Data: 2003-07-01 09:23:27
Temat: RE: Ciasto porzeczkowe z bezą [P]
Od: o...@m...pl (Aleksandra Bartoszewicz)
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ja" napisała:
> Jako że porzeczki zaczynają być powoli bardzo dostępne polecam coś co
> wyprodukowałam wczoraj popołudniową porą CIASTO PORZECZKOWE Z BEZĄ
... <ciach> ...
> Ale i tak ciasto wyszło dobre, kwaskowate ... dobre.
> A więc do dzieła i czekam na opinie!!
>
> Przepis pochodzi z " Kuchni Polskiej- przepisy dawne i nowe"
_____
No taaak, nie wytrzymałam - ujawniam się ;-)
Robię podobne ciasto, ale proporcje są nieco inne
Ciasto:
25 dag mąki
25 dag cukru
2 żółtka
szczypta soli
10 dag margaryny (używam masła)
starta skórka z 1/2 cytryny (dodaję skórkę z całej cytryny)
Zagnieść ciasto, włożyć na 1/2 godziny do lodówki, wyłożyć formę, piec 20-25
min w temp. 200 stopni C
Wierzch:
0,5 kg czerwonych porzeczek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 białka
10 dag cukru
Białka ubić dodając stopniowo cukier i mąkę, wymieszać delikatnie z
porzeczkami, wyłożyć na upieczony spód, piec ok. 20 min w temp. 150 stopni C
Niestety, nie pamiętam źródła przepisu :-(((
Pozdrawiam
Ola
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|