Data: 2011-08-29 09:28:59
Temat: Re: 'benzyna' - smacznego
Od: "lamia" <l...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"vcore" <mail*wytnij*@vcore.pl> wrote in message
news:j3f09q$932$1@inews.gazeta.pl...
> Wiele, jeśli nie większość substancji oleistych pozostawia takie ,,tęczowe"
> plamy na powierzchni wody, szczególnie w połączeniu z detergentami.
przecież że nie narzekam na smugi po dodaniu detergentu - jakos mało sensu
to by miało raczej
A w olejach skądże takie smugi? jakie to konkretnie substancje miałyby być?
pozostajemy oczywście przy olejach jadalnych (olej do samochodu czy innego
przeznaczenia nieżynościowego ma prawo zawierać tak wyglądające dodatki)
> Poza tym sama oliwa podczas duszenia reaguje z dziesiątkami różnych
> substancji
to prawda, oraz sama przemienia się w produkty przemiany termicznej - jednak
jakoś mi to wygląda conajmniej przedalarmowo.
> , ciężko więc jednoznacznie powiedzieć co spowodowało ten efekt ale na
> pewno nie ma się czym przejmować:
'na pewno' : )
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Iryzacja
> Zjawisko to można zaobserwować także na wędlinach, szczególnie świeżo
> przekrojonych
"odbicie światła od ciał składających się z wielu warstw substancji o
różnych własnościach optycznych" - zasadnicze pytanie, czy to aby właściwość
wędliny (?), czy może cud-dodatków do niej!
|