Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przyrządzanie tatara. Re: Przyrządzanie tatara.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Przyrządzanie tatara.

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!wlalos
From: "Władysław Łoś" <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przyrządzanie tatara.
Date: Fri, 23 Jan 2009 07:04:47 +0100
Organization: Spes Ltd.
Lines: 28
Message-ID: <w...@n...onet.pl>
References: <1...@4...net>
<gl834g$7ga$1@nemesis.news.neostrada.pl> <gl9onj$ej$1@achot.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 193.84.182.24
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1232690687 3156 193.84.182.24 (23 Jan 2009 06:04:47 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 23 Jan 2009 06:04:47 +0000 (UTC)
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.5.3b3 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:319228
Ukryj nagłówki

In article <gl9onj$ej$1@achot.icm.edu.pl>,
"Krzysztof Tabaczynski" <k...@p...onet.pl> wrote:

> Użytkownik "Lolalny Lemur" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:gl834g$7ga$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> > Als pisze:
> >> W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
> >> różnych gatunkach wołowiny.
> >
> > U nas z polędwicy plus żółtko plus siekana biała plus czarny pieprz.
> > Odrobina oleju do ogarnięcia tego wszystkiego. Ale na prawdę odrobina.
> > Ewentualnie korniszony, ale z rzadka.

>
> W latach 50-tych i 60-tych, przedwojenny jeszcze
> rzeźnik zawsze pytał mojego ojca z czego ma być
> mięso na tatar. I ojcem czasami wybierał
> polędwicę, a czasami inne części...

Moja osobista, oparta na doświadczeniu, opinia jest taka, że jeżeli
mięso na befsztyk tatarski przygotowujemy w klasyczny sposób, tzn.
skrobiąc, to gatunek mięsa jest mniej istotny. Jeżeli natomiast siekamy,
lub nawet mielimy, to w mięsie mogą pozostać różne fragmenty innych
tkanek, więc by tatar był ładny, to lepiej użyć polędwicy.
To czy ma być wołowa, czy końska, to kwestia gustu. Klasyczne źródła
zaliczają jednak befsztyk tatarski do potraw z mięsa wołowego.

Władysław

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
23.01 Misiek
23.01 Als
23.01 Misiek
23.01 Chris
23.01 Ikselka
23.01 Panslavista
23.01 Ikselka
23.01 Ikselka
23.01 Panslavista
23.01 Ikselka
23.01 Panslavista
23.01 Ikselka
24.01 Panslavista
24.01 Panslavista
24.01 Ikselka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK