smaczna...
> Echhh a pamietam "za czasow komunistycznych" mielismy taki sklep...
My, towarzysze?
:->
Miałam kilogram miesa na dziecko, dla nas zero - hektar ziemi odbierał nam
wszelkie mozliwości kupowania w sklepie mięsa dla rodziny. Do cielęciny do
dziś mamy obrzydzenie - kupowało się ćwiartkę cielaka raz na jakis czas
pomdrakońskich cenach od chłopa...
> LAS sie
> nazywal i sprzedawali tam wlasnie dziczyzne za czasow kartkowych... Nie dosc
> ze tanio dosc to jeszcze smaczne to wszystko bylo...
> I komu ten sklep przeszkadzal...
Całe szczęscie, że dzis już znikły TAKIE "możliwości" zakupów - moge kupić
co chcę i gdzie chcę, nie ma sklepów za żółtymi firankami itp.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2009-01-23 17:47:11
Temat: Re: Przyrządzanie tatara.On 23 Sty, 18:34, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Fri, 23 Jan 2009 08:16:30 +0100, Misiek napisał(a):
>
>
>
>
>
> > Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> >news:mnfx6q1go9y3.usm6ly7ihwmk.dlg@40tude.net...
> >> Dnia Thu, 22 Jan 2009 15:21:05 +0100, lleeoo napisał(a):
>
> >>> Misiek pisze:
>
> >>>> Jak chcesz to i z karczku zrobisz :-)
> >>>> A jak bardzo bedziesz chcial to i z wieprzowiny heh... ale klasyczny
> >>>> jest z poledwicy.. czy tego chcesz czy nie.
> >>>> Sa tez "tatary" robione z lososia, sledzia itp...
>
> >>> Ale chyba z końskiej nie wołowej.
>
> >> Konia z rzędem za końską polędwicę!
> >> Chyba wykroję z któregoś z koni sąsiada - co mu tam, ma ich ze 40 ;-)
>
> > Oczywiscie ze z konskiej... NIestety od wiekow nie widzialem jej w
> > sklepach..
> > za to przyuwazylem ostatnio sklep w ktorym pojawily sie:
> > 1. kabanosy KONSKIE
> > 2. Kielbasa KONSKA
> > 3. kabanosy ze strusia
> > 4. parowki z krolika
> > 5. mielonka z dzika
> > 6. mielonka z sarniny
> > 7. mielonka z krolika
> > oprocz pozycji 3 (cena 25 zl za kg) reszta w znosnych cenach... i przede
> > wszystkim smaczna...
> > Echhh a pamietam "za czasow komunistycznych" mielismy taki sklep...
>
> My, towarzysze?
> :->
> Miałam kilogram miesa na dziecko, dla nas zero - hektar ziemi odbierał nam
> wszelkie mozliwości kupowania w sklepie mięsa dla rodziny. Do cielęciny do
> dziś mamy obrzydzenie - kupowało się ćwiartkę cielaka raz na jakis czas
> pomdrakońskich cenach od chłopa...
>
> > LAS sie
> > nazywal i sprzedawali tam wlasnie dziczyzne za czasow kartkowych... Nie dosc
> > ze tanio dosc to jeszcze smaczne to wszystko bylo...
> > I komu ten sklep przeszkadzal...
>
> Całe szczęscie, że dzis już znikły TAKIE "możliwości" zakupów - moge kupić
> co chcę i gdzie chcę, nie ma sklepów za żółtymi firankami itp.- Ukryj cytowany
tekst -
>
> - Pokaż cytowany tekst -
To w jakim sklepie byłaś cały dzień? Tamte były milicyjne...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |