Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-on
line.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed01.chello.at!newsfeed02.
chello.at!news.chello.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Kri$" <u...@l...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Pytanie o prażone vel duszonki
Date: Sun, 7 Aug 2005 15:52:49 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
Message-ID: <d92d6$42f6122f$540adc98$3389@news.chello.pl>
X-Complaints-To: a...@c...pl
Organization: chello.pl
Lines: 24
NNTP-Posting-Host: 84.10.220.152 (84.10.220.152)
NNTP-Posting-Date: Sun, 07 Aug 2005 15:52:47 +0200
X-Trace: d92d642f6122ff1af793d03389
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:245431
Ukryj nagłówki
Witam wszystkich, jestem właśnie świeżo po urlopie, chciałem zakupić przed
urlopem fachowy, specjalizowany garnek do "prażonych" lub "duszonek" jak kto
woli, jednak z braku czasu nie zdążyłem. Tak się złożyło że urlop spędziłem
na wsi (ehhh szkoda że już się skończył) zaadoptowałem odpowiedni (żeliwny)
gar z pospawanym stelażem. Niestety tu pojawiło się rozczarowanie.
Przygotowane składniki jak trzeba, ziemniaki, cebula, marchew, boczek,
kiełbasa, (dorzuciłem też żeberka). Wszystko odpowiednio przyprawione, gar
wyszorowany, wyłożony liśćmi kapusty. Zainstalowany na stelażu w ognisku,
przykryty pokrywką obciążoną odpowiedniej masy kamieniami i niestety efekt
końcowy mizerny.... Potrawę choć smaczną, czuć było spalenizną, liście
kapusty się przypaliły i to bardzo mocno. Garnek był w ogniu nie dłużej niż
godzinę i 15 minut. Co zrobiłem nie tak???? Proszę fachowców o poradę żeby
nie powtórzyć błędu następnym razem. Postępowałem dokładnie według wskazówek
kolegi który pochodzi z południa Polski i tam "prażone" to że się tak wyrażę
"chleb powszedni".
Pozdrawiam pourlopowo
Kri$P
--
**** Usuń co zbędne z adresu ****
pologk[MaUpa]wp(kropka)pl
=========================
|