Data: 2011-08-29 03:15:53
Temat: Re: 'benzyna' - smacznego
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wiele, jeśli nie większość substancji oleistych pozostawia takie ,,tęczowe" plamy na
powierzchni
wody, szczególnie w połączeniu z detergentami. Poza tym sama oliwa podczas duszenia
reaguje z
dziesiątkami różnych substancji, ciężko więc jednoznacznie powiedzieć co spowodowało
ten efekt ale
na pewno nie ma się czym przejmować:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Iryzacja
Zjawisko to można zaobserwować także na wędlinach, szczególnie świeżo przekrojonych
> Zrobiłam żeberka duszone (w dużej ilości przypraw z oliwą. Podczas płukania gara
zauważyłam na
> powierzchni wody kolory jak od benzyny w kałuży. Nie wiem czy to mięsko (umyte
było), czy przyprawy
> (jedna przywieziona z Inidi ), czy oliwa (z 'biedronki' (do duszenia nie używam
droższych, może to
> błąd)) - pewnie z czasem wytestuję. A póki co - bon apetit.
>
> ps: Chyba że panikuję i takie efekty specjalne są natura-eko-organic.
|