Data: 2006-01-19 20:40:18
Temat: Rawioli z lososia z zielonym sosem
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Kot wrote:
>
> A jak robisz ten farsz lososiowy?
>
> Kot
Po prostu skubie kawalki wedzonego lososia (nie takiego, jak poledwica,
tylko takiego uwedzonego, jak inne ryby) i ukladam na kwadratach ciasta
z pszenicy durum. Smaruje brzegi kwadratow woda przed przykryciem drugim
kwadratem. Przyciskam brzegi palcami, przykrawam radelkiem.
Po wrzuceniu na wrzatek wylawiam wkrotce po wyplynieciu. Podaje z
zielonym sosem i orzeszkami piniowymi podsmazonymi na masle.
Zielony sos
Peczek swiezej kolendry, po posiekaniu okolo szklanki
200 ml smietanki kremowki
60 ml rosolu
sol, pieprz do smaku
W blenderze zawirowac rosol i smietanke z kolendra, przelac do garnka,
dodac przyprawy, na malym ogniu doprowadzic do wrzenia, gotowac 2 minuty.
Wylac troche sosu na talerz, ulozyc rawioli, posypac orzeszkami, podac
natychmiast.
Zielony sos chrzanowy
Wszystko jak wyzej, tylko jesli sie nie lubi kolendry, mozna zamiast
niej dac pol szklanki posiekanego koperku plus
1 lyzka bialego chrzanu lub 1 lyzeczka przygotowanego wasabi
Magdalena Bassett
|