Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pytanie o frytkownice

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pytanie o frytkownice

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 131


« poprzedni wątek następny wątek »

71. Data: 2014-02-12 17:00:53

Temat: Re: Pytanie o frytkownice
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-02-12 01:09, obywatel Aicha uprzejmie donosi:
> W dniu 2014-02-11 19:16, Sara pisze:
>
>>> Tyle, że olej palmowy jest bardzo szkodliwy. Nie polecam.
>>
>> http://ekotarg.pl/artykul/olej_palmowy_nie_dziekuje.
,276
>
> Kupiłam sobie na spróbowanie "smalczyk roślinny". Mój układ pokarmowy
> się zbuntował, a później doczytałam, że ten smalczyk składa się w dużym
> procencie z oleju palmowego właśnie.
> Teraz czeka na amatora z odporniejszym żołądkiem.

Smalczyk roślinny - cud współczesnego wegetarianizmu.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


72. Data: 2014-02-12 17:10:49

Temat: Re: Pytanie o frytkownice
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 11 Feb 2014 20:55:18 +0100, Stokrotka napisał(a):

> a na jelitah to ja się znam lepiej niż niejeden medyk,
> bo mi dwa razy je kroili.

:-D
--
"To wstyd, żeby w prawie 40-milionowym kraju, w środku Europy trzeba było
żebrać na ulicach o sprzęt medyczny!
No , a już szczytem wszystkiego jest być z tego dumnym! " - Anonim

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


73. Data: 2014-02-12 17:33:23

Temat: Re: Pytanie o frytkownice
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 11 Feb 2014 23:16:59 +0100, Fragile napisał(a):

> Dnia Tue, 11 Feb 2014 19:21:15 +0100, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Tue, 11 Feb 2014 19:01:18 +0100, Jingiel napisał(a):
>>
>>> W dniu 2014-02-10 19:30, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Mon, 10 Feb 2014 19:24:11 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>>>>
>>>>> Z olejów do smażenia - jedynie olej palmowy, wbrew nazwie będący
>>>>> tłuszczem stałym (i porównywalny pod względem odporności na utlenianie z
>>>>> fryturą). tyle że potrafi mieć specyficzny posmak i zapach - nie wszyscy
>>>>> lubią.
>>>>
>>>> Kupiłam kiedyś w Allegro, całe 5 kg. Jest świetny. Nie wyczuwam żadnych
>>>> specyficznych nut smakowych ani zapachowych. Mam w zamrazarce i wyciągam,
>>>> kiedy smażę faworki. Kupię znów.
>>>>
>>>
>>> Tyle, że olej palmowy jest bardzo szkodliwy. Nie polecam.
>>
>> "Tłuszcz palmowy (kokosowy)
>>
> Palmowy to nie kokosowy :)

Wyrażenie nawiasowe "palmowy (kokosowy)" nie oznacza, że jedno to to samo
co drugie, lecz jedno traktowane TAK JAK drugie.
Mnie wszystko jedno, obu używać mam szczery i niezachwiany zamiar.
Te swoje mity i strachy kumulujcie czy to w palmowym, czy w kokosowym, albo
i na zmianę, nawet nie zauważając składu spożywanej Nutelli, popcornu w
kinie, batoników, odżywek dla dzieci itp 333333-)
A że oba ww tłuszcze równo są przedmiotem mitów/legend n/t szkodliwości...
cóż, to już tak widocznie musi być, zupełnie jak z urbanlegend w postaci
mieszania masła z olejem w celu... nieprzypalania masła. Miałam setną
zabawę z obalaniem tego mitu 3333-DDD






http://cudownediety.blogspot.com/2011/11/dlaczego-tu
szcz-kokosowy-jest-szkodliwy.html

"(...)Jak zwykle chodzi o pieniądze, koncerny farmaceutyczne, patenty i
władzę. To wszystko prowadzi do błędnego informowania społeczeństwa,
stwarzania nieprawdziwych reklam, produkowania niezdrowych -
chorobotwórczych produktów, a w konsekwencji do tworzenia chorób, a chory
człowiek przecież musi korzystać z opieki lekarskiej i faszerować się
lekami(...)
Bruce Fife pisze w swojej książce opowiada ciekawą historię jak
tłuszcze kokosowy i palmowy zostały wypchnięte z rynku, okrzyknięte
niezdrowymi. W wielkim skrócie możesz przeczytać ją poniżej...(...)"



