Data: 2012-03-01 11:28:48
Temat: Re: A jednak smalczyk!
Od: "gosmo" <t...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Aicha" <b...@t...ja> napisał w wiadomości
news:jimd4m$mu3$1@usenet.news.interia.pl...
> W dniu 2012-02-29 10:36, gosmo pisze:
>>> A z masła powstaje akroleina. Na pewno bardziej szkodliwa - i
>>> rakotwórcza!
>> W wysokiej temperaturze pow. 300C przez dłuższy czas i w niewielkich
>> ilościach.
> Powyżej 150 stopni C.
> http://www.sigma-not.pl/publikacja-51047-akroleina-n
a-patelni-przeglad-gas
> tronomiczny-2010-4.html
Daj mi stwierdzenie a w sieci na 100% znajdę potwierdzenie tego co mówisz
niezależnie od tego, czy masz rację czy nie ;) Akrolina powstaje przy 280
stopniach z gliceryny (http://en.wikipedia.org/wiki/Acrolein), a gliceryna w
wyniku uzyskania punktu dymienia (http://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point).
I to zarówno z oleju słonecznikowego jak i z masła. ;)
Przy okazji dowiedziałem się, dlaczego używać oliwy z oliwek (sansa/pomace)
do smażenia a nie extra vergine/virgin.
>> Obawiam się, że tłuszcze utwardzane, którymi na codzień smarujemy
>> pieczywo bardziej się trujemy ;)
> Mów za siebie. Ja używam masła (ostatnio w bardzo małych ilościach) albo -
> jak już mam ochotę zaszaleć - majonezu.
No i smacznego, ja też używam masła ;)
|