Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.k.pl!n
ews.biskupin.wroc.pl!not-for-mail
From: "Vicky S." <v...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Purpurowy torcik (P) Było: Wisnie
Date: Sat, 8 Mar 2003 19:44:54 +0100
Organization: Siec Komputerowa Biskupin -- http://www.biskupin.wroc.pl
Lines: 51
Message-ID: <b4ddhe$jut$1@opat.biskupin.wroc.pl>
References: <3...@w...net.pl>
Reply-To: "Vicky S." <v...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: slawicki.i.biskupin.wroc.pl
X-Trace: opat.biskupin.wroc.pl 1047148910 20445 10.6.18.59 (8 Mar 2003 18:41:50 GMT)
X-Complaints-To: a...@b...wroc.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 8 Mar 2003 18:41:50 +0000 (UTC)
X-Notice3: Wiadomosc zostala wyslana przy uzyciu serwera news Sieci Komputerowej
Biskupin
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:148387
Ukryj nagłówki
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:3E6A3888.8090100@wroclaw.net.pl...
> Moja kochana tesciowa (a jak :) ) zamrozila wisnie z pestkami. Ja je
> dzis rozmrozilam bedac pewne ze sa bezpestkowe i ze bede miec ciasto. No
> i teraz mam ok. kilograma wisni z pestkami w lodowce i problem co z nimi
> zrobic zeby sie nie zmarnowaly. I zamiast placka z wisniami - szarlotke
> :]. Macie jakies pomysly co mozna zrobic z niewydrylowanych wisni. Dodam
> tylko ze przy probach wyciagniecia pestki robila sie ciapra niemilosierna.
A może:
Purpurowy torcik
10 dag mąki
2 łyżki cukru pudru
czubata łyżka masła
żółtko
łyżka mleka
tłuszcz do formy
30 dag mieszanych owoców (maliny, porzeczki czarne, czerwone, borówki)
szklanka soku wiśniowego
2 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny instant
2 łyżki płatków migdałowych
Mąkę posiekać z masłem. Dodać cukier puder, żółtko i mleko, zagnieść ciasto.
Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować. Tortownicę natłuścić, boki i dno wyłożyć
ciastem. Przykryć papierem do pieczenia, a na papier wsypać można ok.50 dag
suchego grochu - ciasto wówczas nie opadnie ani nie zrobi się w nim zakalec.
Piec ok. 15 minut w temperaturze 160°C. Usunąć groch i papier. Ciasto
ostudzić i wyjąć z formy.
Owoce oczyścić, opłukać. Sok wiśniowy zagotować z cukrem, dodać żelatynę,
dokładnie wymieszać. Do soku wrzucić owoce, odstawić w chłodne miejsce.
Płatki migdałowe zrumienić na patelni, ostudzić. Tężejącą masę owocową
wyłożyć do środka kruchego ciasta, brzegi udekorować płatkami migdałowymi.
Gotowy torcik odstawić do lodówki co najmniej na godzinę.
Przygotowanie 30 min.
Oczekiwanie 1,5 h
Pieczenie 15 nim.
--
Pozdrawiam serdecznie, Vicky S.
(~11.06.2003)
www.republika.pl/vickys81
|