--
"To wstyd, żeby w prawie 40-milionowym kraju, w środku Europy trzeba było
żebrać na ulicach o sprzęt medyczny!
No , a już szczytem wszystkiego jest być z tego dumnym! " - Anonim

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


74. Data: 2014-02-12 17:35:35

Temat: Re: Pytanie o frytkownice
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 12 Feb 2014 01:09:21 +0100, Aicha napisał(a):

> W dniu 2014-02-11 19:16, Sara pisze:
>
>>> Tyle, że olej palmowy jest bardzo szkodliwy. Nie polecam.
>>
>> http://ekotarg.pl/artykul/olej_palmowy_nie_dziekuje.
,276
>
> Kupiłam sobie na spróbowanie "smalczyk roślinny". Mój układ pokarmowy
> się zbuntował, a później doczytałam, że ten smalczyk składa się w dużym
> procencie z oleju palmowego właśnie.
> Teraz czeka na amatora z odporniejszym żołądkiem.

To dowodzi tylko tego, że masz do kitu trawienie, niczego ponad to. Ja
zjadłam już tony faworków na palmowym (kokosowym) i nic mi ne było ani nie
jest. A urbanlegend dotyczące obu tluszczów stworzono dla mieszania w
głowie takich łatwowornych jak Ty - zasugerujesz się, polecisz do apteki,
leki kupisz 33333-)
--
"To wstyd, żeby w prawie 40-milionowym kraju, w środku Europy trzeba było
żebrać na ulicach o sprzęt medyczny!
No , a już szczytem wszystkiego jest być z tego dumnym! " - Anonim

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


75. Data: 2014-02-12 17:38:29

Temat: Re: Pytanie o frytkownice
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 12 Feb 2014 17:00:53 +0100, Qrczak napisał(a):

> Smalczyk roślinny - cud

...w sam raz dla idioty.
--
"To wstyd, żeby w prawie 40-milionowym kraju, w środku Europy trzeba było
żebrać na ulicach o sprzęt medyczny!
No , a już szczytem wszystkiego jest być z tego dumnym! " - Anonim

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


76. Data: 2014-02-12 19:04:12

Temat: Re: Pytanie o frytkownice
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Ikselka napisał:
> A że oba ww tłuszcze równo są przedmiotem mitów/legend n/t szkodliwości...
> cóż, to już tak widocznie musi być, zupełnie jak z urbanlegend w postaci
> mieszania masła z olejem w celu... nieprzypalania masła. Miałam setną
> zabawę z obalaniem tego mitu 3333-DDD

Ikselko, w każdej urban legend jest ziarno prawdy. Jak się ktoś najadł
przemysłowego ojeju palmowego to nie dziwota że sraczki dostał - tak
samo jakby się nażarł łoju przemysłowego (najlepszy jest taki trzyletni,
zwoskowany). Nie dostań sraczki po łoju topionym na sucho i trzy lata
leżącym w cieple...

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


77. Data: 2014-02-12 20:50:27

Temat: Re: Pytanie o frytkownice
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 12 Feb 2014 19:04:12 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):

> Użytkownik Ikselka napisał:
>> A że oba ww tłuszcze równo są przedmiotem mitów/legend n/t szkodliwości...
>> cóż, to już tak widocznie musi być, zupełnie jak z urbanlegend w postaci
>> mieszania masła z olejem w celu... nieprzypalania masła. Miałam setną
>> zabawę z obalaniem tego mitu 3333-DDD
>
> Ikselko, w każdej urban legend jest ziarno prawdy. Jak się ktoś najadł
> przemysłowego ojeju palmowego to nie dziwota że sraczki dostał - tak
> samo jakby się nażarł łoju przemysłowego (najlepszy jest taki trzyletni,
> zwoskowany). Nie dostań sraczki po łoju topionym na sucho i trzy lata
> leżącym w cieple...

No tak :-)))
--
"To wstyd, żeby w prawie 40-milionowym kraju, w środku Europy trzeba było
żebrać na ulicach o sprzęt medyczny!
No , a już szczytem wszystkiego jest być z tego dumnym! " - Anonim

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


78. Data: 2014-02-12 21:03:56

Temat: Re: Pytanie o frytkownice
Od: "Sunnynet" <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Stokrotka" <o...@g...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:52fa802a$0$2213$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Piekę surowe, ale obrane, w trakcie pieczenia powstaje pyszna skorupka,
>>> twrdsza niż na frytce, niestety NIEZDROWA dla jelit.
>>
>> Znowu jakeś mity - ta "skorupka" to dekstryna, powstała w wyniku
>> przypiekaniaa skrobi. Jest o wiele łatwiej strawna niż skrobia. To samo
>> masz w skórce chleba itp.
>>
>> " Dekstryny są produktami częściowej hydrolizy skrobi. ....
> Ty mi tu z naukowymi epistołami nie wyjeżdżaj, ja po prostu wiem, że to
> niezdrowe dla jelit, a na jelitah to ja się znam lepiej niż niejeden
> medyk, bo mi dwa razy je kroili.
> To samo jest z pszypieczonymi pysznymi hsząstkami z kurczaka.
>
Nie, no ja pierdolę - ja już nie wiem, czy ta twoja ortografia debilniejsza,
czy ty całkiem ochujałą jesteś? Powiedzieć o tobie, żeś głupia, to jakby
wieloryba nazwac rybką akwariową. A te "pszypieczonymi pysznymi hsząstkami"
to mnie juz całkiem wyłożyły. Znalazłaś do dyskusji odpowiednią partnerkę.
Ikselka, pogromczyni mitów o niedymiącym maśle, świetnie podpasowała do
twojego poziomu intelektualnego....

