Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!p
eer01.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.
com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02
.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-
for-mail
From: Fragile <s...@o...pl>
Subject: Re: Pytanie o frytkownice
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <52f74c55$0$2223$65785112@news.neostrada.pl>
<1vx6v6o0bfsml$.n0rb3tldeoc4$.dlg@40tude.net>
<ld8slu$mak$1@node1.news.atman.pl>
<52f9194f$0$2212$65785112@news.neostrada.pl>
<ih3zotemqtm.1sbt8oqjts41o$.dlg@40tude.net>
<lddohh$tk4$1@node2.news.atman.pl>
<hy1n8wlc76qv$.6pavbaggeehf$.dlg@40tude.net>
<g...@4...net>
<1...@4...net>
Date: Wed, 12 Feb 2014 23:09:36 +0100
Message-ID: <1kkjllbmnsoy7$.6qb3gqd4gsfs.dlg@40tude.net>
Lines: 67
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.171.37
X-Trace: 1392242970 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2156 95.49.171.37:64828
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3759
X-Received-Body-CRC: 3712284566
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:354811
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 12 Feb 2014 17:33:23 +0100, Ikselka napisał(a):
> Dnia Tue, 11 Feb 2014 23:16:59 +0100, Fragile napisał(a):
>
>> Dnia Tue, 11 Feb 2014 19:21:15 +0100, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia Tue, 11 Feb 2014 19:01:18 +0100, Jingiel napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2014-02-10 19:30, Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Mon, 10 Feb 2014 19:24:11 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Z olejów do smażenia - jedynie olej palmowy, wbrew nazwie będący
>>>>>> tłuszczem stałym (i porównywalny pod względem odporności na utlenianie z
>>>>>> fryturą). tyle że potrafi mieć specyficzny posmak i zapach - nie wszyscy
>>>>>> lubią.
>>>>>
>>>>> Kupiłam kiedyś w Allegro, całe 5 kg. Jest świetny. Nie wyczuwam żadnych
>>>>> specyficznych nut smakowych ani zapachowych. Mam w zamrazarce i wyciągam,
>>>>> kiedy smażę faworki. Kupię znów.
>>>>>
>>>>
>>>> Tyle, że olej palmowy jest bardzo szkodliwy. Nie polecam.
>>>
>>> "Tłuszcz palmowy (kokosowy)
>>>
>> Palmowy to nie kokosowy :)
>
> Wyrażenie nawiasowe "palmowy (kokosowy)" nie oznacza, że jedno to to samo
> co drugie, lecz jedno traktowane TAK JAK drugie.
>
Tak więc powinno być: "tłuszcz palmowy (podobnie jak/jak również i
kokosowy)" :)
>
> Mnie wszystko jedno, obu używać mam szczery i niezachwiany zamiar.
>
No popatrz, a ja nie tylko zamiar :)
>
> Te swoje mity i strachy kumulujcie
>
A Wy Ikselko bądźcie tak miłe, i adresujcie swoje zarzuty odnośnie mitów i
strachów do właściwych osób :)
>
> czy to w palmowym, czy w kokosowym, albo
> i na zmianę, nawet nie zauważając składu spożywanej Nutelli, popcornu w
> kinie, batoników, odżywek dla dzieci itp 333333-)
> A że oba ww tłuszcze równo są przedmiotem mitów/legend n/t szkodliwości...
> cóż, to już tak widocznie musi być, zupełnie jak z urbanlegend w postaci
> mieszania masła z olejem w celu... nieprzypalania masła. Miałam setną
> zabawę z obalaniem tego mitu 3333-DDD
>
> http://cudownediety.blogspot.com/2011/11/dlaczego-tu
szcz-kokosowy-jest-szkodliwy.html
>
> "(...)Jak zwykle chodzi o pieniądze, koncerny farmaceutyczne, patenty i
> władzę. To wszystko prowadzi do błędnego informowania społeczeństwa,
> stwarzania nieprawdziwych reklam, produkowania niezdrowych -
> chorobotwórczych produktów, a w konsekwencji do tworzenia chorób, a chory
> człowiek przecież musi korzystać z opieki lekarskiej i faszerować się
> lekami(...)
> Bruce Fife pisze w swojej książce opowiada ciekawą historię jak
> tłuszcze kokosowy i palmowy zostały wypchnięte z rynku, okrzyknięte
> niezdrowymi. W wielkim skrócie możesz przeczytać ją poniżej...(...)"
>
:)
--
Pozdrawiam,
M.
|