Data: 2001-11-14 17:36:48
Temat: Racuchy z jablkami
Od: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ja poprosze na racuchy....
> czuje sie na grupie pokrzywdzona i nawet nasa nie wysciubiam jak wchodzi
> temat racuchow.... moja mama nidgy nie robila bu
>
> zasmucona
> Monika
Nie smuc sie, Moniczko :o)
Proponuje Ci racuchy z jablkami - przepis Doroty - Wkn:
***********************************************
250 gram mąki pszennej
3 dag drożdży
1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 jajka
szklanka mleka
pół szklanki oleju
2 kwaśne jabłka(antonówka, reneta)
olej do smażenia
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać ciepłym mlekiem. Całe jajka
utrzeć z cukrem.
Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, utarte jajka, olej i wszystko dokładnie
wymieszać mikserem na gładka masę. Odstawić pod przykryciem lnianej
ściereczki aż ciasto wyrośnie, czyli na około 3 kwadranse.
Obrane jabłka pokroić w małe cząsteczki, wrzucic do ciasta i wymieszać.
Odstawić na kwadrans.
Nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć w średnio głebokim oleju aż racuszki
się zrumienią. Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, bo wtedy racuchy
przypalą się zamiast ładnie wyrosnąć.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
***************************************************
A jak chcesz zobaczyc jak maja wygladac, to zajrzyj na stronke Doroty - Wkn
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=122
Juz od samego zdjecia robie sie glodna, a jestem po obiedzie....
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
========================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
========================================
|