Data: 2014-02-12 17:33:23
Temat: Re: Pytanie o frytkownice
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 11 Feb 2014 23:16:59 +0100, Fragile napisał(a):
> Dnia Tue, 11 Feb 2014 19:21:15 +0100, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Tue, 11 Feb 2014 19:01:18 +0100, Jingiel napisał(a):
>>
>>> W dniu 2014-02-10 19:30, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Mon, 10 Feb 2014 19:24:11 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>>>>
>>>>> Z olejów do smażenia - jedynie olej palmowy, wbrew nazwie będący
>>>>> tłuszczem stałym (i porównywalny pod względem odporności na utlenianie z
>>>>> fryturą). tyle że potrafi mieć specyficzny posmak i zapach - nie wszyscy
>>>>> lubią.
>>>>
>>>> Kupiłam kiedyś w Allegro, całe 5 kg. Jest świetny. Nie wyczuwam żadnych
>>>> specyficznych nut smakowych ani zapachowych. Mam w zamrazarce i wyciągam,
>>>> kiedy smażę faworki. Kupię znów.
>>>>
>>>
>>> Tyle, że olej palmowy jest bardzo szkodliwy. Nie polecam.
>>
>> "Tłuszcz palmowy (kokosowy)
>>
> Palmowy to nie kokosowy :)
Wyrażenie nawiasowe "palmowy (kokosowy)" nie oznacza, że jedno to to samo
co drugie, lecz jedno traktowane TAK JAK drugie.
Mnie wszystko jedno, obu używać mam szczery i niezachwiany zamiar.
Te swoje mity i strachy kumulujcie czy to w palmowym, czy w kokosowym, albo
i na zmianę, nawet nie zauważając składu spożywanej Nutelli, popcornu w
kinie, batoników, odżywek dla dzieci itp 333333-)
A że oba ww tłuszcze równo są przedmiotem mitów/legend n/t szkodliwości...
cóż, to już tak widocznie musi być, zupełnie jak z urbanlegend w postaci
mieszania masła z olejem w celu... nieprzypalania masła. Miałam setną
zabawę z obalaniem tego mitu 3333-DDD
http://cudownediety.blogspot.com/2011/11/dlaczego-tu
szcz-kokosowy-jest-szkodliwy.html
"(...)Jak zwykle chodzi o pieniądze, koncerny farmaceutyczne, patenty i
władzę. To wszystko prowadzi do błędnego informowania społeczeństwa,
stwarzania nieprawdziwych reklam, produkowania niezdrowych -
chorobotwórczych produktów, a w konsekwencji do tworzenia chorób, a chory
człowiek przecież musi korzystać z opieki lekarskiej i faszerować się
lekami(...)
Bruce Fife pisze w swojej książce opowiada ciekawą historię jak
tłuszcze kokosowy i palmowy zostały wypchnięte z rynku, okrzyknięte
niezdrowymi. W wielkim skrócie możesz przeczytać ją poniżej...(...)"
--
"To wstyd, żeby w prawie 40-milionowym kraju, w środku Europy trzeba było
żebrać na ulicach o sprzęt medyczny!
No , a już szczytem wszystkiego jest być z tego dumnym! " - Anonim
|