Data: 2014-02-12 23:09:36
Temat: Re: Pytanie o frytkownice
Od: Fragile <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 12 Feb 2014 17:33:23 +0100, Ikselka napisał(a):
> Dnia Tue, 11 Feb 2014 23:16:59 +0100, Fragile napisał(a):
>
>> Dnia Tue, 11 Feb 2014 19:21:15 +0100, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia Tue, 11 Feb 2014 19:01:18 +0100, Jingiel napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2014-02-10 19:30, Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Mon, 10 Feb 2014 19:24:11 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Z olejów do smażenia - jedynie olej palmowy, wbrew nazwie będący
>>>>>> tłuszczem stałym (i porównywalny pod względem odporności na utlenianie z
>>>>>> fryturą). tyle że potrafi mieć specyficzny posmak i zapach - nie wszyscy
>>>>>> lubią.
>>>>>
>>>>> Kupiłam kiedyś w Allegro, całe 5 kg. Jest świetny. Nie wyczuwam żadnych
>>>>> specyficznych nut smakowych ani zapachowych. Mam w zamrazarce i wyciągam,
>>>>> kiedy smażę faworki. Kupię znów.
>>>>>
>>>>
>>>> Tyle, że olej palmowy jest bardzo szkodliwy. Nie polecam.
>>>
>>> "Tłuszcz palmowy (kokosowy)
>>>
>> Palmowy to nie kokosowy :)
>
> Wyrażenie nawiasowe "palmowy (kokosowy)" nie oznacza, że jedno to to samo
> co drugie, lecz jedno traktowane TAK JAK drugie.
>
Tak więc powinno być: "tłuszcz palmowy (podobnie jak/jak również i
kokosowy)" :)
>
> Mnie wszystko jedno, obu używać mam szczery i niezachwiany zamiar.
>
No popatrz, a ja nie tylko zamiar :)
>
> Te swoje mity i strachy kumulujcie
>
A Wy Ikselko bądźcie tak miłe, i adresujcie swoje zarzuty odnośnie mitów i
strachów do właściwych osób :)
>
> czy to w palmowym, czy w kokosowym, albo
> i na zmianę, nawet nie zauważając składu spożywanej Nutelli, popcornu w
> kinie, batoników, odżywek dla dzieci itp 333333-)
> A że oba ww tłuszcze równo są przedmiotem mitów/legend n/t szkodliwości...
> cóż, to już tak widocznie musi być, zupełnie jak z urbanlegend w postaci
> mieszania masła z olejem w celu... nieprzypalania masła. Miałam setną
> zabawę z obalaniem tego mitu 3333-DDD
>
> http://cudownediety.blogspot.com/2011/11/dlaczego-tu
szcz-kokosowy-jest-szkodliwy.html
>
> "(...)Jak zwykle chodzi o pieniądze, koncerny farmaceutyczne, patenty i
> władzę. To wszystko prowadzi do błędnego informowania społeczeństwa,
> stwarzania nieprawdziwych reklam, produkowania niezdrowych -
> chorobotwórczych produktów, a w konsekwencji do tworzenia chorób, a chory
> człowiek przecież musi korzystać z opieki lekarskiej i faszerować się
> lekami(...)
> Bruce Fife pisze w swojej książce opowiada ciekawą historię jak
> tłuszcze kokosowy i palmowy zostały wypchnięte z rynku, okrzyknięte
> niezdrowymi. W wielkim skrócie możesz przeczytać ją poniżej...(...)"
>
:)
--
Pozdrawiam,
M.
|