Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Tatiana" <t...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <8js836$3tk$1@info.cyf-kr.edu.pl>
Subject: Re: 4 lipca
Lines: 24
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Message-ID: <NYj85.13567$Qw1.323338@news.tpnet.pl>
Date: Tue, 04 Jul 2000 11:34:05 GMT
NNTP-Posting-Host: 195.117.177.129
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 962710445 195.117.177.129 (Tue, 04 Jul 2000 13:34:05 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Tue, 04 Jul 2000 13:34:05 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:30492
Ukryj nagłówki
Nie znam przepisu na indyka po amerykansku, ale powiem ci jak ja piekę.
Robiłem to kilka razy, wszyscy byli zachwyceni. Po pierwsze - zdobyć
świeżego indora, Jak nie ma takiego może byż mrożony, ale przed pieczeniem
nie rozmrażaj!!! Książki kucharskie podają, że trzeba liczyć godzinę
pieczenia na kilogram wagi indora - bzdura. Jeśli tak zrobisz, będziesz miał
ptaka suchego jak wióro.
Indora nacierasz oliwą, posypujesz solą i papryką. Dość obficie. Rozgrzewasz
piekarnik do 200 stopni, jeśli mrożony - 180, dopiero po godzinie, półtorej
zwiększasz do dwustu. Wkładasz indora i czekasz. Polewasz go nier wcześniej
niż po półtorej godzinie. Jeśli twój indor będzie ważył około 5 kg, to ma
być gotowy po trzech, trzech i pół godzinach piecznia. W tym czasie polej go
dwa, trzy razy. Wystarczy. Tak pieczony, będzie soczysty, że palce lizać.
smacznego
Użytkownik "Jarek" <n...@u...krakow.pl> napisał w wiadomości
news:8js836$3tk$1@info.cyf-kr.edu.pl...
> jest 4 lipca więc ja poproszę o przepis na indyka po amerykańsku...
>
> Jarek
>
>
|