Data: 2011-08-29 20:56:54
Temat: Re: 'benzyna' - smacznego
Od: "kogutek" <k...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Wiele, jeśli nie większość substancji oleistych pozostawia takie ?tęczowe?
plamy na powierzchni
> wody, szczególnie w połączeniu z detergentami. Poza tym sama oliwa podczas
duszenia reaguje z
> dziesiątkami różnych substancji, ciężko więc jednoznacznie powiedzieć co
spowodowało ten efekt ale
> na pewno nie ma się czym przejmować:
>
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Iryzacja
>
> Zjawisko to można zaobserwować także na wędlinach, szczególnie świeżo
przekrojonych
>
> > Zrobiłam żeberka duszone (w dużej ilości przypraw z oliwą. Podczas płukania
gara zauważyłam na
> > powierzchni wody kolory jak od benzyny w kałuży. Nie wiem czy to mięsko
(umyte było), czy przyprawy
> > (jedna przywieziona z Inidi ), czy oliwa (z 'biedronki' (do duszenia nie
używam droższych, może to
> > błąd)) - pewnie z czasem wytestuję. A póki co - bon apetit.
> >
> > ps: Chyba że panikuję i takie efekty specjalne są natura-eko-organic.
Są źródła twierdzące że tęcza na przekrojonej wędlinie bierze się z
przedawkowania konserwantów i niedostatecznej obróbki cieplnej. Kilka lat nie
zaobserwowałem tęczy na wędlinach. W zasadzie to od czasu jak sam zacząłem je
robić.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|