Data: 2001-11-15 10:58:40
Temat: Re: Racuchy z jablkami
Od: w...@p...com.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
Spójrzmy, co tam nam "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał/a:
> Proponuje Ci racuchy z jablkami - przepis Doroty - Wkn:
>
no to i ja (sorry za krzaki):
racuchy drożdżowe 'puszyste'
kategoria:
dania goršce
desery i łakocie
rodzaj diety:
wegańska
czas przygotowania:
40 minut
skala trudnoci:
łatwe
składniki:
2 szklanki mški pszennej lub owsianej (w około 2/3 razowej), 2 duże
jabłka, pół szklanki namoczonych rodzynek, 3-4 łyżeczki słodu, 5 dag
drożdży, letnia woda, szczypta soli, ew. szczypta zmielonego
cynamonu/wanilii, olej do smażenia
przepis:
mškę, słód, sól (ew. przyprawy) i drożdże rozpuszczone w pół szklanki
wody wymieszać/zmiksować z wodš w iloci takiej aby ciasto miało
konsystencję gęstej mietany, dodać jabłka obrane i pokrojone w nieduże
plasterki (wielkoci dwóch migdałów na przykład) i rodzynki odsšczone z
wody. wymieszać, odstawić do wyronięcia (ok. 20 min.). kłać łyżkš na
dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron do złotoci. odkładać na
talerz z papierowym ręcznikiem kuchennym do "odtłuszczenia" (chłonš
tłuszcz obficie)
wskazówki i uwagi:
słód mozna zastąpić miodem - z założenia sa bez cukru krystalicznego
komentarz:
kiedy przychodzi moment, że zjadło by się jakš słodycz... :-)
przepis własny autora
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1802
--
wojmat
"Excuse me, but I just have to explode, explode this body off me."
["Pluto" - Björk]
|