Data: 2001-05-14 09:29:32
Temat: RE: Sos -syrop ???
Od: i...@r...com.pl (Klient - rzeczoznawcyap - info)
Pokaż wszystkie nagłówki
From: Kaliope
> > Wydaje mi sie, ze widzialem lub slyszalem o takim sosie
> slodkim, gestym,
> > ciemnym np do polania lekko, plastrow schabu nadziewanego sliwkami
> > suszonymi.
> > Czy ktos to zna?
> > MarekF
>
> Hejka;)))
>
> Moze chodzi o sos sliwkowy, ktory sie podaje do schabu??
>
A jedliście może z sosem żurawinowym? Raczej się nim nie polewa, bo b.
gęsty, ale smakowity jak nie wiem co:
słoiczek dżemu żurawinowego niskosłodzonego
2 kwaśne jabłka
3 łyżki octu winnego
1/2 szklanki cukru
szczypta imbiru
szczypta cynamonu
2-3 goździki
garść namoczonych małych rodzynek
garść posiekanych drobno orzechów włoskich
Gotujemy syrop z cukru, octu i 3 łyżek wody. Jabłka kroimy w drobną
kostkę i gotujemy do zeszklenia w syropie. Dodajemy przyprawy,
gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy dżem z żurawin, orzechy i rodzynki,
mieszamy, gotujemy na maleńkim ogniu jeszcze 2 minuty. Podajemy do
schabu, wędlin, serka cammembert panierowanego, na zimno lub gorąco.
Można przechowywać w zamkniętym słoiczku nawet dosyć długo, bo słodki
i nieźle się trzyma.
Ja często robię bez imbiru, bo nie lubię.
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|