Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!feeder.erje.net!us.feeder.erje.net!news.glo
rb.com!peer03.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwind
s-media.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!un
t-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POS
TED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Pytanie o frytkownice
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <52f74c55$0$2223$65785112@news.neostrada.pl>
<1vx6v6o0bfsml$.n0rb3tldeoc4$.dlg@40tude.net>
<ld8slu$mak$1@node1.news.atman.pl>
<52f9194f$0$2212$65785112@news.neostrada.pl>
<ih3zotemqtm.1sbt8oqjts41o$.dlg@40tude.net>
<lddohh$tk4$1@node2.news.atman.pl>
<hy1n8wlc76qv$.6pavbaggeehf$.dlg@40tude.net>
<g...@4...net>
Date: Wed, 12 Feb 2014 17:33:23 +0100
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 59
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.7.96
X-Trace: 1392222804 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2377 95.49.7.96:5166
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3612
X-Received-Body-CRC: 1188045121
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:354802
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 11 Feb 2014 23:16:59 +0100, Fragile napisał(a):
> Dnia Tue, 11 Feb 2014 19:21:15 +0100, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Tue, 11 Feb 2014 19:01:18 +0100, Jingiel napisał(a):
>>
>>> W dniu 2014-02-10 19:30, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Mon, 10 Feb 2014 19:24:11 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>>>>
>>>>> Z olejów do smażenia - jedynie olej palmowy, wbrew nazwie będący
>>>>> tłuszczem stałym (i porównywalny pod względem odporności na utlenianie z
>>>>> fryturą). tyle że potrafi mieć specyficzny posmak i zapach - nie wszyscy
>>>>> lubią.
>>>>
>>>> Kupiłam kiedyś w Allegro, całe 5 kg. Jest świetny. Nie wyczuwam żadnych
>>>> specyficznych nut smakowych ani zapachowych. Mam w zamrazarce i wyciągam,
>>>> kiedy smażę faworki. Kupię znów.
>>>>
>>>
>>> Tyle, że olej palmowy jest bardzo szkodliwy. Nie polecam.
>>
>> "Tłuszcz palmowy (kokosowy)
>>
> Palmowy to nie kokosowy :)
Wyrażenie nawiasowe "palmowy (kokosowy)" nie oznacza, że jedno to to samo
co drugie, lecz jedno traktowane TAK JAK drugie.
Mnie wszystko jedno, obu używać mam szczery i niezachwiany zamiar.
Te swoje mity i strachy kumulujcie czy to w palmowym, czy w kokosowym, albo
i na zmianę, nawet nie zauważając składu spożywanej Nutelli, popcornu w
kinie, batoników, odżywek dla dzieci itp 333333-)
A że oba ww tłuszcze równo są przedmiotem mitów/legend n/t szkodliwości...
cóż, to już tak widocznie musi być, zupełnie jak z urbanlegend w postaci
mieszania masła z olejem w celu... nieprzypalania masła. Miałam setną
zabawę z obalaniem tego mitu 3333-DDD
http://cudownediety.blogspot.com/2011/11/dlaczego-tu
szcz-kokosowy-jest-szkodliwy.html
"(...)Jak zwykle chodzi o pieniądze, koncerny farmaceutyczne, patenty i
władzę. To wszystko prowadzi do błędnego informowania społeczeństwa,
stwarzania nieprawdziwych reklam, produkowania niezdrowych -
chorobotwórczych produktów, a w konsekwencji do tworzenia chorób, a chory
człowiek przecież musi korzystać z opieki lekarskiej i faszerować się
lekami(...)
Bruce Fife pisze w swojej książce opowiada ciekawą historię jak
tłuszcze kokosowy i palmowy zostały wypchnięte z rynku, okrzyknięte
niezdrowymi. W wielkim skrócie możesz przeczytać ją poniżej...(...)"
--
"To wstyd, żeby w prawie 40-milionowym kraju, w środku Europy trzeba było
żebrać na ulicach o sprzęt medyczny!
No , a już szczytem wszystkiego jest być z tego dumnym! " - Anonim
|