Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Pulpety z karpia w galarecie.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
Date: Mon, 22 Dec 2014 23:57:12 +0100
Message-ID: <mcdhp0mqe94$.1k5ohbu8k5py1.dlg@40tude.net>
Lines: 22
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.91.112
X-Trace: 1419289033 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 21547 79.185.91.112:5192
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360020
Ukryj nagłówki
Wywar:
1 patroszony karp (ok. 1,2 kg) z głową, cebula, marchew, pietruszka,
ziele ang. (5 szt), liście laurowe (2 szt), biały pieprz cały (kilka
ziarenek), czosnek do smaku, sól.
Klopsiki:
środek z 1 bułki kajzerki (czyli bułka bez skórki), jajo lub samo białko,
biały pieprz mielony, nieco zeszklonej cebuli.
Karpia pokroić w kawałki, zalać wrzątkiem, włożyć warzywa (lub wczesniej
ugotować wywar warzywny i włożyć karpia) - gotować do miękkości mięsa.
Pozostawić rybę w wywarze, szybko i całkowicie ostudzić (wstawiając do
zimnej wody kilkakrotnie zmienianej).
Wywar przecedzić i odmierzyć. Karpia obrać z mięsa.
Mięso zmiksowac z cebulą, jajkiem, namoczonym miąższem bułki, przyprawić
pieprzem i solą do smaku. Uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego,
ugotować w parowarze (max. 10 minut). Włożyć po jednym-dwa do naczyniek
porcjowych, udekorować marchewką z wywaru i groszkiem oraz
połówką/połowkami czarnej oliwki, zalać gorącym wywarem (w międzyczasie
rozpuścic w wywarze żelatynę w odp. ilości). Wystudzić, trzymać w lodówce
aż stężeje.
|