Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!newsfeed
.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@g...pl (Agnieszka Lipska)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Pytanie o ziemniaki pieczone
Date: Thu, 02 Jan 2003 13:14:46 GMT
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 23
Message-ID: <3...@n...tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pg244.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.tpi.pl 1041513210 17060 213.76.102.244 (2 Jan 2003 13:13:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 2 Jan 2003 13:13:30 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Agent 1.5/32.451
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:140231
Ukryj nagłówki
Wszystkiego pysznego w Nowym Roku!
Dzisiaj nie wytrzymalam i napisalam! Zwykle jestem "czytaczem" waszej
grupy, po pierwsze dlatego ze kocham czytac o jedzeniu (jesc tez), po
drugie - mimo iz gotuje juz czas jakis, to moje gotowanie wydaje mi
sie takie zwyczajne, ze nie warto o nim pisac. A jednak biorac pod
uwage tradycje "wpisowego" wymysle cos do nastepnego razu i poslucham
Waszych opinii.
A teraz pytanie: jak upiec ziemniaki "przy okazji" pieczenia kurczaka
na brytfannie?
Probowalam raz i wyszly takie gumowate :( Co bylo zle?
Obrane, osuszone,pokrojone w 0,5 cm plastry i posypane przyprawami
ziemniaki wrzucilam na odrobine podgrzanego juz tluszczu w brytfannie
z kawalkami kurczaka (siedzial juz z kwadrans w goracym piekarniku) i
pieklam wszystko jeszcze niecala godzine. Wszystko bylo ladnie
zrumienione, niestety musialo poczekac w piekarniku jeszcze z 20 min.
na reszte rodziny, no i ziemniaki nie byly juz takie chrupiace na
wierzchu a raczej rozmiekle. Nie bylo pod nimi prawie tluszczu, wiec
chyba nie nasiaknely nim? Macie jakies pomysly?
Agnieszka
|