« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-17 08:50:52
Temat: PstragCzesc!
Kupilismy garnek do przyrzadzania ryb (taki podluzny z IKEI) i moj maz
pragnie przyrzadzic pstraga. Prosze o wszelki przepisy i instrukcje.
Pozdrawiam,
Magda.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-17 16:56:40
Temat: Re: Pstrag> Kupilismy garnek do przyrzadzania ryb (taki podluzny z IKEI) i moj maz
> pragnie przyrzadzic pstraga. Prosze o wszelki przepisy i instrukcje.
A nie lepszy pieczony, smażony? Ja tak wolę.
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 19:23:44
Temat: Re: PstragJerzy <0...@m...pl> a écrit dans le message :
9o59nt$n9p$...@s...icm.edu.pl...
> > Kupilismy garnek do przyrzadzania ryb (taki podluzny z IKEI) i moj maz
> > pragnie przyrzadzic pstraga. Prosze o wszelki przepisy i instrukcje.
> A nie lepszy pieczony, smażony? Ja tak wolę.
> Pozdrawiam, Jerzy
>
>
>
Przeca chodzi o garnek. I "de gustibus non discutandum", moj lacinniku...
Wiec : kupic duzego pstraga w formie garnka....
Wrzucic do wrzacej wody z listkiem laurowym albo do "krotkiego smaku" (tu
trzeba poszukac w archiwach, Wladyslaw gruntownie opracowal to
zagadnienie)...
Gotowac 10 (w ksiazkach pisza 20) lub 15 min na malutkim gazie...
Zostawic 5 min w garnku...
Wyjac, pokroic i podawac :
z kawaleczkiem surowego masla, szczypta pietruszki i wycisnieta czastka
cytryny.
Do tego : ziemniaczki (lub ryz na sypko)
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-17 20:48:28
Temat: Re: Pstrag> Wiec : kupic duzego pstraga w formie garnka....
> Wrzucic do wrzacej wody z listkiem laurowym albo do "krotkiego smaku"
(tu
> trzeba poszukac w archiwach, Wladyslaw gruntownie opracowal to
> zagadnienie)...
> Gotowac 10 (w ksiazkach pisza 20) lub 15 min na malutkim gazie...
> Zostawic 5 min w garnku...
> Wyjac, pokroic i podawac :
> z kawaleczkiem surowego masla, szczypta pietruszki i wycisnieta czastka
> cytryny.
>
> Do tego : ziemniaczki (lub ryz na sypko)
To ja już wole zupę rybną.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-18 10:00:42
Temat: Re: Pstrag> Wiec : kupic duzego pstraga w formie garnka....
> jesli pstrag jest za duzy, nalezy przekroic garnek na pol
Co do czasu gotowania, to mam troche inna teorie.
Pstrag jest szlachetna ryba, a jego odmiana
"dzika" zwana Omble Chevalier jest czysto krolewskim daniem. Proponuje
wlozenie pstraga do jeszcze chlodnego krotkiego smaku, i jak sie zagotuje
zdjac natychmiast z ognie i zostawic na kilka minut. Pstrag jest gotowy
kiedy jego mieso jest sciete ale ciagle wigotne. Kiedy kolor jest bialy i
matowy, pstrag jest ugotowany na twardo, i w tym momencie rybenka nadaje sie
juz tylko do zatkania ubikacji.
Mozna sprawdzic stan gotowosci ryby probujac "policzkow" : sa to malutkie
kulki miesa znajdujace sie na glowie ryby na wysokosci wlasnie policzkow.
Oczywiscie podajemy rybe juz obrana bez skory glowy i ogona na ktore to
smakolyki (w moim przypadku) Schubert czega bardzo niecierpliwie. Co do
sosu, to juz calkiem inna historia.
--
Amicalement Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-18 19:32:43
Temat: Re: PstragPaul, kilka uwag na temat garnka !!!
>
> Co do czasu gotowania, to mam troche inna teorie.
> Pstrag jest szlachetna ryba, a jego odmiana
> "dzika" zwana Omble Chevalier jest czysto krolewskim daniem. Proponuje
> wlozenie pstraga do jeszcze chlodnego krotkiego smaku, i jak sie zagotuje
> zdjac natychmiast z ognia i zostawic na kilka minut. Pstrag jest gotowy
> kiedy jego mieso jest sciete ale ciagle wigotne. Kiedy kolor jest bialy i
> matowy, pstrag jest ugotowany na twardo, i w tym momencie rybenka nadaje
sie
Ja slyszalam o tej teorii... ale jej nie praktykuje. Poniewaz sie boje, ze
zamiast ugotowanej rybki bede miala
- sztuke miesa (rybnego), ale bez chrzanu !
- doskonaly rosol (tez rybny, oczywiscie)
Ale nie odmawiam innowacji i, nastapnym razem, zobacza co wyjdze z pstraga w
zimnym "krotkim smaku".
Ale, ale, ale... jezeli chodzi o czas gotowania :
Chodzi o pstraga do garnka (nie o garnek do pstraga) wiec...
- garnek ma co najmniej pojemnosc 3 litrow
- jest przeznaczony na duza rybe
- pstrag wazy co najmniej 1,2 kg.
Czyli :
- nie sa to indywidualne pstrazki (takie po 300 g.), ale wielkie (garnkowe)
Pstragi...
No i jak Ty chcesz kawal miesa 1,2 kg ugotowac przez 5 minut, Kochanie ? ! ?
> Oczywiscie podajemy rybe juz obrana bez skory glowy i ogona na ktore to
> smakolyki (w moim przypadku) Schubert czega bardzo niecierpliwie. Co do
> sosu, to juz calkiem inna historia.
I tu sie z Toba zgadzam, i z Schubertem (u nas : Ani i Ewy) zwanym, po
prostu, Newtonem.
Ewcia
Buzki
Bisous
--
Niesz !
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |