Data: 2001-09-10 13:39:39
Temat: RE: czerwone wino
Od: i...@r...com.pl (Klient - rzeczoznawcyap - info)
Pokaż wszystkie nagłówki
From: Anna Sekulska
>
> Witam,
> mam problem wyglądający jak pół butelki czerwonego wytrawnego wina.
> Nie wiem mianowicie co z nim zrobić, bo jak dla mnie do
> wypicia się nie
> nadaje (za wytrawne) a szkoda mi wylewać. Kolega miał dobre
> chęci ale w
> gusta nie trafił i wypił sam tylko połowę.
> Do czego mogę zużyć?
Do kurczaka w winie na ten przykład, kiedyś podawałam:
2 kawalki kury
maly por
mala cebula
mala marchewka
troche wedzonego boczku
10 dag watrobek drobiowych
garsc malych pieczarek
pol butelki czerwonego, (pol)wytrawnego wina
Boczek podsmazyc na patelni, dodac kure i ja zrumienic.
Przelozyc do garnka. Cebule pokroc w plasterki, marchewke
w slupki, pora na kilkucentymetrowe kawalki i na cztery
czesci wzdluz. Dodac do kury, zalac winem i dusic do
miekkosci. Na 15 minut przed koncem gotowania dodac oczyszczone
pieczarki.Watrobke obsmazyc pozadnie, dodac do odlanego
sosu z kury, przetrzec przez sitko, polac kure i warzywa.
Popijac pozostala polowa butelki wina.
Troche mnie dziwila w tym przepisie kwestia czerwonego wina.
Jednak moj znajomy Francuz rozwial watpliwosci, potwierdzil,
ze tak to wlasnie powinno byc.
Kurczak wyglada dosyc ciekawie, albowiem jest fioletowy.
Jezeli to komus nie przeszkadza - to swietnie, potrawa jest
wysmienita!
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|