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


79. Data: 2014-02-12 23:09:36

Temat: Re: Pytanie o frytkownice
Od: Fragile <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 12 Feb 2014 17:33:23 +0100, Ikselka napisał(a):

> Dnia Tue, 11 Feb 2014 23:16:59 +0100, Fragile napisał(a):
>
>> Dnia Tue, 11 Feb 2014 19:21:15 +0100, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia Tue, 11 Feb 2014 19:01:18 +0100, Jingiel napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2014-02-10 19:30, Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Mon, 10 Feb 2014 19:24:11 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Z olejów do smażenia - jedynie olej palmowy, wbrew nazwie będący
>>>>>> tłuszczem stałym (i porównywalny pod względem odporności na utlenianie z
>>>>>> fryturą). tyle że potrafi mieć specyficzny posmak i zapach - nie wszyscy
>>>>>> lubią.
>>>>>
>>>>> Kupiłam kiedyś w Allegro, całe 5 kg. Jest świetny. Nie wyczuwam żadnych
>>>>> specyficznych nut smakowych ani zapachowych. Mam w zamrazarce i wyciągam,
>>>>> kiedy smażę faworki. Kupię znów.
>>>>>
>>>>
>>>> Tyle, że olej palmowy jest bardzo szkodliwy. Nie polecam.
>>>
>>> "Tłuszcz palmowy (kokosowy)
>>>
>> Palmowy to nie kokosowy :)
>
> Wyrażenie nawiasowe "palmowy (kokosowy)" nie oznacza, że jedno to to samo
> co drugie, lecz jedno traktowane TAK JAK drugie.
>
Tak więc powinno być: "tłuszcz palmowy (podobnie jak/jak również i
kokosowy)" :)
>
> Mnie wszystko jedno, obu używać mam szczery i niezachwiany zamiar.
>
No popatrz, a ja nie tylko zamiar :)
>
> Te swoje mity i strachy kumulujcie
>
A Wy Ikselko bądźcie tak miłe, i adresujcie swoje zarzuty odnośnie mitów i
strachów do właściwych osób :)
>
> czy to w palmowym, czy w kokosowym, albo
> i na zmianę, nawet nie zauważając składu spożywanej Nutelli, popcornu w
> kinie, batoników, odżywek dla dzieci itp 333333-)
> A że oba ww tłuszcze równo są przedmiotem mitów/legend n/t szkodliwości...
> cóż, to już tak widocznie musi być, zupełnie jak z urbanlegend w postaci
> mieszania masła z olejem w celu... nieprzypalania masła. Miałam setną
> zabawę z obalaniem tego mitu 3333-DDD
>
> http://cudownediety.blogspot.com/2011/11/dlaczego-tu
szcz-kokosowy-jest-szkodliwy.html
>
> "(...)Jak zwykle chodzi o pieniądze, koncerny farmaceutyczne, patenty i
> władzę. To wszystko prowadzi do błędnego informowania społeczeństwa,
> stwarzania nieprawdziwych reklam, produkowania niezdrowych -
> chorobotwórczych produktów, a w konsekwencji do tworzenia chorób, a chory
> człowiek przecież musi korzystać z opieki lekarskiej i faszerować się
> lekami(...)
> Bruce Fife pisze w swojej książce opowiada ciekawą historię jak
> tłuszcze kokosowy i palmowy zostały wypchnięte z rynku, okrzyknięte
> niezdrowymi. W wielkim skrócie możesz przeczytać ją poniżej...(...)"
>
:)

--
Pozdrawiam,
M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


80. Data: 2014-02-12 23:27:37

Temat: Re: Pytanie o frytkownice
Od: "Stefan" <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
news:52fb9a3b$0$2357$65785112@news.neostrada.pl...
> Z palmowych liści.
> Na niedzielę jak znalazł.
>
> Q
Palmową?
pozdr
Stefan


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 7 . [ 8 ] . 9 ... 14


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Antybiotyki w mięsie - cisi zabójcy.
Tastes like chicken... - czym doprawić rzeczy "na parze"? :(
Ryz idealny Joli L-L
Czy mrozić ganache?
Do piweczka :-)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »